• Etusivu
  • Hoitotyöt

Köynnösten leikkaus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.06.2018
20066_210.jpg

Istutusleikkaus

Huonosti haaroittuneet versot leikataan n. 25 cm korkeudelta maan pinnasta. Syksyllä istutetut köynnökset leikataan aikaisin seuraavana keväänä.

Hoitoleikkaus

Huonosti haaroittuneet versot leikataan n. 25 cm korkeudelta maan pinnasta. Köynnöksen nuorentamiseksi vanhat versot (5 - 7 vuotta vanhemmat) poistetaan tyvestä asti.

Alasleikkausta sietävät mm. kelasköynnökset (Celastrus) ja piippuköynnös (Aristolochia).

Tutustu kasveihin Puutarha.netin Kasvikortistossa

Jalokärhöt

Isokukkaiset jalokärhöt kukkivat saman vuoden versoilla, joten keväinen leikkaaminen ei vie kukintaa. Versot leikataan istutuksen yhteydessä n. 30 cm korkeudelta maan pinnasta tai 2-3 silmuparin yläpuolelta. Keväällä paleltuneet versot leikataan ylimmän terveen silmun yläpuolelta. Muut versot leikataan 2-3 silmuparin yläpuolelta.

Lue lisää kärhöistä

Köynnösruusut

Edellisen vuoden versoilla kukkivat mm. Pohjantähti, Flammentanz ja Paul's Scarlet Climber, joten niitä leikataan mahdollisimman vähän keväällä. Vahvat versot leikataan istutuksen yhteydessä 6-9 silmuparin yläpuolelta ja heikot versot poistetaan kokonaan. Keväällä, ennen silmujen aukeamista, leikataan paleltuneet ja ohuet versot kokonaan. Vahvojen pääversojen sivuversot lyhennetään n. 10 cm mittaisiksi. Yli kolme vuotta vanhat versot positetaan kokonaan.

Saman vuoden versoilla kukkivat mm. Coral Dawn, Lawinia, New Dawn ja Sympathie. Ne kestävät voimakkaampaakin leikkausta kukinnan kärsimättä. Keväällä leikataan heikot ja vahingoittuneet versto kokonaan. Kolmen vuoden kuluttua istutuksesta aletaan vuosittain poistaa muutamia vanhimpia versoja.

Lue lisää köynnösruusujen istutuksesta ja hoidosta

Näin leikkaat pensaita ja puita

Tutustu kasveihin Putarha.netin Kasvikortistossa

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20137_35808.jpg
Onnenpotku pihapatiolla
Talo&Kodin ja Ruduksen yhteisen pihakisan voitti vuonna 2012 nelilapsinen perhe Kaarinan Piispanrististä. Omakotitalon rakennusurakan loppusuoralle ajoittunut patioremontti tuntui vanhemmista aivan lottovoitolta.
20159_44326.jpg
Musta, makea ja aromikas karhunvatukka
Karhunvatukka (Rubus fruticosus)on vatukoihin kuuluva kasvi, joka tuottaa mustia, marjan tapaisia hedelmystöjä (koostuvat monesta pienestä yhteen kasvaneesta luumarjasta). Karhunvatukoita on monia eri lajikkeita ja useita, toisiaan muistuttavia eri lajeja. Useimmat lajikkeet menestyvät vain eteläisessä Suomessa ja niitä kasvatetaan usein kasvihuoneissa. Nykyään on kehitetty myös kestäviä lajikkeita, jotka menestyvät meillä ulkonakin; mm. Siperialainen karhunvatukka sekä karhunvatukka `Sonja`. Siperialainen karhunvadelma(Rubus allegiensis)menestyy taimistojen mukaan jopa V-vyöhykkeellä.Ps. Varsinkin Yhdysvalloissa on kehitetty erilaisia vatukkalajien risteymiä; esimerkiksi ulkomailla paljon viljelty boysenmarja on samaa alkuperää.
20166_46733.jpg
Syysmyrskyn uhreja
Vastaus: Syksyiset tuulenpuuskat ja sade- sekä raekuurotkin saattavat saada pahaa jälkeä aikaan; kuten kysyjänkin puutarhassa. Puiden repeytyneet oksat jättävät portin auki kosteudessa viihtyville tuholaisille ja taudeille - ja riivityt lehdet verottavat kasvin voimia. Etenkin raskasta satoa kantaneelle hedelmäpuulle syysmyrskyn riepotus voi olla todella rankka kokemus. Mitä kotipuutarhuri sitten voi tehdä?
20237_23128.jpg
Potkua kompostoitumiseen
Hyvin toimiakseen komposti vaatii jätteen lisäksi sopivan seosaineen. Se pitää kompostin kuohkeana ja sitoo hajuja ja ylimääräistä kosteutta. Ravinneköyhää puutarhajätettä kompostoitaessa saattaa myös ravinnelisäys jätteen joukkoon olla tarpeen.
20098_17948.jpg
Suotuisa kesä kasviksille
Heinäkuun ajoittainen viileys ei koitunut vihanneksille turmioksi. Varsinkin kaalit kasvoivat ja viihtyivät hyvin. Alkukesän kylmät säät pitivät tuholaiset loitolla eivätkä ne ole myöhemminkään kiusanneet. Itä-Suomessa sateet ja ilman kosteuspitoisuus aiheuttivat keskikesällä jonkin verran hävikkiä salaatteihin ja kiinankaaliin, mutta nyt tilanne on korjaantunut. Koska alkukesän varhaisvihanneskausi alkoi hieman viipyillen, kuluttajien mielenkiinto kasviksiin laiskistui ja kasvisten kysyntä jäi heinäkuussa laimeaksi. Nyt toivotaan, että kuluttajat heräisivät kasvisten kultakauteen.Viljelijöiden arvio on, että kaikki istutetut avomaankasvikset kehittyvät korjuukuntoon suotuisasti. Lämpöä ja valoa on saatu sopivasti, joten lannoitusta on tarvittu minimaalisen vähän. Vettä on saatu taivaalta riittävästi. Ajoittainen kuivuus Pohjanmaalla hoidettiin ammattimaisesti kastelemalla. Näillä näkymin kasvissadossa päästään niin määrällisesti kuin laadullisestikin hyvään tulokseen. Parsakaalia, kukkakaalia ja rapeaa keräsalaattia suositellaan runsaaseen käyttöön. Sipuleissa on kokoa ja makua, koska ne ovat saaneet kyllikseen vettä ja kasvaneet voimakkaasti. Porkkanoiden laatu on kohdallaan.
20238_82718.jpg
Tulilatva on kaunis kukkivana - ja kukinnan jälkeenkin!
Tulilatva(Kalanchoë blossfeldiana) on luontaisesti Madagaskarilla ja Itä-Afrikassa kasvava mehikasvi, joka on saanut suosiota myös huonekasvina. Tulilatvaa myydään usein kukkivana kausikasvina, jonka monet heittävät pois kukinnan jälkeen. Tulilatva on kuitenkin viehättävä ja helppo huonekasvi ilman kukintojakin, joten sitä voi kasvattaa ympäri vuoden.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton