• Etusivu
  • Hoitotyöt

Traakkipuun sukuun kuuluu useita kymmeniä lajeja

Topakat traakkipuut (dracaena)

Tiina Painokallio
Päivitetty 31.10.2024
20222_77054.jpg

Kasvukauden aikana annetaan lannoitetta pari kertaa kuussa. (Kuva: Shutterstock)

Traakki- eli lohikäärmepuun sukuun kuuluu useita kymmeniä lajeja. Suvun esiintymisaluetta on trooppinen- ja subtrooppinen Aasia ja Afrikka. Luonnossa ne kasvavat suuriksi puiksi. Lohikäärmepuun nimi juontaa vanhaan taruun, jonka mukaan norsut ja lohikäärmeet taistelivat ja lohikäärmeen verta roiskui puihin. Kasvin maitiaisneste onkin oranssinpunaista tai keltaista.

Kaikki muut lajit paitsi kanariantraakkipuu viihtyvät puolivarjoisessa tai hajavaloisessa paikassa. Kasvun aikana kasvi viihtyy lämpöisessä (23–25 astetta), kasvu pysähtyy, jos lämpötila on alhainen liian kauan. Kirjavalehtiset lajit vaativat runsaasti vettä ja niitä olisi hyvä myös sumutella.

Lohikäärmepuut viihtyvät hyvin mullassa, jossa on hiekan ja kevytsoran sekoitusta. Vanhoille kasveille riittää yleensä pintamullan uusiminen. Vanhoja traakkipuita voi nuorentaa juurruttamalla runko sammal- tai turvenyytissä. Lohikäärmepuiden vihollisia ovat punkit, kilpikirvat ja ripsiäiset.

Tuoksutraakkipuu (Dracaena fragrans)

Tuoksutraakkipuu on nimetty kermanvalkoisten, tuoksuvien kukkiensa ansiosta. Kukat puhkeavat kasviin syksyllä tai kevättalvella, mutta valitettavasti vain ihanteellisissa ja valoisissa olosuhteissa. Toki tämä laji on kaunis ilman kukkiakin. Kirjavat lehdet ovat upeat, melko suuret (jopa 60-80 cm pitkät) ja niitä on yleensä runsaasti. Lehtien väritys on lajikekohtaista; varjossa lehdet voivat olla yksivärisemmän vihreät. Lajikkeita ovat esimerkiksi 'Massangeana', jolla on leveä keltainen keskijuova, ja 'Victoria', jonka lehden keskiosa on vihreä ja laidat keltaiset.

<p data-block-key="ef55u">Tuoksutraakkipuu (Dracaena fragrans) (kuva: Shutterstock)</p>
Tuoksutraakkipuu (Dracaena fragrans) (kuva: Shutterstock)

Kasvualusta pidetään tasaisen kosteana. Liian kuivassa huoneilmassa kasviin saattaa tulla villakilpikirvoja tai vihannespunkkeja. Niinpä lehtiäkin kannattaa sumutella. Ravinteita annetaan koko kasvukauden ajan. Lepokaudella mullan pinta saa kuivahtaa kastelukertojen välillä.

Supputraakkipuu (Dracaena deremensis)

Supputraakkipuu kasvaa melko varjoisassakin paikassa. Lehdet ovat tummanvihreät ja kasvavat tiheänä ruusukkeena. Kasvi varistaa vanhat lehtensä, joten tuloksena on kaunis latvatupsu.

Tämän lajin suosittuja lajikkeita ovat 'Bausei' ja 'Warneckii', jotka on nimetty juovatraakkipuiksi. Bauseilla on melko leveät lehdet ja keskellä on valkoinen juova. Warneckiillä on kiiltävät, harmaanvihreät lehdet, joissa on muutamia vaaleanharmaita juovia.

<p data-block-key="s958f">Supputraakkipuu (Dracaena deremensis) (kuva: Shutterstock)</p>
Supputraakkipuu (Dracaena deremensis) (kuva: Shutterstock)

Kasvualusta pidetään tasaisen kosteana, talvella kastellaan vähemmän. Juuret mätänevät liian märässä ja kylmässä mullassa. Lehtiin ei suositella käytettäväksi lehdenkiillotusainetta.

Reunustraakkipuu (Dracaena marginata)

Reunustraakkipuu on erittäin helppohoitoinen ja koristeellinen jo pienenä. Lehdet ovat voimakkaan vihreät, ruskeanpunareunaiset, kapenevat kärkeä kohti ja kasvavat tiiviinä kimppuina. 'Tricolor'-lajikkeen lehdet ovat puna-vihreä-valkokirjavat.

<p data-block-key="dnk21">Reunustraakkipuu (Dracaena marginata) (kuva: Shutterstock)</p>
Reunustraakkipuu (Dracaena marginata) (kuva: Shutterstock)

Reunustraakkipuu sietää hämärämpää ja kuivempaa kasvupaikkaa kuin muut traakkipuut. Kasvualusta pidetään niukan kosteana ja pintamullan annetaan kuivahtaa kastelujen välillä. Lannoitetaan vain miedosti. Kasvin vanhat, kellastuvat lehdet poistetaan. Kasvia voi lisätä 10 cm:n pituisista varrenkappaleista tai pistokkaista.

Ruokotraakkipuu (Dracaena sanderiana)

Ruokotraakkipuu on terävä- ja kapealehtinen kasvi, jonka runko muistuttaa bambun runkoa. Niinpä sitä nimitetään usein huone- tai onnenbambuksi.

Ruokotraakkipuu pitää valosta ja sopiikin mainiosti ikkunalaudalle. Se pitää tasaisesta kosteudesta ja saattaa kärsiä tuholaisista kuivassa huoneilmassa.

Ruokotraakkipuuta voi kasvattaa jonkun aikaa myös maljakossa. Katkaistun latvan voi juurruttaa multaan.

<p data-block-key="wgntp">Ruokotraakkipuu (Dracaena sanderiana) (Kuva: Adobe Stock)</p>
Ruokotraakkipuu (Dracaena sanderiana) (Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

Lue lisää

Puutarha.netin Keskustelupalstalla on runsaasti asiaa, juttua, ideaa ja vinkkiä myös traakkipuista – lue ja osallistu keskusteluun.

Puutarha.netin Kasvikortistosta löytyy lisää tietoa eri huonekasveista.

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20149_40859.jpg
Kangasrousku
Helppo löytää ja tunnistaaKangasrousku on lähinnä mäntymetsässä tavattava asukki ja sitä kasvaa lähes joka puolella. Joskus sitä näkee sekametsissä tai suolla, mutta edellytykset kasvulle antaa mänty.Kangasrouskut kasvavat ryppäinä tai harvakseltaan, samoilla asuinsijoilla vuodesta vuoteen. Jos kesä on ollut kostea, kannattaa rouskua etsiä mäntykankailta taikka kallioilta, joilla on sammalpeite.Elo- ja syyskuu ovat parhaita keräysaikoja.Piparkakkurousku, kangassieni sekä kangasrousku ovat kaikki saman sienen eri nimiä.
202311_83300.jpg
Puun tukeminen istutusvaiheessa
Istutusvaiheessa puu kannattaa tukea, jotta se saisi mahdollisimman hyvän alun juurtumisvaiheessaan. Tukematta oleva puu on alttiimpi tuulille ja sen juuret katkeamiselle; kovemmassa puuskassa puu saattaa jopa kaatua.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton