• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kompostoimalla säästöä kotitalouksien jätemaksuihin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.07.2023
20237_82667.jpg

(Kuva: Biolan)

Biolan Pikakompostori 220eco:n hyvä lämpöeristys ja patentoitu ilmanvaihtojärjestelmä pitää kompostoitumisen käynnissä myös talvella. Säädettävän tuloilmaventtiilin ja lämpömittarin avulla voit helposti hallita kompostorin toimintaa jätemäärän ja olosuhteiden mukaan.

Reilu 220 litran tilavuus riittää suurenkin perheen keittiöjätteelle. Kompostorin sisällä kulkeva ilmanjakoputkisto tuo ilman kompostimassan keskelle. Näin palaminen on tehokasta, eivätkä kompostin reunaosat kuivu liiallisen ilmastuksen vuoksi. Se myös estää maatumattoman jätteen valumista alaspäin tyhjennyksen aikana. Umpinainen pohja sekä kumitiivistein tiivistetty kansi ja alaluukku estävät haittaeläinten pääsyn kompostoriin.

Pikakompostorin ominaisuuksia:

  • Biojätteiden ympärivuotiseen kompostointiin.
  • 1–6 henkilön käyttöön.
  • Säädettävä ilmanvaihto venttiili.
  • Patentoitu ilmanvaihtojärjestelmä.
  • Tehokas lämpöeriste, myös pohjassa.
  • Kannen muotoilu palauttaa tiivistyvän kosteuden massaan.
  • Tiivis rakenne estää haittaeläinten pääsyn.

Oikein käytetty pikakompostori ei juurikaan vaadi sekoittamista. Kompostorin ilmanvaihtojärjestelmä ja riittävä Komposti- ja Huussikuivikkeen käyttö pitävät kompostimassan sopivan kuohkeana.

Mitä talousjätekompostoriin laitetaan?

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Talousjätekompostiin laitetaan kaikki biojätteet, kuten...

  • hedelmien ja vihannesten kuoret
  • liha- ja kalajätteet ym. ruuan tähteet
  • kahvin ja teen porot suodatinpusseineen
  • pehmeät ja kosteat paperit
  • kananmunankuoret murskattuna
  • lemmikkieläinten jätökset
  • luonnonkuidut pieninä paloina
  • biohajoavat pussit jätteestä erillään tai aukinaisena
  • puutarhajätteet
  • kiinteä käymäläjäte

Älä laita kompostiin:

  • hajoamattomia jätteitä, kuten muovia, lasia, kumia,
  • nahkaa
  • myrkyllisiä aineita, kuten lahonsuoja- ja desinfiointiaineita,
  • maaleja, liuottimia, bensaa, tupakantumppeja
  • pölynimurin pusseja
  • värillistä mainospaperia
  • suuria määriä paperia kerrallaan
  • tuhkaa tai kalkkia

Lisää kompostoinnista...
(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Käyttöohjeet tulevat kompostorin mukana

Tehokkaan kompostoitumisen perusvaatimukset ovat hapen ja ravinteiden riittävä saanti sekä sopiva kosteus ja lämpö. Pikakompostorin oikeanlainen käyttö mahdollistaa massan tehokkaan kompostoitumisen ja siten kompostorin miellyttävän käytön ja tyhjennyksen. Kompostoituminen käynnistyy kunnolla, kun kompostorissa on riittävästi, eli normaalisti ylemmän ilmakanavan korkeudelle saakka jätettä. Käynnistymisen jälkeen jäte saavuttaa katekompostivaiheen jo noin 5–8 viikossa. Tarkemmat käyttöohjeet tulevat kompostorin mukana.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Tutkitusti ja testatusti toimiva

Biolan Pikakompostori 220eco on tehokas kompostori yhden perheen keittiöjätteen ympärivuotiseen kompostointiin. Lämpöeristetty rakenne ja patentoitu ilmanvaihtojärjestelmä tuottaa kompostia nopeasti ja takaa toimivuuden myös talvella. Kompostoitumisen ihmettä voi seurata lämpömittarista ja tyhjennysluukun kautta. Kompostori on saanut pohjoismaisen ympäristömerkin.

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Ohje

Ohje

Biojätteen keräysvelvoite

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20084_10025.jpg
Piha-alueen sadevesiviemäröinti
Piha-alueella ja ajotiellä virtaavat sade- ja sulamisvedet ohjataan kallistusten avulla siiviläkannelliseen sadevesikaivoon. Se liitetään Uponor-sadevesiputkella perusvesikaivoon.Kaivon putkiliittymä tehdään samalla tavalla kuin salaojalle. Uponor-sadevesiputken liitokseen asennetaan kumitiiviste, jotta sadevesiviemäristä saadaan tiivis. Uponor-salaojakaivon 315 kansi ei ole tarkoitettu autoliikenteen alle, mikä pitää ottaa huomioon kaivon paikkaa valittaessa. Valurautakansistolla ja telskoopisella putkella olevia sadevesikaivoja voidaan käyttää väylillä, joissa on ajoneuvoliikennettä.
20154_43011.jpg
Haaveiletko työstä puutarhurina tai floristina?
Puutarha-ala tarjoaa monenlaisia tehtäviä sekä viheralalla että puutarhakaupassa. Jos olet kiinnostunut kasveista sekä niiden hoidosta ja haluat nähdä oman työsi tuloksen, hakeudu TTS:aan koulutukseen. Voit erikoistua joko viheralalle tai kukka- ja puutarhakaupan alalle.
20194_57126.jpg
Näyttävä pihatiilipäällyste kruunasi kokonaisuuden
Järvenpään kaupunki rakennutti kaupunkilaisille hienon uuden puistoalueen, jonka helmi on verivaahteroiden reunustama keraamisilla pihakivillä päällystetty "kevyenliikenteen bulevardi".
20233_62728.jpg
Hyötykasvien ravinnepuutokset – mitä puutarhasi kaipaa?
Kun keväällä kotipuutarhoissa on käännetty tulevan kasvimaan pohjaa ja tutkittu, miten marjapensaat sekä hedelmäpuut ovat säilyneet talven jäljiltä, on aika lannoittaa maaperä. Ravinnepuutokset eivät vielä näy, koska kasvukausi on aluillaan, mutta jos viime kasvukaudesta jäi mieleen jotakin erityisen poikkeavaa puutarhan kasveissa, kyse voi olla ravinnepuutoksesta. Maa köyhtyy joka vuosi, kun siinä viljellään kasveja. Viljavuustutkimus olisi hyvä teettää omasta maasta ennen puutarhatöitä; kotipuutarhastakin.
20104_21221.jpg
Huhtikuu tuo kevätkurkut
Kurkku saa keväällä kasvaakseen yllin kyllin luonnonvaloa. Se edustaa nyt aurinkoviljeltyä kasvista, jolla on vahva, raikas lataus. Rouskuvan rapea, runsaasti vettä sisältävä kurkku on mitä parhainta evästä mukaan otettavaksi minne vain. Nuorison tapaan kannattaa ottaa tuorekurkku reippaalla otteella haltuun ja haukata siitä kunnon suupaloja. Virkistävä vaikutus ei voi olla tuntumatta, kun on rouskuttanut koko 300 – 400-grammaisen kurkun päästä päähän.Kurkku kuuluu vesipitoisiin vihanneksiin samaan tapaan kuin melonit, salaatit, lehtiselleri, kesäkurpitsa, munakoiso, parsa ja retiisi. Näissä kaikissa on paljon raikasta vettä ja makua, kohtuullisen paljon ravintoaineita, mutta vain vähän kaloreita. Kurkkua ei tarvitse edes kypsentää, vaan se on valmista pureskeltavaa ihan sellaisenaan. Kurkku antaa sopivasti työtä hampaille ja kylläisyyden tunnetta vatsalle. Painonhallinta-asiantuntijat ovat todenneet, että ruoan muodossa saatava vesi todella pitää nälkää toisin kuin pullosta tai lasista juotu.Kurkun ravintoaineista kannattaa mainita kalium, joka tuo apua korkeaan verenpaineeseen. Soseutettuna juomana kurkun on todettu auttavan turvotukseen. Ulkoisestikin kurkkuviipaleita voi käyttää kasvoille levitettynä naamiona poistamaan silmäluomien ja kasvojen turvotusta. Kurkun väitetään edistävän hiusten kasvua, parantavan suolen toimintaa ja ehkäisevän kynsien haurastumista.
202211_80248.jpg
Juurekset eivät kasva? Asiantuntija vastaa
Minulla on pieni kasvimaa, jossa olen yrittänyt kasvattaa myös porkkanaa, punajuurta ja sipulia. Kasvimaa on multainen, johon on vuosien varrella sekoitettu kompostia, hiekkaa ja hevosen lantaa. Keväisin laitan vähän kevätlannotetta, kanankakkaa tms. biolannoitetta, kalkkia ja viime keväänä myös luujauhoa. Tilli, salaatti, persilja ja herne kasvavat hyvin. Sipulin hyvin kasvunsa alkaneet varret happanevat, porkkanat ovat korkeintan pikkurillin kokoisia ja punajuuren kannan suoraan kompostiin, kun niistä ei mitään tule. Mikä avuksi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton