• Etusivu
  • Kasvillisuus

Nurmikonhoidosta kysyttyä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.04.2014
14_P_77005.jpg

Apua, sammal valtaa pihan? Miten siitä päästä eroon? Entä millainen apulanta sopii nurmikolle? Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat muiden muassa näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.

* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.

1. Syksyllä haravoinnin yhteydessä huomasimme, että sammal oli vallannut pihamme. Mikä olisi tehokas tapa nyt keväällä hyökätä sammaleen kimppuun ja saada nurmikko taas kukoistamaan? Viherpeukalo keskellä kämmentä

- Sammal valtaa paikan, jossa nurmikko ei syystä tai toisesta viihdy - kun nurmikko voi hyvin, ei sammal pärjää sille elintilakilpailussa. Sammaloitumisen syynä on yleensä nurmikon huono ravinne- tai vesitalous, maan happamuus tai tiiviys ja alueen varjoisuus. Pysyvään lopputulokseen päästäksesi on näihin syihin syytä puuttua.

Ensiapuna sammaloituneelta nurmialueelta haravoidaan irtoava sammal pois ja alue ilmastoidaan talikolla tai ilmaajalla. Alue kalkitaan huolellisesti. Kalkki alentaa maan happamuutta ja estää siten sammalen kasvua. Pinnalle lisätään ohut kerros hiekkaa ja multaa. Lopuksi alue tasoitetaan jyräämällä ja kylvetään uusia siemeniä. Jos paikka on varjoinen, kannattaa valita lajikkeita, jotka menestyvät varjoisemmassakin (esim. puisto- ja etelännata). Jatkossa huolehditaan kastelusta.

Jos nurmialue on erittäin sammaleinen, kannattaa nurmikko perustaa kokonaan uudestaan.

Sammalen voi myös myrkyttää. Nurmikkosulfaatti tuhoaa viikossa kahdessa sammalen maanpäälliset osat. Kuollut sammal haravoidaan pois ja aukkopaikat paikkauskylvetään. Myrkytetty sammal palaa kuitenkin takaisin nurmikkoon, sen tulon syytähän ei myrkytyksellä poisteta.

Lue lisää:
Miten eroon sammaleesta?
Ilmaaja kerää sammaleen pois

2. Meidän pitää parantaa nurmikkoa taloyhtiössämme. Nyt maakerros tosi ohut, ollut alunperinkin kuulemma. Miten nurmikko perusparannetaan omin voimin? Toinen kysymys, nurmikko on täysin voikukkien valtaama. Miten kitkeä ne pois helpoiten? Anna

- Nurmikko tarvitsee vähintään 20 cm kerroksen hyvää kasvualustaa voidakseen hyvin. Liian ohut multakerros heikentää nurmen kasvua, on ravinneköyhä ja vettä mahdollisesti liikaa läpäisevä. Perusparannus kannattaisikin aloittaa pintamaan jyrsimisellä sekä multakerroksen lisäämisellä. Tasaus, tiivistys, lannoitus ja kalkitus. Kylvä muokatulle nurmialueelle siemenet, tiivistä ja huolehdi alueen kastelusta. Leikkuujätteen jättäminen maahan auttaa myös parantamaan kasvualustaa ja palauttaa lisäksi käytetyt ravinteet takaisin kiertoon.

Myös voikukat kertovat nurmikon huonosta voinnista ja maan ravinneköyhyydestä – ja tilanne paranee lannoittamalla. Käsin kitkemällä urakka voi olla mahdoton; voikukka lisääntyy nimittäin pienistäkin juurenkappaleista. Alue kannattaakin käsitellä torjunta-aineella, joka tuhoaa leveälehtiset kasvit (mutta säästää heinäkasvit). Jatkossa voikukat tulisi poistaa niin nurmialueelta kuin sen läheisyydestäkin ennen niiden kukkimista.

Lue lisää nurmikon perustamisesta ja hoidosta

3. Haluaisin kysyä puutarhastani seuraavaa. Ajaisinko nurmikon sängelle vai olisiko tähän vuoden aikaan hyvä poistaa koko nurmikko? Miten jälkihoito? Olisiko ajon jälkeen syytä kyntää muutaman kerran kunnolla vai rapsuttaa kevyesti. Miten kastelu? Perusteellinen kastelu syvälle ja monta kertaa vai kevyt ruiskautus pinnalle? Haluaisin lisäksi istuttaa puutarhaani monenlaisia siemeniä: mustia, vaaleita, keltaisia, punaisia... Onko tämä hyvä idea, vai olisiko syytä pitäytyä vain tietyssä värissä? Ymmällään

- Kysymyksestä ei käynyt ilmi oletko hoitamassa, kunnostamassa vai kokonaan hankkiutumassa eroon nurmikostasi. Jos mietit hoitotöitä, niin nyt keväällä on aika lannoittaa ja kalkita nurmikko – ja myös pintamaan kevyt haravointi piristää kasvustoa ja saa ravinteet mukavasti juurten ulottuville.

Jos taas haluat kunnostaa kenties huonokuntoista nurmikkoa, niin lannoituksen ja kalkituksen lisäksi saattaa olla tarpeellista rikkoa maan pinta vaikka jyrsimällä ja lisätä samalla hieman kasvualustaa. Tämän jälkeen pinta tiivistetään ja siihen kylvetään myös uutta nurmikonsiementä. Kunnostettua nurmikenttää hoidetaan kuten vastaperustettuakin, eli ensimmäisen kesän ajan kannattaa kastelusta huolehtia. Vettä annetaan kerralla kunnolla, jotta juuret kasvaisivat syvemmälle – kevyt pintasadetus saa juuret vain hakeutumaan pinnalle ja altistumaan kuivuudelle.

Monenlaisilla siemenillä tarkoitat varmaankin erivärisiä kukkia? Valitse kasvilajit kasvuolosuhteiden mukaan (valon määrä ja maan laatu) – ja anna painoarvoa myös omalle mieltymyksellesi. Jos pidät monivärisestä kukinnasta, niin totta kai voi kylvää erivärisiä kukkia puutarhaasi! Voit toki pysytellä myös muutamassa värissä, jolloin saat rauhallisemman lopputuloksen (päävärit/ vastavärit / 2-3 valittua väriä / yksivärinen jne.). Siemenistä voit kasvattaa niin yksi- kuin monivuotisiakin kukkia puutarhaasi.

Kasveista saat tietoa Puutarha.netin Kasvikortistosta .

4. Mikä on paras apulanta ja millä nimellä heittää nyt nurmikolle, koska huonon talven jälkeen pelkkää perunapeltoa koko entinen kaunis nurmikko?

- Parasta lannoitetta on keväällä pitkävaikutteinen, typpipitoinen lannoite, joka auttaa nurmikkoa kasvamaan rehevästi koko kesän ajan. Myös kalkitus tulee muistaa; jos olet kalkinnut säännöllisesti niin esimerkiksi Biolan Nurmikkolannoite riittää niin nurmikkosi lannoitukseen kuin kalkitukseenkin. Jos kalkitus on jäänyt, niin nurmialue tulee myös kalkita. Levitä kalkki eri aikaan kuin varsinainen lannoite. Nurmikon voit lannoittaa myös tavallisella yleislannoitteella pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Kesän aikana leikkuujäte palauttaa ravinteet maahan.

Perusta ja hoida nurmikko oikeilla tuotteilla

Tutustu myös nurmikon tehokaksikkoon

Huomio

Huomio

Puutarha.net on täynnä tieto mm. nurmikon- ja puutarhanhoidosta!

Puutarha.net on tulvillaan tietoa puutarhan hoitotöistä, kasveista sekä paljon muusta. Myös nurmikosta ja niitystä löytyy tietoa!

Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.
Voit esittää myös oman kysymyksesi!

Mielenkiintoista luettavaa löydät myös Puutarha.netin Keskustelupalstalta!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20216_71311.jpg
Oletko jo haastanut työnantajasi antamaan aikaa kalastukselle?
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön mukaan, yli puolet suomalaisista kannattaa kalastukseen liittyvien lupamaksujen liittämistä liikuntaetuun. Suomen Vapaa-ajankalastajat haastaakin yritykset tarjoamaan työntekijöilleen kesällä vähintään tunnin työaikaa kalastukseen käytettäväksi. Joko sinä haastoit oman työnantajasi?
20238_82911.jpg
Viikon kysymys: Miksi ison katajan oksat ruskettuvat?
Pihaporttimme pielissä oli 5 isoa katajaa ja kaksi pientä lisäistutuksena viime syksynä. Tänä kesänä yhden ison katajan oksissa on neulaset alkaneet ruskettua kokonaan. Samaa on jonkun verran levinnyt myös muihin katajiin. Usein oksissa on jonkin verran myös vihreitä neulasia muissa pikkuoksissa. En ole uskaltanut leikata ruskeita pois kun olen ajatellut vahingoittaako se puita enemmän. Ruskea neulasalue kuitenkin on pikkuhiljaa levinnyt kesän aikana.
20228_79353.jpg
Milloin leikataan norjanangervoa? Asiantuntija vastaa
Mikä on sopiva ajankohta leikata norjanangervo, mikä on rehevöitynyt liian suureksi ja leveäksi? Onko paras leikata se ihan alas vai napsia oksista osa?
20176_49452.jpg
Hedelmäpuut sopivat jokaiseen pihaan
Hedelmäpuu on kotipuutarhassa niin hyötykasvi kuin koristepuukin. Kevään hehkeyttä korostavat upeat kukinnat; ensimmäisenä kukkaan ehtivät kirsikkapuut, heti perään kiirehtivät luumupuut ja niiden jälkeen pihat täyttyvät omenankukista. Jos pihan aurinkoisella puolella on tilaa usealle puulle, niin eri lajit myös täydentävät toisiaan!
20156_43599.jpg
Tietoa kasveista?
Kiireiset myyjät eivät oikein ehdi auttamaan taimikaupoilla, mutta tietoa tarvitaan; mistä saisi helposti tietoa kasveista ja niiden kasvupaikkavaatimuksista?Puutarhamyymälä on täynnä kasveja, tuttuja ja vähemmän tuttuja. Mieli tekisi hankkia vaikka jonkun uuden puun, pensasuutuuden ja kuvissa ihanilta näyttäviä perennoja... ja noita upeita kesäkukkia!Mutta - menestyvätkö ne meidän tontillamme? Kestävätkö etupihan paahteessa?Tuttuja tunteita taimikaupoilta. Kevään kiireisimpänä aikana myyjätkin ovat niin täystyöllistettyjä, ettei apua millään riitä kaikille tarvitsijoille. Mikä sitten avuksi?
201910_28554.jpg
Seittiä huonekasveissa
Kesän ulkona kukoistaneet kasvit ovat saaneet omituista seittiä pintaansa. Onko se vain pölyn aikaansaamaa - vaiko hämähäkin... ?Kasvejasi kiusaava punkki on todellakin pieni hämähäkkieläin; tosin vain alle millin mittainen. Jos punkkeja on paljon ja ne ovat ehtineet kutoa seittiä, niin valitettavasti niistä voi olla hyvin vaikeaa päästä kokonaan eroon.Vihannespunkki on epäviralliselta nimeltään kehrääjäpunkki, nimi juontuu punkin kehräämästä seitistä. Vihannespunkit ovat useimmiten oranssinsävyisiä, alle 0,5 mm pitkiä hämähäkkieläimiä. Vihannespunkit on helppo tunnistaa kehruuseiteistä.Vihannespunkit viihtyvät kuivassa ja lämpimässä kuten muutkin hämähäkkieläimet, joten helpoin torjuntakeino on nostaa ilmankosteutta. Niitä ei pitäisi ilmestyä, jos ilmankosteus on yli 50 %. Ripusta vaikka kostea pyyhe (tai kuivausteline pyykkeineen) kasvin viereen tai sumuttele säännöllisesti vedellä; varsinkin lehtien alapintoja. Lämpötilan pitäminen matalana huonontaa lisääntymismahdollisuuksia. Valitettavasti vihannespunkit pysyvät hengissä myös viileämmässä ja aloittavat rajun lisääntymisen heti lämpötilan noustua.Kehrääjäpunkki piileskelee lehtien alapinnoilla ja imee lehtiin vaaleita pisteitä. Kehrääjäpunkin toimet aiheuttavat lehtien kellastumista ja varisemista. Jos huomaat vihannespunkkien valloittaman kasvin, poista se heti muiden joukosta. Näin saatat pystyä pelastamaan muut kasvit tartunnalta. Sumuta kasvia vedellä ja tarvittaessa torjunta-aineella. Kehrääjäpunkeista pääsee eroon esimerkiksi mäntynesteliuoksella; torjunta toistetaan pari kolme kertaa muutaman päivän välein (liuos tehoaa vain aikuisiin kehrääjäpunkkeihin, ei muna-asteisiin, jotka kuoriutuvat aina 2-3 päivän välein). Myös yleistorjunta-aineet ovat tehokkaita. Seuraa tilannetta muutaman päivän ajan.Tämän jälkeen kasvin voi laittaa muiden joukkoon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton