• Etusivu
  • Kasvillisuus

Uusi vuosi starttaa kuusenkerkkäjuomalla ja katteellisilla lupauksilla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.06.2022
20226_78551.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Uusi vuosi tarkoittaa aika monelle rakettien pauketta, juhlavasti kuohuvia juomia ja uudenvuodenlupausten tekemistä. Jos lupaukset mietityttävät tai lasiin kaivataan alkoholitonta kuohuvaa, kannattaa vilkaista aikakauslehtien päätoimittajien vinkkejä.

Mitä lasiin kannattaa kaataa, jos kuohuviini ei maistu?

Glorian ruoka&viini -lehden päätoimittaja Sanna Maskulinilla on vastaus valmiina.
– Kuohuviinejä on monenlaisia. Harva kieltäytyy samppanjasta. Ja jos niin käy, se ei sureta, koska itselle jää yksi lasillinen enemmän, Maskulin tuumaa.

Alkoholittomiakin vaihtoehtoja toki löytyy. Maskulin suosittelee kuohuvaa kuusenkerkkäjuomaa tai makean ystäville mustaherukanlehdistä tehtyä kuohujuomaa. Kotipuutarhan päätoimittaja Maija Stenman puolestaan neuvoo hyödyntämään omalta pihalta kerättyä satoa.
– Mustaseljamehu on samanväristä kuin kuohuviini, ja maistuu todella hyvältä. Sitä voi myös ostaa hyvin varustetuista ruokakaupoista, jos sitä ei oman pihan antimista viime kesänä syntynyt, Stenman sanoo.

Millaista uudenvuodenlupausta ei kannata tehdä?

Aika moni meistä tekee uuden vuoden kunniaksi mahtipontisia lupauksia, jotka tuntuvat kuohujuoman tuoksussa ja rakettien paukkeessa parhaimmilta ideoilta ikinä. Tutkimusten mukaan kuitenkin vain reilut kymmenen prosenttia pystyy pitämään kiinni uudenvuoden lupauksistaan. Millaiset lupaukset kannattaisi tällä kertaa jättää väliin?

– Ei kannata luvata mitään sellaista, mikä ei ole täysin oman toiminnan varassa. Jos lupaa hiihtää 500 kilometriä, samalla lupaa itselleen, että lunta piisaa. Ei kannata, toteaa Talouselämän päätoimittaja Reijo Ruokanen.

Partio-lehden päätoimittaja Jaana Ketola neuvoo miettimään, onko tehdyillä lupauksilla oikeasti jotain merkitystä.
– Uudenvuodenlupausten pitäisi aina olla sellaisia, että ne oikeasti parantavat elämänlaatua. Sellaista lupausta ei siis pidä tehdä, josta ei ole mitään hyötyä, Ketolasanoo.

Mitä ensi vuonna kannattaisi kokeilla?

Vuodenvaihteen juhlien jälkeen palataan taas normaaliin arkeen, joka pysyy jotakuinkin samanlaisena huolimatta vuosiluvun vaihtumisesta. Päätoimittajilla on omat neuvonsa myös siihen, miten uudesta vuodesta tulee edellistä parempi. Talouselämän päätoimittaja Reijo Ruokasellaon vinkki valmiina, kun pohditaan raha-asioiden pysymistä balanssissa.
– Kannattaa tienata enemmän kuin syö, Ruokanen tiivistää.

Kotipuutarhanpäätoimittaja Maija Stenmanilla puolestaan on käytännönläheinen vinkki sekä kodin että mielen piristykseksi: jokaisen kannattaisi perustaa pieni puutarha edes parvekkeelle tai ikkunalaudalle.
– Vihreiden kasvien lehdillä elää gammaproteobakteereja, jotka iholle siirtyessään vahvistavat elimistön vastustuskykyä. Tutkimusten mukaan kasvien kanssa puuhailu myös hoitaa mieltä ja rauhoittaa stressiä, Stenmankertoo.

Lähde: www.deski.fi, Aikakausmedia 11.12.2012
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_82340.jpg
Heinäkuun vinkit
Kesäkuukausista keskimmäinen, heinäkuu, on yleisesti vuoden lämpimin kuukausi pohjoisella pallonpuoliskollamme. Heinäkuussa Suomen luonto saavuttaa kesän kasvunsa huipun ja alkaa pian tämän jälkeen valmistautumaan syksyyn. Heinäkuussa on usein lämmintä ja kosteaa; kuurosateet ja ukkosmyrskyt ovat tavallisia Etelä- ja Keski-Suomessa – iltapäivisin lämpötilat kohoavat ainakin jossain päin Suomea hellelukemille. Lapin yöttömät yöt jatkuvat kuun lopulle saakka, mutta eteläisemmässä Suomessa huomaa jo öiden pimenemisen.
Hauskoja hetkiä voi syntyä vaikka kirjoja lukien
Kuinka saada lapsi viihtymään "kun ei ole mitään tekemistä"
"Ei ole mitään tekemistä" on varmasti tuttu lausahdus monessa perheessä. Ruutuaika on käytetty, eikä järjestettyä ohjelmaa ole. Vanhemmat puuhailevat monesti omien projektiensa parissa, jolloin aika ei ole sillä hetkellä sopiva viihdyttääkseen perheen pienempiä. Olisiko syytä opettaa lapsille muutama perinteinen pihaleikki? Kokosimme vinkit leikkeihin sisälle ja ulos. Muistatko vielä näitä?
202211_79939.jpg
Korallikanukan alasleikkaus? Asiantuntija vastaa
Kasvukausi alkoi ja korallikanukkapensaat ovatkin lähes pystyynkuolleita. Muutamassa oksassa on lehtiä, muuten oksat ovat paljaat. Voiko pensaille tehdä enää tämän kesän nimissä mitään? Alasleikkaus olisi pitänyt tehdä ilmeisesti jo ennen kasvukauden alkua. Viime kesänä pensaat olivat aivan hyvinvoivia. Annanko niiden olla ja leikkaan ensi keväänä kaikki oksat pois vai voiko sen tehdä vielä tämän kesän aikana? Vai onko pensaat nyt menetetty? Ne ovat olleet paikallaan noin 8 vuotta ja aiemmin on poistettu vain kuolleita oksia.
20227_63824.jpg
Kevätsahramit eli krookukset valloittavat
Sahramit ovat puutarhan A ja O – kevään ensimmäisiä ja syksyn viimeisiä kukkijoita. Sahramit kannattaakin istuttaa paikkoihin, joista kuljetaan ohi tai jotka näkyvät ikkunaan. Ne ilahduttavat kukinnallaan yleensä aikaan, jolloin puutarhassa ei paljon oleskella.
20224_77668.jpg
Milloin norjanangervo kannattaa leikata? Asiantuntija vastaa
Mikä on sopiva ajankohta leikata norjanangervo, joka on rehevöitynyt liian suureksi ja leveäksi?Onko paras leikata se ihan alas vai napsia oksista osa?
20223_77440.jpg
Vanhan nurmikon hoito
Vanha nurmikko kaipaa muutakin hoitoa ja huolenpitoa kuin satunnaisen ruohonleikkauksen.Keräsimme listan huoltotoimenpiteistä, joita toistamalla pihanurmikon saa voimaan ja näyttämään hyvältä. Myös retuperälle jääneen pihanurmen pelastaminen on mahdollista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton