• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Mitä huomioida, kun kyseessä on tuija-aidan istutus ja kastelu?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 25.03.2025
20228_79410.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Olemme istuttaneet uuden omakotitalon pihaan tuija-aidan ja tuntuu, että olemme ihan hukassa kuinka paljon noita pitäisi kastella. Nyt on vielä ollut todella kuumaa ja kuivaa. Ensimmäiset muutamat viikot kasteltiin joka päivä reilusti juurille, mutta osa tuijista tuntuu kuivuvan latvoista ja osa oksista on haalistuneet, etenkin niiltä osin mitä ovat auringossa.

Ostimme kosteusmittarin, joka näyttää, että tuijien multa olisi kostean ja märän vaiheilla joka paikassa. Joten muutaman päivän nyt olemme ottaneet vähän rauhallisemmin kastelun kanssa. Mutta silti tuntuu, että ne vain kuivuvat kuivumistaan. Mikä neuvoksi? Jatketaanko reilua, jokapäiväistä kastelua vai otetaanko rauhallisemmin ja kastellaan reilummin esimerkiksi joka toinen päivä tai harvemmin? Meillä ei ole kuorikatteita tuijien juurilla, kannattaisiko se?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Kastelu on yksi pulmallisimmista asioista, jonka vaikeuskerrointa lisää se, että oireet liian märkyyden ja liiallisen kuivuuden välillä ovat hämmästyttävän samankaltaiset. Lisäksi kastelumääriin ja -tiheyteen vaikuttavat monet muutkin kasvupaikkatekijät.

Tärkeä tekijä on perusmaan laatu, joka vaikuttaa maaperän läpäisevyyteen. Perusmaa on varsinaisen kasvualustan alapuolella. Siitä riippuu, kuinka hyvin kosteus säilyy maaperässä. Esimerkiksi savimaa pidättää hyvin kosteutta, kun taas hiekkamaa päästää sen nopeasti lävitseen. Kasvualustan syvyys ja mullan laatu vaikuttavat myös kastelun tarpeeseen. Matala kasvualusta kuivuu nopeammin kuin syvä, hiekkamulta nopeammin kuin savinen multa. Laaja ja syvä kasvualusta sitoo kosteutta itseensä eikä kostuttuaan kuivu nopeasti. Kuorikate saattaa myös vähentää maan kuivumista. Sääolot, kuten tuulisuus tai paikan suojaisuus sekä aurinkoisuus tai varjoisuus vaikuttavat kasvien haihduttamiseen ja sitä kautta kosteuden tarpeeseen. Lisäksi itsekin mainitsemasi kuumuus ja kuivuus vaikuttavat, eikä sateen riittävyyteen, vaikka sitä saataisiinkin, ole luottamista.

Koska muuttuvia tekijöitä on paljon, on tärkeää oppia arvioimaan kastelutarve ja sopiva annostelu kasvupaikalla. Istutuksia voi myös kastella liikaa, jolloin juuret eivät saa happea vaan tukehtuvat. Vaikka kyseessä on liiallinen märkyys, sen oireet voivat näyttäytyä kuivumisena, sillä kasvien aineenvaihdunta häiriytynyt pahasti.

Kastelun tarvetta kannattaa tunnustella käsin hieman pintaa syvemmältä. Kuopaisemalla lapiolla maata sieltä täältä juurten viereltä (varoen tietenkin, ettei juuristo vaurioidu) ja tunnustelemalla sitä käsin selviää, onko multa syvältä kosteaa vai kuivaa. Jos pinta on kuivaa ja kosteutta löytyy vaikkapa 10 cm:n syvyydeltä, on se syvemmältäkin kosteaa. Eli suuriin kaivelemisiin ei tarvitse eikä pidä ryhtyä. Rutikuivaksi ei multaa pidä päästää, sillä täysin kuivunut maa ei hevillä ime vettä vaan se valuu pintoja pitkin muualle kuin on tarkoitettu.

Suosituksemme uuden tuija-aitanne kasteluun on nyt pitää merkittävä kastelutauko. Viikon päästä voi tarkistaa kuten yllä on neuvottu, onko märkyys vähentynyt. Luultavasti tarvitaan paljon pidempikin tauko, joten maltti on nyt tärkeää ja on uskallettava olla kastelematta ennen kuin maa on selkeästi osoittanut kuivahtamista. Juuret tarvitsevat happea toipumiseen, joka voi olla hidasta. Siksi maa luultavasti kuivuu nyt hitaammin kuin jatkossa, kun juuristo on toipunut. Mutta jos juuret ovat jo pahasti vaurioituneet, ne eivät toimi ja vauriot voivat edelleen pahentua.

Lisää vinkkejä kasteluun ja sen tarpeen arviointiin löytyy täältä.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20239_83128.jpg
Miten chili kannattaa säilöä? Asiantuntija vastaa
Yritin selvittää, miten chili-kasvi kannattaa säilöä ja ajattelin kysyä, voiko sen tilan säästämiseksi vakumoida ennen pakastusta vai tuleeko se/ne säilöä pakastusrasiassa?
20235_81935.jpg
Pylväspihlajan taivutus? Asiantuntija vastaa
Hankin pihaani pylväspihlajan. Onko kapean ja pystykasvuisen pylväspihlajan oksia tarpeen taivuttaa vai ottavatko ne luonnostaan oikean kulman kasvuun?
20238_82740.jpg
Mansikan syyslannoitus? Asiantuntija vastaa
Mikä lannoite on paras mansikan syyslannoitukseen ja minkä verran lannoitetta laitetaan yhdelle taimelle? Käykö kanankakkarakeet syyslannoitukseen?
20235_81638.jpg
Vanha kataja repeytyi? Asiantuntija vastaa
Vanhan kolmihaaraisen katajan yksi haara repeytynyt lumen painosta. Mitä pitäisi tehdä?
202210_79867.jpg
Mikä tuhosi osan omenapuuta? Asiantuntija vastaa
Viime kesänä noin puolet nuorehkosta omenapuustani kuoli (kaksi haaraa). Lehdet kuivuivat ja putosivat pois, en nähnyt näkyviä tuholaisia. Ajattelin, että ehkä syynä oli vain kuivuus. Tänä keväänä varmistui, että oksat eivät enää herää henkiin vaan olivat kuivuneet, joten leikkasin ne pois. Samalla huomasin noin parin-kolmen millin pyöreitä reikiä oksissa. Onko jokin tuholainen porautunut oksiin ja aiheuttanut oksien kuoleman, ja onko koko puu (ja lähipuut) vaarassa?
202211_80309.jpg
Porkkanan lannoitus? Asiantuntija vastaa
Kuinka paljon puuntuhkaa porkkanamaahan kg/m2? Entä kuinka paljon boorilannoitetta neliölle?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton