• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tuliaisorkideoille on tuontivaatimuksia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.03.2013
20083_9276.jpg

Moni haluaa tuoda ulkomailta matkamuistoksi leikko- ja ruukkuorkideoja. Ikävien yllätysten välttämiseksi kannattaa etukäteen selvittää, mitä kasveja Suomeen saa tuoda ja millä ehdoin.

Kasvien vientiä ja tuontia säätelee vienti- ja tuontimaan lainsäädäntö. Suomen kansallinen lainsäädäntö pohjaa EU-tason säädöksiin.

Euroopan unionin alueelta orkideojen tuonnille ei ole asetettu varsinaisia tuontirajoituksia eikä niillä tarvitse olla kasvien terveystodistusta. Orkideoissa ei kuitenkaan saa olla vaarallisiksi luokiteltuja kasvien tuholaisia tai kasvitauteja.

Rajoituksia EU:n ulkopuolisesta Euroopasta tuotaville ruukkuorkideoille

Matkustaja saa tuoda tuliaisina leikko-orkideoja Euroopan alueelta EU:n ulkopuolisista maista ilman rajoituksia. Ruukkuorkideojen tuontimäärää on kuitenkin rajoitettu siten, että omaan käyttöön saa tuoda viisi sisätiloissa kasvatettavaa ruukkuorkideaa ja toiset viisi ulos istutettavaksi. Suurempia orkideamääriä tuotaessa kasveilla on oltava terveystodistus.

Euroopan ulkopuolelta tuotaessa oltava aina kasvien terveystodistus

Merkittävin orkideoiden mukana kulkeutuva ja vaaralliseksi luokiteltu kasvintuhooja on palmuripsiäinen. Sitä ei esiinny Euroopan alueella, mutta se on yleinen mm. Itä-Aasiassa ja Väli-Amerikassa.

Kasvintuhoojariskin vuoksi matkustajien Euroopan ulkopuolisista maista tuomia tuliaiskukkia koskevat tietyt tuontiehdot. Kaikilla leikko- ja ruukkuorkideoilla, myös siemenestä tai solukoista lisätyillä, steriileissä olosuhteissa viljellyillä, on oltava terveystodistus.

Kasvien terveystodistus on maksullinen asiakirja

Useimmilla Euroopan unioniin kuulumattomista maista tuotavilla kasveilla pitää olla lähtömaan kasvinsuojeluviranomaisen myöntämä kansainvälinen kasvien terveystodistus.

Terveystodistus (Phytosanitary certificate) on maksullinen asiakirja, jolla todistetaan kasvien olevan puhtaita kasvitaudeista ja tuholaisista. Terveystodistuksen myöntää lähtömaan viranomainen tietyt ehdot täyttävälle kasvierälle. Terveystodistus annetaan aikaisintaan 14 vuorokautta ennen maastavientiä, muuten se katsotaan vanhentuneeksi. Terveystodistusta vaativat kasvit myös tarkastetaan, kun ne tuodaan Suomeen.

Ennen maahantuontia kannattaa selvittää myös, mitä orkideoja koskevia CITES-vaatimuksia on. CITES-vaatimuksilla (Convention on international trade in endangered species of wild flora and fauna) suojellaan uhanalaisia kasvi- ja eläinlajeja. Suomessa CITES-asioista vastaa Suomen ympäristökeskus.

Ei maa-ainesta EU:n ulkopuolisista maista

Tuotaessa orkideoja EU:n ulkopuolelta kasvualustana ei saa olla maa-ainesta kasvintuhoojariskin vuoksi. Kasvit voivat olla paljasjuurisia tai kasvaa joko epäorgaanisessa kasvualustassa (esimerkiksi kivivilla, ravinnehyytelö) tai turpeessa.

Tuontitarkastus tilattava etukäteen

Mikäli tuliaisorkidean maahantuomiseksi vaaditaan kasvinterveystodistus, kasvit täytyy tarkastaa Suomeen saavuttaessa. Matkustajan on tilattava tämä maksullinen kasvintarkastus etukäteen. Tulli perii kasvintarkastusmaksun jokaisesta erillisellä terveystodistuksella tuotavasta erästä. Alin kasvintarkastusmaksu on tällä hetkellä 52 €.

Kasvintarkastuksen voi tilata Eviran kautta puhelinnumerosta 02077 25125, arkisin 8-16.15. Eviran ja TE-keskusten tarkastajat tarkastavat kasvit alla mainituilla paikkakunnilla tullialueella arkisin kello 8-16.15.

Lentokoneella tultaessa kasvinterveystodistusta vaativat orkideat tarkistetaan Tampereen, Turun tai Vantaan lentoasemien tullitoimipisteissä.

Laivalla Suomeen saavuttaessa kasvintarkastus voidaan tehdä Helsingin, Kotkan, Porin, Raahen ja Turun tullitoimipisteissä.

Maitse saavuttaessa tarkastus voidaan tehdä seuraavien paikkakuntien tullipisteissä: Helsinki, Kotka, Pori, Raahe, Turku. Tarkastus voidaan tehdä myös maarajojen tullipisteissä seuraavilla paikkakunnilla: Karigasniemi, Lappeenranta, Niirala, Nuijamaa, Näätämö/Neiden, Vaalimaa, Vainikkala, Vartius.

Lisätietoa:
Tullin internetsivuilta
Ympäristöhallinnon internetsivuilta
Eviran kasvintarkastuksen internetsivuilta
Kasvien tuontiehdot matkustajille (pdf)

Lähde: Evira

Kasvillisuus
kasvit
lainsäädäntö
tarkastus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20239_83147.jpg
Puiden valmistautuminen talveen
Syksyllä puutarha saatetaan mahdollisimman hyvään talvikuntoon, jotta se jaksaa jälleen kukoistaa seuraavana vuonna. Muiden kasvien ohella myös puut tarvitsevat huomiota talven kynnyksellä.
20236_82340.jpg
Heinäkuun vinkit
Kesäkuukausista keskimmäinen, heinäkuu, on yleisesti vuoden lämpimin kuukausi pohjoisella pallonpuoliskollamme. Heinäkuussa Suomen luonto saavuttaa kesän kasvunsa huipun ja alkaa pian tämän jälkeen valmistautumaan syksyyn. Heinäkuussa on usein lämmintä ja kosteaa; kuurosateet ja ukkosmyrskyt ovat tavallisia Etelä- ja Keski-Suomessa – iltapäivisin lämpötilat kohoavat ainakin jossain päin Suomea hellelukemille. Lapin yöttömät yöt jatkuvat kuun lopulle saakka, mutta eteläisemmässä Suomessa huomaa jo öiden pimenemisen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton