• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Mitä huomioida, kun kyseessä on tuija-aidan istutus ja kastelu?

Tiina PainokallioKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 25.03.2025
20228_79410.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Olemme istuttaneet uuden omakotitalon pihaan tuija-aidan ja tuntuu, että olemme ihan hukassa kuinka paljon noita pitäisi kastella. Nyt on vielä ollut todella kuumaa ja kuivaa. Ensimmäiset muutamat viikot kasteltiin joka päivä reilusti juurille, mutta osa tuijista tuntuu kuivuvan latvoista ja osa oksista on haalistuneet, etenkin niiltä osin mitä ovat auringossa.

Ostimme kosteusmittarin, joka näyttää, että tuijien multa olisi kostean ja märän vaiheilla joka paikassa. Joten muutaman päivän nyt olemme ottaneet vähän rauhallisemmin kastelun kanssa. Mutta silti tuntuu, että ne vain kuivuvat kuivumistaan. Mikä neuvoksi? Jatketaanko reilua, jokapäiväistä kastelua vai otetaanko rauhallisemmin ja kastellaan reilummin esimerkiksi joka toinen päivä tai harvemmin? Meillä ei ole kuorikatteita tuijien juurilla, kannattaisiko se?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Kastelu on yksi pulmallisimmista asioista, jonka vaikeuskerrointa lisää se, että oireet liian märkyyden ja liiallisen kuivuuden välillä ovat hämmästyttävän samankaltaiset. Lisäksi kastelumääriin ja -tiheyteen vaikuttavat monet muutkin kasvupaikkatekijät.

Tärkeä tekijä on perusmaan laatu, joka vaikuttaa maaperän läpäisevyyteen. Perusmaa on varsinaisen kasvualustan alapuolella. Siitä riippuu, kuinka hyvin kosteus säilyy maaperässä. Esimerkiksi savimaa pidättää hyvin kosteutta, kun taas hiekkamaa päästää sen nopeasti lävitseen. Kasvualustan syvyys ja mullan laatu vaikuttavat myös kastelun tarpeeseen. Matala kasvualusta kuivuu nopeammin kuin syvä, hiekkamulta nopeammin kuin savinen multa. Laaja ja syvä kasvualusta sitoo kosteutta itseensä eikä kostuttuaan kuivu nopeasti. Kuorikate saattaa myös vähentää maan kuivumista. Sääolot, kuten tuulisuus tai paikan suojaisuus sekä aurinkoisuus tai varjoisuus vaikuttavat kasvien haihduttamiseen ja sitä kautta kosteuden tarpeeseen. Lisäksi itsekin mainitsemasi kuumuus ja kuivuus vaikuttavat, eikä sateen riittävyyteen, vaikka sitä saataisiinkin, ole luottamista.

Koska muuttuvia tekijöitä on paljon, on tärkeää oppia arvioimaan kastelutarve ja sopiva annostelu kasvupaikalla. Istutuksia voi myös kastella liikaa, jolloin juuret eivät saa happea vaan tukehtuvat. Vaikka kyseessä on liiallinen märkyys, sen oireet voivat näyttäytyä kuivumisena, sillä kasvien aineenvaihdunta häiriytynyt pahasti.

Kastelun tarvetta kannattaa tunnustella käsin hieman pintaa syvemmältä. Kuopaisemalla lapiolla maata sieltä täältä juurten viereltä (varoen tietenkin, ettei juuristo vaurioidu) ja tunnustelemalla sitä käsin selviää, onko multa syvältä kosteaa vai kuivaa. Jos pinta on kuivaa ja kosteutta löytyy vaikkapa 10 cm:n syvyydeltä, on se syvemmältäkin kosteaa. Eli suuriin kaivelemisiin ei tarvitse eikä pidä ryhtyä. Rutikuivaksi ei multaa pidä päästää, sillä täysin kuivunut maa ei hevillä ime vettä vaan se valuu pintoja pitkin muualle kuin on tarkoitettu.

Suosituksemme uuden tuija-aitanne kasteluun on nyt pitää merkittävä kastelutauko. Viikon päästä voi tarkistaa kuten yllä on neuvottu, onko märkyys vähentynyt. Luultavasti tarvitaan paljon pidempikin tauko, joten maltti on nyt tärkeää ja on uskallettava olla kastelematta ennen kuin maa on selkeästi osoittanut kuivahtamista. Juuret tarvitsevat happea toipumiseen, joka voi olla hidasta. Siksi maa luultavasti kuivuu nyt hitaammin kuin jatkossa, kun juuristo on toipunut. Mutta jos juuret ovat jo pahasti vaurioituneet, ne eivät toimi ja vauriot voivat edelleen pahentua.

Lisää vinkkejä kasteluun ja sen tarpeen arviointiin löytyy täältä.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_82295.jpg
Kaksivärinen apila? Asiantuntija vastaa
Miksi apilan lehdet ovat vihreä-valkoiset eli kaksiväriset?
20238_82725.jpg
Jurova tammi? Asiantuntija vastaa
Meille istutettiin syksyllä 2022 viisi metriä korkea tammi. Sen silmut eivät ole avautuneet lainkaan. Osa oksista on kovia ja elottoman oloisia ja osa on taipuisia. Meille on sanottu, että tammi voi juroa istutuksen jälkeen. Millainen ennuste on tällaisella tammella?
20235_81938.jpg
Tomaattien taimissa sieni, onko sato pilalla? Asiantuntija vastaa
Kokeilin aloittaa kasvimaata, ja nyt tomaattien ruukkuun on ilmestynyt ruskeita sieniä. Kasteltu ilmeisesti liikaa?Onko menetetty koko sato jo ennen aikojaan vai onko jotain vielä tehtävissä?
20239_83128.jpg
Miten chili kannattaa säilöä? Asiantuntija vastaa
Yritin selvittää, miten chili-kasvi kannattaa säilöä ja ajattelin kysyä, voiko sen tilan säästämiseksi vakumoida ennen pakastusta vai tuleeko se/ne säilöä pakastusrasiassa?
202211_79954.jpg
Vuoriarho sekä siperianunikko siemenestä? Asiantuntija vastaa
Haluaisin ensi keväänä kasvattaa kukkapenkkiini siemenistä vuoriarhoa sekä siperian unikkoa. Osaatteko kertoa näiden kylvöstä. Esim vuoriarho, tuleeko yhdestä purkkiin kylvetystä siemenestä tupas vai laitanko monta siementä? Onko sama myös unikon kohdalla? mitä muuta tulee ottaa huomioon ja milloin ne kannattaa istuttaa jotta ne voi siirtää kukkapenkkiin vaikka kesäkuussa? Milloin tulppaanien sipulit tulevat myyntiin?
20235_81969.jpg
Happaman maan maanpeitekasveja? Asiantuntija vastaa
Olen istuttanut havuja, rodoja sekä höyhenpensaan ja tarkoitus on peittää pinta hakkeella. Haluaisin kuitenkin jotain aluskasvia. Onko tiarella liian hento hakkeen sekaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton