• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tulppaanit ovat upeimmillaan suurina ryhminä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.03.2011
20231_80696.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Tulppaanin uljas ja säännöllinen muoto näyttää mahtinsa suurissa ryhmissä. Ryhmä voi olla muodoltaan säännöllinen soikio tai rivistö tai epäsäännöllisen ameebamainen. Pysty, sotilaallisen ryhdikäs ja melko säännöllisen korkuinen kukkavarsi nostaa kukkameren upeiksi, tasaisiksi kasvustoiksi. Yksinkertaisen tyylikäs ryhmä muodostuu jo yhdestä lajikkeesta, mutta lisää loistokkuutta saa yhdistämällä kahta tai useampaa lajiketta, jotka sointuvat väriltään sekä korkeudeltaan yhteen – ja tietysti kukkivat samaan aikaan.

Suuret tulppaaniryhmät mielletään usein suurten puistojen "etuoikeudeksi". Mikään ei estä kotipuutarhuria istuttamasta vastaavaa kukkaloistoa omaan pihaan, jos vain valoisa ja lämmin paikka löytyy. Kasvualustan pitää olla vettä läpäisevä ja pH-arvoltaan neutraalin tienoilla (6,5–7,5). Istutussyvyydet ja -etäisyydet löytyvät yleensä pussin kyljestä.

Istutusaika on syys-lokakuu, viimeistään pari viikkoa ennen pysyvien pakkasten tuloa. Jos istutuksen jälkeen ei ole sateita tiedossa, pitää istutusaluetta kastella. Tulppaaneja ei kannata kasvattaa vuodesta toiseen samalla paikalla, koska maa "väsyy" ja näin kukinta huononee.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Tulppaanit ovat kauniita myös ruukuissa

Jos pihassa ei ole tilaa, voi tulppaaneita kasvattaa myös ruukuissa. Sipulit istutetaan ruukkuihin tavalliseen tapaan syksyllä. Ne talvehtivat ja saavat vaatimansa kylmän kauden ruukussa, mutta multa ei saa jäätyä – eli ne pitää nostaa suojaan pidemmän pakkaskauden kourista (hyvin viileään, mutta pakkasettomaan paikkaan). Ruukun voi myös suojata useammalla pakkaspeitekerroksella ja nostaa lähelle lämmitettyä rakennusta. Keväällä ruukku nostetaan aurinkoiselle paikalle, ja kukkaloiston odotus voi alkaa.

Lehtien kuihduttua sipulit on helppo nostaa "kesälevolle" seuraavaan syksyn istutusta odottelemaan, ja ruukkuihin voi istuttaa kesäkukkia.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20214_69950.jpg
Panosta näihin osa-alueisiin suunnitellessasi puutarhaa
Omannäköinen, näyttävä ja silti helppohoitoinen piha on monen omakotiasujan toiveena, mutta tavoitteet tuntuvat karkaavan ja olevan ristiriidassakin keskenään. Voiko helppohoitoinen olla persoonallinen? Tai näyttävä helppohoitoinen? Kyllä vain.
20232_70500.jpg
Valitse haudalle helppohoitoisia kasveja
Harvalla on mahdollisuutta käydä haudalla päivittäin hoitamassa kasveja tai poiketa edes kerran viikossa. Haudan kasvien hoito voi siis olla haastavaa, joten kasvien, oikean kasvualustan ja sopivan lannoituksen valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa.
201911_61269.jpg
Tee se itse: Havutähti
Perinteisen havuseppeleen lisäksi voi vaihteeksi kokeilla tähdenmallisen seinä-/ovikoristeen valmistamista. Kätevät ohjeet ja havutähden valmistamiseksi löytyivät Biolanin sivuilta. Samalla ohjeella valmistat tähtikoristeen havujen lisäksi vaikka sammalesta tms.Tartu työhön ja anna mielikuvituksesi lentää!Tarvikkeet:Sitkeitä kasvinosia (pajunoksia?)Havuja, sammalta, köynnöstävää kasvia, puolukanversoja tms.Narua, lankaa tai rautalankaaSakset, oksasakset, sivuleikkurit
20226_78522.jpg
Punkkeja puutarhassa?
Eniten punkkeja on perinteisesti ollut saaristossa ja rannikolla, mutta talvien leutonemisen ja kauriiden lisääntymisen myötä punkit ovat yleistyneet myös muualla Suomessa. Viime vuosina punkkeja on havaittu niin kaupunkien puistoissa kuin hoidetuilla kotipihoillakin. Punkit viihtyvät esimerkiksi heinikoissa, aluskasvillisuuden seassa, pensaikoissa ja puiden lehtien alapinnoilla.
20235_81641.jpg
Viikon kysymys: Miten estetään varistetaudin leviäminen uusiin punaherukka­pensaisiin?
Vanhat punaherukkapensaat kärsivät varistetaudista, jota olen torjunut parhaani mukaan vioittuneet lehdet poistamalla ja polttamalla. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että taistelu on menetetty ja kaikki neljä pensasta joudutaan uusimaan. Miten pitäisi toimia, jotta uudet pensaat eivät saisi tartuntaa, kun ne tulevat samalle paikalle? Kannattaako pitää niin sanottu välivuosi, ja miten valitsen kestävimmät lajikkeet tilalle?
Curuba hedelmä
Tunnetko curuban?
Curuba on yksi passionhedelmälajike. Se on kotoisin Andien ylätasangoilta Kolumbiasta ja on myös Kolumbian kansallishedelmä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton