• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tunnelmavalaistus pihalle tai parvekkeelle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.11.2015
201112_28881.jpg

Kuva: Puutarhaliike Reiman

Muuta synkkä ja pimeä tilakauniiksi ja viihtyisäksi

Talven pimeinä aikoina myös puutarhaan - ja parvekkeelle - kaipaa valoa, lämpöä ja tunnelmaa. Seuraavilla toimenpiteillä voidaan voittaa synkkä pimeys!

Tuiketta ja tunnelmaa

Pihalle, portaille, parvekkeelle ja puutarhaan voit tuoda valoa erilaisilla lyhdyillä. Lasitetulle parvekkeelle voit ripustaa kynttiläkruunun - ja sisällä polttaa tietenkin kynttilöitä. Pienet tuikkivat kynttilät luovat ympärilleen miltei taianomaista tunnelmaa... niin sisälle kotiin kuin puutarhaankin!

Ryhmittele lyhtyjä vaikkapa portaille tai ripusta puun oksille! Pakkasten tultua voit tehdä puutarhaan myös jäälyhtyjä jäädyttämällä vettä ämpärissä (voit myös värjätä jäälyhdyn lisäämällä veteen pari tippaa punajuurimehua tai karamelliväriä) - ja lumiseen aikaan voit rakentaa puutarhaan lumilyhtyjä! Kuvittele, kuinka upealta näyttäisi jäälyhtyjen tai lumilyhtyjen rivi pihatien reunassa...

201112_28882.jpg

Tuli jo sellaisenaa tarjoaa lämmön lisäksi myös ihanaa, elävää valoa. Mikäli sinulla on mahdollisuus polttaa puita takassa, niin muista nauttia myös sen valosta; umpinaisia luukkuja voi pitää vaikka auki, kun puut palavat ja hormi vetää hyvin. Avotakka ja lasiluukullinenkin takka ovat myös hyviä paikkoja polttaa kynttilöitä. Jo muutama tuikku palaa kauniisti - puhumattakaan useamman lyhdyn ja kynttilän ryhmästä. Esimerkiksi lapsi- tai eläinperheessä kynttilöitä saattaa olla turvallisinta polttaa nimenomaan lasiluukun takana takkapesässä.

Muista aina, ettei tulta saa koskaan jättää valvomatta! Polta siis kynttilöitä vain silloin, kun joku on paikalla valvomassa niiden turvallista palamista.

Turvallisesti sähköllä

Kotiin, parvekkeelle ja puutarhaan saat upean tunnelmavalaistuksen myös erilaisilla valosarjoilla. Mieti, mitä kohtia voisit tuoda esiin valoilla; koristaisitko sisääntulon, pihapuun tai -pensaan, kukkaistutuksen, ruukkukasvin, kaiteen - vai loisitko kuistista, parvekkeestasi tai vaikkapa kasvihuoneestasi jättimäisen lyhdyn? Harkittu ulkovalojen käyttö on miltei poikkeuksetta kauniimpaa kuin joka paikan koristelu amerikkalaiseen malliin.

201112_28883.jpg

Valosarjojen ripustamisessa ja sijoittamisessa saa kuitenkin käyttää mielikuvitusta; sen voi kietoa puun rungon ympärille, ripustaa pensaan ympärille korostamaan sen muotoa, laittaa lyhdyn sisälle ja ripustaa roikkumaan. Niitä voi myös kietoa havuköynnökseen, oviseppeleeseen tai havupalloon - tai kieputtaa kaiteen tai tolpan ympärille. Voit luoda myös persoonallisen valokoristeen kieputtamalla valosarjaa esimerkiksi vanhan tuolin tai polkupyörän ympärille!

Valosarjojen ja jatkojohtojen tulee olla aina ulkokäyttöön soveltuvia (ulkokäyttöön tarkoitetut jatkojohdot ovat aina kumipäällysteisiä ja kosteutta kestäviä). Hyvät led-lampuilla varustetut valot kestävät käytössä ja niitä voi myös liittää yhteen pitemmäksi valoketjuksi. Upeaa tunnelmaa luovat myös valoruukut ja valmiit silhuetit - ja paristokäyttöisillä valosarjoilla saa vietyä valoa paikkoihin, jonne sähköjohtoa on hankala vetää. Hyvä ajatus on myös käyttää ajastinta; ohjelmoi ulkovalosi syttymään päivän hämärtyessä ja sammumaan aamun valjetessa!

Enemmän valoa ja turvaa pihavaloilla

Lyhdyt ja valosarjat luovat tunnelmaa ja ovat kauniita katsella. Niistä ei kuitenkaan ole apua pihan valaisussa. Talon tyyliin sopivat valaisimet tuovat elämän ulos myös pimeänä aikana - ja ne lisäävät myös turvallisuutta. Mikäli pihasi on vielä aivan pimeä, niin kannattaa harkita suunnitteluavun palkkaamista. Pyydäpä pihavalaistusta vaikkapa pukilta...

201112_28884.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20194_57446.jpg
Oppisopimus on mahdollisuus puutarha-alalla
Kun työpaikalla tarvitaan uusia osaajia, toimenkuvaa laajennetaan tai tutkinto omaan ammattiin puuttuu, oppisopimus voi olla sopiva ratkaisu.
202211_80089.jpg
Pavulla ongelmia? Asiantuntija vastaa
Papu lähti hyvin kasvuun, mutta nyt aivan yllättäen osa pavuista alkoi ruskettua. Viikon verran oli paahtavaa hellettä, mutta kastelin joka toinen päivä. Lannoitin vanhalla Y-lannalla ja muutaman päivän päästä alkoi taimien ruskistuminen. Mitään ötököitä en ole huomannut. Kaikki eivät ruskistuneet (kuivuneet), mutta rivissä siellä täällä niitä on tai sitten pari kolme vierekkäin.Mistä moinen voi johtua?
20136_35389.jpg
Matalat perennat maata peittämään
Matalat, monivuotiset perennakasvit ovat monikäyttöisiä, peittäviä ja usein nopeakasvuisiakin vaihtoehtoja puiden, pensaiden ja köynnösten alustoille, istutuksia reunustamaan ja maanpintaa kattamaan tai vaikkapa ruukkuihin kukoistamaan!Seuraavissa luetteloissa on matalia, alle 25 cm:n perennoja eri valo-olosuhteiden mukaan jaoteltuna. Monet lajit viihtyvät valo-olosuhteiltaan vaihtelevissakin paikoissa, joten ne esiintyvät kenties useammassakin listassa. Luettelot eivät myöskään ole täysin kattavat, vaan matalakasvuisia perennoja löytyy paljon enemmänkin ja lisäsentit tuovat listaan lisää pituutta. Maanpeitekasveiksi soveltuvat myös yksi- ja monivuotiset köynnökset sekä matalimmat pensaatkin eli valinnanvaraa varmasti löytyy kaikenlaisiin kohteisiin. Esimerkiksi alle 30 cm:n perennoja löytyy Puutarha.netin Kasvikortistosta151 kpl – alle 40 cm:n kasveja löytyy jo yli 300 erilaista!Lisätietoa Suomessa menestyvistä kasveista löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta
202310_83216.jpg
Talviomenat talteen
Talviomenat kerätään viimeistään yölämpötilan laskiessa muutaman asteen pakkasen puolelle. Omenoita ei kuitenkaan saa kerätä jäisinä, vaan on odotettava lämmintä päivää, joka sulattaa omenat. Omenat kestävät reilun viiden asteen pakkasta ja kypsä omena irtoaa kannastaan helposti.
20238_63821.jpg
Helmililja on varhainen kevätkukkija
Pitkän ja pimeän talven jälkeen sipulikukat luovat värikkyyttä silloin, kun perennat eivät vielä ole heränneet kasvuun ja puut ja pensaat ovat paljaita. Talvenkestävät helmililjat kukkivat toukokuussa.
202112_74266.jpg
Rikkinäiset tekstiilit saavat pian uuden elämän kierrätyksen kautta
Poistotekstiiliä ruvetaan Suomessa keräämään erillisenä jätejakeena vuoden 2023 alusta lähtien. Kyseessä on suuri kierrätyksen edistysaskel. Tällä hetkellä käytöstä poistetut tekstiilit päätyvät useimmilla paikkakunnilla energiajätteen mukana poltettavaksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton