• Etusivu
  • Kasvillisuus

Sinilevä runsastui Pirkanmaan järvillä – havaintoja laajasti eri kunnissa

Sinilevät runsastuneet Pirkanmaan järvissä

Tiina Painokallio
Julkaistu 08.07.2025
03ab5054-2bc8-4502-b609-b228ff25c2dd-w_960

Sinilevä voi muodostaa juovia veteen, tässä niitä näkyy rantakasvuston suojassa. Kuva: Anne Mäkynen, Pirkanmaan ELY-keskus © Anne Mäkynen, Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaalla tehtiin viikolla 27 sinilevähavaintoja useilla paikkakunnilla, kuten Tampereella, Kangasalla, Sastamalassa, Valkeakoskella, Pirkkalassa, Kihniössä ja Nokialla. Tuulen mukana sinilevä voi siirtyä avovesialueilta rantoihin, mikä saattaa lisätä havaintojen määrää rantavyöhykkeillä.

Vaikka sää on ollut viime aikoina epävakaisesta ja viileää, sinilevää havaittiin tällä viikolla (viikko 27) Pirkanmaalla 12 valtakunnallisella havaintopaikalla.  

Runsaasti sinilevää havaittiin Tampereen Pyhäjärvessä Pyynikin uimarannalla. Vähän sinilevää havaittiin 11 havaintopaikalla: 

  • Tampereella Tohlopissa, Kaukajärvessä, Pyhäjärvessä Rantaperkiön uimarannalla, Näsijärvessä Elianderin rannassa sekä Rauhaniemen uimarannalla  
  • Sastamalan Houhajärvessä sekä Liekovedessä  
  • Pirkkalassa Pyhäjärven Kranstolpassa 
  • Kangasalan Kirkkojärvessä 
  • Valkeakoskella Vanajavedessä Sääksmäen sillalla 
  • Kihniön Sulkuejärvessä

Lisäksi kansalaiset kirjasivat sinilevähavaintojaan usealta järveltä, esimerkiksi Näsijärven Naistenlahden satamasta, jonne sinilevämassaa on todennäköisesti ajautunut kauempaa tuulen kuljettamana. Myös mualla Pirkanmaalla tuuli voi olla osasyynä runsaisiin levähavaintoihin.

Järviwikin Leväbarometrin mukaan levää on tällä hetkellä pitkän ajan keskiarvoon verrattuna tavanomaista enemmän Pirkanmaalla.

Järviwikistä voi seurata levätilannetta ja verrata sitä aiempien vuosien tietoihin. Tämä tieto lasketaan joka viikko valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikkojen havaintojen perusteella. Alueelliset leväbarometrit löytyvät ELY-keskusten levätilanne-sivuilta. Edellisten vuosien leväbarometrejä voi tarkastella Leväarkistossa

Pintavesien lämpötila heijastaa vallitsevia sääolosuhteita

Viileä ja tuulinen sää hillitsee sinilevien runsastumista, mutta siitä huolimatta tällä viikolla sinilevää on havaittu usealla havaintopaikalla. Pintavesi lämpenee nopeasti ilman lämmetessä ja levätilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti suuntaan tai toiseen. Pirkanmaan suurten järvien lämpötilat ovat tällä hetkellä keskimäärin 1–2 °C viileämpiä pitkän ajan keskiarvoon nähden.

Pintaveden lämpötiloja mitataan 20 cm:n syvyydestä aamukahdeksalta avovesikaudella. Pintavesien lämpötilaa, sademääriä ja muuta ajantasaista vesitietoa voi seurata vesi.fi-palvelussa.

Sinilevät hyötyvät tyynestä ja lämpimästä, auringonpaahteisesta vedenpinnasta, ja tällaiset jaksot voivat johtaa paikallisiin sinileväkukintoihin erityisesti suojaisissa paikoissa. Voimakkaat sateet voivat huuhtoa ravinteita esimerkiksi pelloilta ja metsistä ja tuoda vesistöihin lisää sinileville tärkeitä ravinteita eli fosforia ja typpeä.

– Jos sää lämpenee ja aurinko paistaa, valo- ja lämpöolosuhteet voivat yhdessä ravinteiden kanssa kiihdyttää sinilevien kasvua. Tulevien viikkojen sinilevätilannetta on kuitenkin vaikea ennustaa tarkasti, sillä siihen vaikuttavat monet tekijät, sanoo vesienhoidon asiantuntija Oona Lehtinen Pirkanmaan ELY-keskukselta.

Valtakunnallisen seurannan sinilevähavainnot ovat kuitenkin aina paikallisia, eivätkä ne kerro koko järven tilanteesta.

Lähde: STT:n tiedote, Pirkanmaan ELY-keskus, 03.07.2025

Pirkanmaan ELY-keskus, Vesienhoidon asiantuntija Oona Lehtinen, puh. 0295 036 013, oona.lehtinen(at)ely-keskus.fi

Kasvillisuus
kasvit
ympäristö
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20227_69229.jpg
Näsiä – kavalan kaunis kevään kukkija
Näsiä, lehtonäsiä eli riidenmarja (Daphne mezereum) on pystykasvuinen, noin metrin korkuiseksi kasvava pensas, joka kukkii aikaisin keväällä ennen lehtiensä puhkeamista. Etelä-Suomessa näsiän kaunis ja voimakkaasti tuoksuva kukinta ajoittuu huhtikuulle, ja Etelä-Lapissa vasta toukokuulle.
202111_73702.jpg
Etelänversosurmaa havaittu Suomessa ensimmäisen kerran tänä syksynä
Lounais-Suomessa on tänä syksynä havaittu ensimmäistä kertaa etelänversosurmasta kärsiviä mäntyjä, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Taudin aiheuttaa havuparikas-niminen sieni, jonka synonyymeja ovat Sphaeropsis sapinea, Diplodia sapinea ja Diplodia pinea. Havuparikasta on aikaisemmin löydetty Suomessa piilevänä oireettomista männyn vuosikasvaimista ja kävyistä, joissa se on käyttänyt ravintonaan kuollutta orgaanista ainesta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun se löydetään tuhonaiheuttajana.
202310_83281.jpg
Hyvä pihasuunnitelma maksaa itsensä takaisin
Pihasuunnitteluun liittyy monenlaisia palveluita ja joskus vaikeitakin käsitteitä. Palveluita tarjotaan eri nimillä ja varsinkin palvelujen sisältö ja sen mukaisesti myös hinta vaihtelevat paljon. Artikkelissa esitellään yleisimmät pihasuunnittelun palvelumuodot ja niiden erot, jotta sopivan vaihtoehdon valinta olisi helpompaa.
20218_71760.jpg
Pihasuunnittelu kaipaa joskus apua: mitä, mihin, miten?
Joskus itseltä loppuvat ideat kesken, kun miettii oman pihan laittamista. Mitä pitää ottaa huomioon, mitä tälle pihalle voi tehdä, mitä sinne mahtuu, miten tehdä pihasta helppohoitoinen ja mitkä kasvit siellä yleensä viihtyvät? Piha tarjoaa meille paljon, jos osaamme ottaa huomioon kaiken pihaa suunnitellessamme. Siihen on tarjolla myös pihasuunnittelijan apua.
20172_48230.jpg
Kestävä piharakentaminen
Ennen kuin iskee kynnet (omat tai kaivinkoneen) maahan luodakseen omasta tontista oman pienen paratiisin, kannattaa antaa itselleen aikaa ajatella tulevaa työmaata kunnolla. Mitä rakennan? Kuinka rakennan? Mitkä ovat rakentamisen vaikutukset ympäristöön? Hyvällä suunnittelulla ja oikealla asenteella ajattelet ympäristöäsi myös oman tontin ulkopuolella.
Pihakiveys puutarhaan
Kukkapenkki muurikivistä
Tasattaessa pihan korkeuseroja joudutaan tekemään täyttöjä, leikkauksia, penkereitä ja luiskia sekä viistämään maanpintaa sopiviin kaltevuuksiin. Jos tontilla on vähän tilaa tai jos halutaan erottaa istutusryhmiä muusta maastosta, se voidaan tehdä matalalla muurilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton