• Etusivu
  • Kasvillisuus

Uusi monitoiminen oksasilppuri mukaan syystöihin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Robert Bosch Oy / Työkalut
Päivitetty 01.09.2010
20099_18524.jpg

Pieneltäkin tontilta kertyy yllättävän paljon risuja, oksia, lehtiä ja vanhoja perennaversoja, jotka kannattaa hyödyntää. Aiemmin erilaiset materiaalit on pitänyt erotella; karkea puumainen materiaali ja vihreä sekä pehmeä materiaali on silputtu erikseen. Bosch on uudistanut oksasilppuri-mallistonsa: Innovatiivinen Turbine Cut -leikkuujärjestelmä soveltuu kaikenlaiselle puutarhasta saatavalle materiaalille.
TC-oksasilppurit nostavat silppuamisen helppouden uudelle tasolle.

Mullistava Turbine Cut

Uutuustuotteet AXT 23 TC ja AXT 25 TC ovat varsinaisia monitoimimurskaajia. Innovatiivinen turbiinileikkuujärjestelmä onttoine muotoineen mahdollistaa monipuolisen murskaamisen ja jopa 20% suuremman murskauskapasiteetin. Laite ei tukkeudu, vaikka syötät sille pehmeitä kasviversoja, lehtiä, risuja tai isompia ja kovempia oksia. Tehokkaan itsesyötön ansiosta murskausteho on jopa 230 kg tunnissa.

Irrotettava täyttösuppilo mahtuu keräyssäiliöön ja säätää näin säilytystilaa.

Leikkuujätteen keräyssäiliön (53 l) patentoitu «interlock»-järjestelmä lisää turvallisuutta: Laite toimii vain kun säiliö on paikoillaan. Ylikuormitussuoja suojaa sekä moottoria että vaihteistoa ja jälleenkäynnistyssuoja lisää turvallisuutta virtakatkoksissa. Laitteessa on selkeät käyttökytkimet ja mukana seuraavat hyvät käyttöohjeet.

20098_18477.jpg

AXT 25 TC

20099_18527.jpg

Tekniset tiedot:

  • Moottorin teho: 2.500 W
  • Leikkuujärjestelmä: turbiini
  • Leikkuukapasiteetti: maks. Ø 4,5 cm
  • Vääntömomentti: 500 Nm
  • Materiaalin läpimeno: 230 kg/h
  • Koneen paino: 31 kg

Boschin tuotteita myyvät rautakaupat kautta maan.

>> Lisää oksasilppureista...

Kuivikkeeksi ja katteeksi

Lehtipuuhake on mainio raaka-aine kompostiin: se pitää massan sopivan ilmavana, tasaa kompostin kosteusoloja ja kiihdyttää mikrobitoimintaa. Havupuuhake taas on parhaimmillaan katteena. Kate pitää rikkaruohoja kurissa, suojaa pintamultaa kuivumiselta ja toisaalta myös rankkasateiden aiheuttamalta liettymiseltä. Näin maan kosteus pysyy tasaisempana ja kastematojen ja muiden hyödyllisten pieneliöiden toiminta helpottuu. Katteella saadaan pihaan tietysti myös visuaalista arvoa: sillä voi päällystää pienet polut, se siistii mainiosti mm. koristepensaiden alustat, on kaunis ja luonnollinen seuralainen havupensaille ja -puille ja pitää mm. mansikkakasvustot siistinä.

Omenapuiden, vanhojen pensaiden ja piikikkäiden oksien silppuamiseen soveltuvat parhaiten perinteiset murskaavat oksasilppurit. Niissä ratkaisee moottorin teho. Kaikissa perinteisissä murskaavissa Bosch-oksasilppureissa on tehokkaat ja hiljaiset "High-Power"-moottorit korkeine vääntömomentteineen. Kuulosuojia ei tarvita, koska laitteet ovat erittäin hiljaisia, josta osoituksena ne on palkittu "Blauen Engel" (Sininen enkeli) -palkinnolla. Ne vetävät oksat automaattisesti sisään ja murskaavat ne optimaalisesti, jopa 190 kg tunnissa.

>> Lisää oksasilppureista...

20099_18550.jpg
Robert Bosch Oy / Työkalut
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20065_61.jpg
Sammalta nurmikolla?
Sammal valtaa paikan, jossa nurmikko ei syystä tai toisesta viihdy. Kun nurmikko voi hyvin, ei sammal pärjää sille elintilakilpailussa. Pysyvään tulokseen päästään poistamalla sammaloitumisen syyt: nurmikon huono ravinne- tai vesitalous, maan happamuus tai tiiviys ja alueen varjoisuus.Jos nurmialue on erittäin sammaleinen, kannattaa nurmikko perustaa kokonaan uudestaan.Sammaloituneelta nurmialueelta haravoidaan irtoava sammal pois, ja alue ilmastoidaan talikolla tai sammaleenpoistajan avulla. Alue kalkitaan huolellisesti. Kalkki alentaa maan happamuutta ja estää siten sammalen kasvua. Pinnalle lisätään ohut kerros hiekkaa ja multaa. Lopuksi alue tasoitetaan jyräämällä ja kylvetään uusia siemeniä. Jos paikka on varjoinen, kannattaa valita lajikkeita, jotka menestyvät varjoisemmassakin (esim. puisto- ja etelännata). Jatkossa huolehditaan kastelusta.
20226_45906.jpg
Lehtipensasaidan leikkaaminen
Istutusleikkaus tehdään aina keväällä joko istutuksen yhteydessä tai syksyllä istutetuille taimille seuraavana keväänä. Piiskataimet leikataan noin 10 sentin korkeudelta ja haaroittuneet aitataimet 2–3 silmun päältä. Tarkoituksena on saada taimet haaroittumaan mahdollisimman alhaaltaja näin aidasta tulee tiheä alhaalta saakka. Myös vapaasti kasvavan aidanteen taimet leikataan samalla tavoin. Jos astiataimi on hyvin haaroittunut alhaalta asti, sitä ei tarvitse leikata.
20084_10429.jpg
Todellista kierrätystä oksasilppurilla
Pieneltäkin tontilta kertyy yllättävän paljon risuja, oksia ja vanhoja perennaversoja, jotka kannattaa hyödyntää. Oksasilppua voi puutarhassa käyttää sekä kateaineena että kompostikuivikkeena.Istutusalueen katteena se pitää rikkaruohoja kurissa, suojaa pintamultaa kuivumiselta ja toisaalta myös rankkasateiden aiheuttamalta liettymiseltä. Näin maan kosteus pysyy tasaisempana ja kastematojen ja muiden hyödyllisten pieneliöiden toiminta helpottuu. Katteella saadaan pihaan tietysti myös visuaalista arvoa: sillä voi päällystää pienet polut, se siistii mainiosti mm. koristepensaiden alustat, on kaunis ja luonnollinen seuralainen havupensaille ja -puille ja pitää mm. mansikkakasvustot siistinä.Lehtipuuhake on mainio raaka-aine kompostiin: se pitää massan sopivan ilmavana, tasaa kompostin kosteusoloja ja kiihdyttää mikrobitoimintaa. Havupuuhake taas on parhaimmillaan katteena.
20237_74080.jpg
Kompostori rakastaa kinkun lämmintä rasvaa!
Nyt on vuotuisen kinkunrasvaongelman aika. Ongelmaksi joulupöydän herkun paistorasva muuttuu, jos sen kaataa viemärin tukkeeksi tai rottien iloksi. Työläs vaihtoehto on jäähdyttää ja paketoida rasva erilliseen purkkiin laitettavaksi sekajätteeseen. Sen sijaan kompostorin pieneliöt odottavat joulukinkun rasvaa vesi kielellä. Samalla lämmin rasva tuo kompostoriin talvella tarvittavaa lämpöenergiaa.
20212_68566.jpg
Tärkeä kevätsuojaus
Aurinko alkaa jo mukavasti lämmittämään posken pintaa ja pian sen teho riittää lumien sulattamiseenkin. Alkukevään auringon säteillä on myös haittavaikutuksensa: lumi heijastaa uv-säteilyn moninkertaisena, joten ulkoilijan kannattaa ottaa pian aurinkosuojavoiteensa käyttöön. Suojata kannattaa nenänpäänsä lisäksi myös puutarhansa ikivihreät kasvit: havut ja alppiruusut. Auringon kilossa ne alkavat haihduttamaan, vaikkei jäisestä maasta heru vielä kosteutta tilalle.
20122_29569.jpg
Kylvä kukkaniitty
OSA 1: Kasvien valintaNiitty on usein kasvien mosaiikkia. Alueen eri osissa kasvaa hyvin erilaisia kukkia. Kasvivalinnassa onkin otettava huomioon niin paikan valo- ja kosteusolosuhteet kuin maaperän laatukin.Tässä Näin perustat kukkaniityn -artikkelisarjan ensimmäisessä osassa käydään läpi nämä kasvien valintaan vaikuttavat seikat.Niittykukkien siemeniä annospusseina ja valmiina seoksina löydät Rakentaja.fi verkkokaupasta sekä Suomen Niittysiemen Oy:n omasta verkkokaupasta!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton