• Etusivu
  • Kasvillisuus

Viiniköynnöksen leikkaaminen: katso vinkit

Tiina Painokallio
Päivitetty 31.10.2024
20229_79586.jpg

Kuva Shutterstock

Viiniköynnöstä leikataan joka vuosi. Hoitamaton viiniköynnös tekee vain versoja ja lehtiä, eikä kasvata rypäleitä. Viiniköynnöksen leikkaamisella ohjataan köynnöksen kasvua ja parannetaan sadon määrää sekä laatua. Paras ajankohta on myöhään syksyllä marraskuussa, jolloin vältytään nestevuodolta.

Viiniköynnös on talvenarka, joten sen tyvi ja juuristoalue peitetään ainakin kolmen ensimmäisen talven ajaksi reilun 10 cm kerroksella talvisuojaturpeella, pakkaspeitteellä tai havuilla, kun maan pinta on jäätynyt. Nuorena rentokasvuiset versot on helppoa laskea kokonaan talveksi maahan ja peittää.

Esimerkiksi BioProffan lampaanvillainen talvisuoja soveltuu mainiosti niin viiniköynnöksen kuin muidenkin arkojen kasvien talvisuojaukseen, Se hidastaa maan routaantumista ja suojaa kasvin versoja sekä pakkaselta, tuulelta että kuivattavalta kevätauringolta.

Viiniköynnöksen leikkaaminen

1. syksy

Kahteen versoon jätetään 2–4 silmua, muut versot poistetaan kokonaan.

200611_782.jpg

2. syksy

Neljään versoon jätetään 6–7 silmua, muut versot poistetaan kokonaan. Tavoitteena on voimakkaat pääoksat, jotka ohjataan kasvamaan tasaisesti omiin suuntiinsa.

200611_783.jpg

3. kesä

Uudet sivuversot typistetään 1–2 lehden yläpuolelta ja kaikki uudet rungosta lähtevät versot poistetaan (uudet pehmeät versot voidaan leikata kesällä, niistä ei tule nestevuotoa). Samalla uudet versot tuetaan pystyyn tukinarulla.

Elokuun alussa kaikkien versojen latvoista leikataan 10–15 cm pois. Tämä edistää köynnöksen valmistautumista talveen.

200611_784.jpg

3. syksy

Neljään pääoksaan jätetään uudesta kasvusta 6–7 silmua, muihin versoihin jätetään 2 silmua. Hedelmää kantaneisiin oksiin jätetään vain yksi silmu.

Tulevat leikkaustarpeet

Seuraavat kesät

Kukkatertut muodostuvat pääversoista kasvaneisiin sivuversoihin. Liian alas jäävät sivuversot poistetaan, koska maata koskettavat versot lahoavat nopeasti. Kukkaterttuja jätetään kuhunkin versoon enintään kaksi. Kukkaterttuja kantavat sivuversot typistetään niin, että kukkatertun yläpuolelle jää vain pari lehteä. Muut sivuversot typistetään yhden lehden yläpuolelta.

Seuraavat syksyt

Neljään pääoksaan jätetään uudesta kasvusta 6–7 silmua, muihin versoihin jätetään 2 silmua. Hedelmää kantaneisiin oksiin jätetään vain yksi silmu.

Kesällä voidaan poistaa myös rypäleterttuja varjostavia lehtiä, jotta hedelmät kypsyisivät paremmin.

Lue lisää:
Aitoviiniköynnös Kasvikortistossa

200611_785.jpg
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
201110_28242.jpg
Mustikka (Vaccinium myrtillus)
Mustikka kuuluu puolukoiden (Vaccinium) sukuun ja kanervakasvien (Ericaceae) heimoon. Se on kesävihanta varpu, joka tuottaa syötäviä marjoja. Juolukka (Vaccinium uliginosum) muistuttaa hyvin paljon mustikkaa.Mustikka marjoo kasvupaikasta ja olosuhteista (pölyttäjien määrä ja keväthallat) riippuen heinäkuusta lähtien jopa lokakuulle asti. Mustikka on osittain itsepölyttyvä, mutta pääasiassa pölytyksen suorittavat hyönteiset.
Pihan rakentaminen nostaa kiinteistön arvoa
Piharakentaminen lisää kiinteistön arvoa
Rakennettu ja hyvin hoidettu piha on merkittävä tekijä kiinteistön arvon kannalta. Laadukkaat piharatkaisut, kuten toimivat oleskelualueet, istutukset ja helppohoitoisuus, nostavat helposti asunnon hintaa ja lyhentävät myyntiaikaa. Toisaalta huonosti hoidettu piha voi vaikuttaa päinvastaisesti. Pihan kunnostukseen panostaminen kannattaa niin oman viihtyvyyden kuin kiinteistön arvonkin kannalta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton