• Etusivu
 • Kasvillisuus

Tulppaanit puutarhassa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.04.2024
202312_83315.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Tulppaanien laji- ja lakikekirjosta löytyvät sopivat värisävyt jokaiseen puutarhaan. Tulppaanit viihtyvät parhaiten multavassa hieta- ja hiekkamaassa ja ne ovat parhaimmillaan laajoina ryhminä.

Tarhatulppaanien jaottelu

Varhain kukkivat tulppaanit:

 • Yksinkertaiset aikaiset tulppaanit kukkivat yleensä toukokuun alkupuolella. Ne ovat 30–40 cm korkeita ja vahvavartisia risteymiä.
 • Kerrannaiset aikaiset tulppaanit kukkivat kauemmin kuin yksinkertaiset aikaiset lajikkeet ja sopivat hyvin leikkokukiksi.

Keskivarhaiset tulppaanit:
Myöhään kukkivat tulppaanit:

 • Triumph-ryhmän tulppaanien munanmuotoiset nuput avautuvat yleensä toukokuun puolivälissä. Keskikorkea, hyvä leikkokukka.
 • Darwin-ryhmän tulppaanit ovat pääasiassa punaisia, keltaisia tai oransseja sekä ainakin 50 cm korkeita. Suuret kukat.
 • Yksinkertaiset myöhäiset tulppaanit kukkivat vasta kesän kynnyksellä. Perimältään sekalainen ryhmä.
 • Liljakukkaiset tulppaanit avautuvat myöhään keväällä. Teräväkärkiset terälehdet kääntyvät sivuille. Keskimäärin 55–65 korkeat liljatulppaanit kannattaa istuttaa harvaa, jotta kukkien muoto korostuu.
 • Crispa-ryhmä eli ripsureunatulppaanit kukkivat myöhään keväällä. Terälehtien yläreuna näyttää kuin siinä olisi kristallikiteitä.
 • Viridiflora-ryhmän tulppaaneilla on vihreä raita kukan ulkopuolella. Viherraitatulppaanit ovat melko matalia ja ne kukkivat loppukeväästä.
 • Rembrandt-tulppaanit
 • Papukaijatulppaanit kukkivat myöhään keväällä. Nuppuisina kukat muistuttavat muita tarhatulppaaneita, mutta terälehdet liuskoittuvat avautuessaa.
 • Kerrannaiset myöhäiset tulppaanit puhkeat kukkaan touko-kesäkuun vaihteessa.
<p data-block-key="uryn0">Triumftulppaani &#x27;Gavota&#x27; (Kuva: Adobe Stock)</p>
Triumftulppaani 'Gavota' (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="ncyre">Vihreäraitatulppaani &#x27;Golden Artist&#x27; (Kuva: Adobe Stock)</p>
Vihreäraitatulppaani 'Golden Artist' (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="aiumw">Papukaijatulppaani &#x27;Black Parrot&#x27; (Kuva: Adobe Stock)</p>
Papukaijatulppaani 'Black Parrot' (Kuva: Adobe Stock)

Kasvitieteelliset tulppaanit

Osa tulppaaneista kuuluu kasvitieteellisiin tulppaaneihin, sillä niiden ominaisuudet viittaavat luonnonlajeihin, joista ne polveutuvat. Ne ovat jalostamattomia, kestäviä ja melko vaatimattomia kasvupaikan suhteen. Niillä on tyypillisesti pienet kukat, ja ne leviävät hyvin muodostaen suuria kasvustoja, kukkien vuodesta toiseen.Yleisimpiä ovat:

 • Kaufmanniana-ryhmä ja T. kaufmannia eli lummetulppaanit saattavat kukkia jo huhtikuun lopussa. Noin 20 cm korkeissa, monivärisissä, jopa 25 cm kokoisissa kukissa on pyöreät terälehdet. Leveät lehdet jäävät maanpinnan tasoon.
 • Fosteriana-ryhmä (keisarintulppaani) ja T. fosteriana (tulitulppaani) tulppaaneilla on suuret kukat ja ne kukkivat yhtä varhain kuin Kaufmanniana-ryhmän lajikkeet.
 • Greigii-ryhmä (riikinkukkotulppaani) ja T. greigii (raitatulppaani) tulppaanit puhkeavat kukkaan hiukan myöhemmin kuin lummetulppaanit. Pilkullinen tai viirullinen lehdistö on leveä ja usein aaltoileva. Kukat ovat kapeat ja isohkot.
 • Metsätulppaanilla (T. sylvestris) on pienehköt, teräväkärkiset, keltaiset kukat. Tulppaaneista kestävin laji.
 • Monikukkaiset tulppaanit: Parvitulppaanin (T. tarda) sipulista nousee 2–7 ohutta vartta, joissa on tähtimäiset, keltaiset ja valkokärkiset kukat. Se kukkii huhti-toukokuussa ja 10–15 cm korkea kasvusto leviää sivusipuleista ja kylväytymällä. Terttutulppaanin (T. praestans) haarautuvaan varteen avautuuyleensä viisi oranssinpunaista kukkaa.
 • Kääpiötulppaanit
 • Muut luonnonlajit
<p data-block-key="q5122">Tulipa greigii &#x27;Mary Ann&#x27; (Kuva: Adobe Stock)</p>
Tulipa greigii 'Mary Ann' (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="bgdnt">T. tarda (Kuva: Adobe Stock)</p>
T. tarda (Kuva: Adobe Stock)
Info

Info

Tiesitkö?
Tulppaanin nimi on käännösvirhe. Vuonna 1554 Itävällan lähettiläs O. G. de Busbecq oli matkalla Konstantinopolissa. Hänen oppaansa kertoi, että turkkilaisilla on tapana kiinnittää tulppaanin kukkia turbaanin reunaan, mutta de Busbecq luuli oppaan nimittävän kyseisiä kukkia turbaaniksi eli tülbandiksi.

Tulppaanien hoito

Sipulit keräävät ravintoa alkukesällä, joten kasvit tarvitsevat kukinta-aikaan ja vähän sen jälkeen kastelua ja lannoitusta. Kukinnan jälkeen kuihtuneet kukat nipistetään poikki, varsi ja lehdet jätetään paikoilleen. lsokukallisista tulppaaneista poistetaan siemenkodat. Kasvit leikataan vasta lehtien ja kukkavarsien alkaessa kellastua.

Tavallisesti sipulit jätetään multaan koko kesäksi. Varmemmin ne kuitenkin säilyvät seuraavaan vuoteen, kun ne nostetaan maasta lehtien lakastuttua, sillä Suomen kesä on turhan kostea täydellistä lepokautta kaipaavalle tulppaanille. Sipulit puhdistetaan ja kuivataan viileässä ja ilmavassa paikassa ennen alkusyksyn uudelleenistutusta.

Monivuotiset sipulikasvit muodostavat tiheneviä mättäitä vuosien mittaan, joten kukkapenkki on syytä uudistaa viimeistään, kun kukinta ja kasvu on selvästi heikentynyt. Sipulit nostetaan maasta vasta varsien kuihtumisen jälkeen, irrotetaan toisistaan ja puhdistetaan. Yleensä sipulit istutetaan uudelleen samantien kunnostettuun kasvualustaan, mutta aikaisin tuleentuvat lajit kuivatetaan ennen syksyllä tapahtuvaa istutusta

Syksyn kukkasipuleilla kukkaloistoa kevääseen

Syksyn kukkasipulit multaan

<p data-block-key="eluag">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
sipuli- ja mukulakasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20227_63088.jpg
Narsissi on helppohoitoinen sipulikukka
Tarun mukaan kaunis kreikkalaisnuorukainen Narkissos joi vettä vuoristolähteesta ja rakastui niin palavasti kuvajaiseensa, että edes nälkä ja väsymys eivät saaneet häntä poistumaan kuvansa äärestä. Narkissos riutui kuoliaaksi ja hänen ruumiinsa muuttui valkeaksi kukaksi, narsissiksi.
202211_79939.jpg
Korallikanukan alasleikkaus? Asiantuntija vastaa
Kasvukausi alkoi ja korallikanukkapensaat ovatkin lähes pystyynkuolleita. Muutamassa oksassa on lehtiä, muuten oksat ovat paljaat. Voiko pensaille tehdä enää tämän kesän nimissä mitään? Alasleikkaus olisi pitänyt tehdä ilmeisesti jo ennen kasvukauden alkua. Viime kesänä pensaat olivat aivan hyvinvoivia. Annanko niiden olla ja leikkaan ensi keväänä kaikki oksat pois vai voiko sen tehdä vielä tämän kesän aikana? Vai onko pensaat nyt menetetty? Ne ovat olleet paikallaan noin 8 vuotta ja aiemmin on poistettu vain kuolleita oksia.
20237_82625.jpg
Musta tuholainen mansikan lehdillä? Asiantuntija vastaa
Mikähän on tämä mansikan lehdet tuhoava musta ötökkä? Miten siitä pääsee eroon?
20239_83129.jpg
Miten torjua kirvoja? Asiantuntija vastaa
Kesällä pihallamme oli ensimmäistä kertaa kirvoja useassa paikassa. Lumipalloheisi oli kauttaaltaan kirvojen valloittama, samoin kormoskukka. Kuitenkin molemmat kukkivat runsaasti. Miten pystyy estämään kirvojen tulon? Yritin häätää niitä poistamalla kaikki varret, missä kirvat olivat, mutta huonolla menestyksellä.
202211_80201.jpg
Viikon kysymys: Voiko kahvinpuruja käyttää jänisten karkotukseen?
Istutin tänä kesänä 20 hopeapiippoa. Kukaan ei kertonut, että rusakko tulee ne syömään – onneksi vasta kukinnan jälkeen. Kaadoin suoraan paketista kahvia lasipurkkeihin ja asettelin niitä kasvien keskelle. Maahan suoraan ripottelu olisi saattanut pilata kasvualustan. Eläin pysyi poissa muutaman päivän, mutta viime yönä hopeapiippoja oli taas järsitty. Jotkut tupsut olivat enää 10 cm nysiä. Lasipurkkeihin oli kyllä satanut vettä viime päivinä. Kannattaako vielä tuhlata kahvia vai pitääkö hävittää kalliit rehut?
20237_44401.jpg
Millainen on hyvä kompostori?
Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille - ja samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa.Markkinoilla on myynnissä monenlaista kompostoria ja kehikkoa, mutta millainen on hyvä kompostori? Siihen meille vastaa Riikka Kerttula Biolanilta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton