• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kesän makuja yrteistä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.03.2021
20213_69272.jpg

Salvia

Hienovaraisuus kuuluu yrttimaustajan perushyveisiin, koska yrtit ovat aromaattisia rohdoskasveja. Rotevia yrttejä voi hauduttaa ruoassa pitkäänkin, mutta hentoja kannattaa lisätä vasta ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa. Osa yrteistä on hyvä silputa ruokaan aivan lopuksi, jotta ruokailija saa nauttia yrteistä vapautuvista eteerisistä öljyistä.

Yleensä samaan ruokalajiin riittää yksi tai kaksi tuoretta yrttiä. Tukimakuna toimii hyvin persilja ja sitä kannattaakin suosia tasapainottamaan toista, ehkä voimakkaanmakuista yrttiä. Myös sipulit, mukaan luettuna ruohosipuli, tarjoavat yrttiaromeille hyvän taustan.

Yrttivalikoima on laajentunut ja monipuolistunut kasvihuoneviljelyn ansiosta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana tuoreyrttien käyttö on peräti nelinkertaistunut. Käyttömäärät ovat kuitenkin edelleen vähäisiä, koska liikkeelle on lähdetty todella pienistä luvuista.

Yrttiaapinen

timjami
timjami
basilika
basilika
Basilika, tavallinenVälimeren keittiö, salaatit, tomaatti, sipuli, munakoiso, vaalea liha, kala, juustot, öljy, pasta, pesto
Japanilainen persiljaSalaatit, kala- ja lihakeitot, porkkana, kesäkurpitsa, palsternakka
KanelibasilikaJauheliha-, kasvis- ja vokkiruoat, curryt, omena, raparperi, salaatit
KirveliKasvisruoat, sienet, peruna, kala, broileri, levitteet, munakas
KorianteriIntialainen, thai- ja meksikolainen keittiö, kana, lammas, kala, kastikkeet, porkkana, jogurtti, tahnat, tomaatti, sitrukset
KynteliKorvaa suolaa ja pippuria; kasvisruoat, kaali, papu, broileri
LipstikkaKorvaa liemikuution; keitot, liemet, pataruoat, kastikkeet
MeiramiMaksa-, kaali- ja makkararuoat, hernekeitto, sieni- ja papuruoat
MinttuJälkiruoat, lammas, kana, jogurtti, lihapadat, kala, salaatit, suklaa
OreganoVälimeren keittiö, pizza, pasta, tomaatti, grillattu liha, öljy, lammas
PerillaSalaatit, keitot, muna- ja kalaruoat, kiinalainen ja japanilainen keittiö
PersiljaKeitot, padat, liemet, salaatit, liha- ja kasvisruoat, voileivät
PiparminttuSalaatit, tee, peruna, porkkana, omena, rahka, boolit/juomat
Punainen basilikaVälimeren keittiö, pastat, salaatit, tomaatti, kala, vaalea liha
RakuunaKala, kana, porkkana, kastikkeet, sienet, kasvikset, muna, maustevoi, viinietikka, salaatit, pinaatti, parsa
Ranskalainen rakuunaMaustetut öljyt, kasvisruoat, grillattu kala, broileri, peruna
RosmariiniPadat, lammas, riista, liha, kala, peruna, uunijuurekset, hedelmät
SalviaKala- ja liharuoat, pasta, tomaatti, kastikkeet, levitteet, munaruoat
SitruunabasilikaSalaatit, kastikkeet, viinietikat, kala, riista, jälkiruoat, leivonta
SitruunamelissaSalaatit, jälkiruoat, kala, leivonta, tee, vesi
Thai-basilikaItämaiset ruoat kuten vietnamilainen ja thaikeittiö, salaatit, tomaatit, keitot, voileivät
TilliPerunat, uudet perunat, kala, äyriäiset, kalan kastikkeet, tilliliha
TimjamiKeitot, lihapadat, kasvisruoat, punajuuri, peruna, riista, uuniruoat
oregano
oregano
rosmariini
rosmariini

Tunnetko viinisuolaheinän?


Viinisuolaheinä tuo uuden ja odotetun tuulahduksen yrttipalettiin. Hieman hapokkaan ja kirpeähkön viinisuolaheinän maku muistuttaa vanhan ajan ketunleipää. Salaateissa viinisuolaheinä näyttää koristeelliselta punaisine lehtiruoteineen. Se tuo piristävän maun myös esimerkiksi kylmiin kalan kastikkeisiin, vaikkapa tuttuun kermaviilikastikkeeseen. Lämpimiin ruokiin viinisuolaheinän lehdet kannattaa lisätä vasta lopuksi.

  • Teelusikallinen kuivayrttiä vastaa yhdestä kolmeen ruokalusikallista tuoretta yrttiä. Useimpia yrttejä saa sekä tuoreina että kuivattuina.
  • Säilytä muut tuoreyrtit jää- tai viileäkaapissa, mutta jätä basilikat ja sitruunamelissa huoneenlämpöön ja pidä ruukun turve kosteana.
  • Ruukkuyrtistä voit käyttää koko yrtin varsineen ja lehtineen.
Ohje

Ohje

Vinkit:

  • Teelusikallinen kuivayrttiä vastaa yhdestä kolmeen ruokalusikallista tuoretta yrttiä. Useimpia yrttejä saa sekä tuoreina että kuivattuina.
  • Säilytä muut tuoreyrtit jää- tai viileäkaapissa, mutta jätä basilikat ja sitruunamelissa huoneenlämpöön ja pidä ruukun turve kosteana.
  • Ruukkuyrtistä voit käyttää koko yrtin varsineen ja lehtineen.

Faktat:

  • Tuoreiden yrttien kulutusluvut ovat selkeässä nousussa. Tuoretta tilliä suomalainen käyttää vuodessa 100 g, persiljaa 40 g ja muita tuoreyrttejä yhteensä 60 g, josta puolet basilikaa.
  • Tuoreyrttien osuus vihannesostoista kasvaa tulotason mukaan. Eniten yrttejä ostetaan pääkaupunkiseudulla. Niitä suosivat etenkin alle 35-vuotiaat ja yksinasuvat.

Teksti: Pirjo Toikkanen, Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Sanna Peurakoski
20213_69273.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Kontiainen kurkistaa keosta
Myyrien torjunta
Joka talvi juhlivat myyrät puutarhassamme; pilaavat nurmikon onkaloillaan, käytävillään ja kasoillaan, tuhoavat istutuksia ja pihan kasveja. Miten niistä pääsisi eroon?Etenkin runsaina myyrävuosina talvituhoja on melkein mahdotonta välttää. Myyrät aiheuttavat tuhoja puiden juuristoihin, kaluavat pensaiden ja puiden kuorta ja oksia, herkuttelevat kukkasipuleilla ja kaivavat onkaloitaan pitkin poikin nurmikkoa ja istutuksia. Multakasat pitkin puutarhaa ovatkin valitettavan monelle tuttu, jokakeväinen näky.Maamyyrän tekemät tuhot tunnistaa pyramidin mallisista multakeoista nurmikolla. Vesimyyrän keot erottaa maamyyrän keoista siitä, että multakasassa on reikä sivussa – ei päällä. Myyrien torjunnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana; maamyyrä eli kontiainen (Talpa europaea) on rauhoitettu, eikä sitä saa puutarhoissakaan häiritä – vaikka sen pinnalle työntämät multakasat häiritsisivätkin pihanomistajaa.Kontiainen on hyönteissyöjä, joka ei siis käytä kasvinosia ravinnokseen. Se kuitenkin häiritsee kasvien luonnollista kasvua maan alla risteilevien käytävien viedessä kasvien tarvitseman mullan – ja hyvin hoidetut nurmikot muuttuvat kynnöspelloiksi kontiaisen takia. Maamyyrän onkalot voivat myös aiheuttaa pihan rakenteille vaikeasti korjattavia vahinkoja, esimerkiksi kivetysten alla. Rauhoitetun kontiaisen myrkyttäminen tai muulla tavoin vahingoittaminen on lailla kielletty, joten karkotteiden käyttö on ainoa vaihtoehto suojautua sen aiheuttamia tuhoja vastaan.
20237_82612.jpg
Saako jäniksen syömän päärynäpuun pelastettua? Asiantuntija vastaa
Talvella jänis söi päärynäpuun rungon. Vaikka laitoin haavanhoitoaineen yms syötyyn kohtaan, ei yläpuoli selvinnyt. Nyt syödyn kohdan alapuolella on uusia vihreitä oksia. Saako tästä vielä päärynäpuun, vaikka päärunko on yläpuolelta kuollut?
202112_74091.jpg
Kuusi, kissat ja lapset?
Keksittekö mitään keinoja, millä joulukuusen saisi säilymään siistinä ja pystyssä, kun perheessä on vilkkaita kissoja ja vauhdikkaita lapsia?Viime vuonna heräsin aaton vastaisena yönä rysähdykseen ja silmät ristissä ampaisin tarkistamaan, mitä olohuoneessa tapahtui. Vastaan tuli kaksi säikähtänyttä kissaa - ja lattiaa pirkin valuva vesinoro. Päivällä koristeltu joulukuusemme makasi lattialla oksat katkenneena. Miten voisin estää tämän tilanteen uusiutumisen?Mainio kysymys näin joulun alla.
201110_28036.jpg
Trimmerin käytöstä
Hankin trimmerin ja reippaana kierrättäjänä vein pakkauksen keräykseen - ohjeineen päivineen. Voitteko antaa nopeat käyttö- ja huolto-ohjeet?Tarkat merkkikohtaiset käyttö- ja huolto-ohjeet saa varmasti myös suoraan laitteen myyneestä liikkeestä tai vaikka valmistajan kotisivuilta. Esimerkiksi Boschin valmistamista tuotteista voit kätevästi ladata PDF -muodossa olevat ohjeet suoraan Boschin kotisivuilta. Näiden seuraavien ohjeiden pohjana on käytetty Bosch ART 23 - 25 -trimmerisarjan käyttöohjetta:
20203_63152.jpg
Värien merkitys elämässä
"Erittäin yleinen esimerkki värien väärinkäytöstä on hyvin huomattavissa, kun menet kylään kotiin, jonka sisustuksesta asukas on jättänyt itsensä kokonaan pois. Kopioinut orjallisesti sisustuslehtien väritrendejä tai palkannut sisustussuunnittelijan, joka ei ole vaivautunut ottamaan selvää asiakkaastaan ja hänen tarpeistaan, vaan keskittyy luomaan itselleen mainetta ja kunniaa. Tämä johtaa kodin sisustukseen, jossa kaikki on silmin nähden upeaa, mutta et pysty sanomaan mikä se on mutta joku siinä sisustuksessa vain vaivaa ja saa sinut tuntemaan olosi epämukavaksi. Kaikki ei ole kohdallaan. Sellainen tunnelma ei tue iloisuutta ja harmoniaa kodissa ja kukaan (paitsi suunnittelija itse) ei viihdy tilassa." - Angela Wright, Väripsykologi -
20209_66617.jpg
Akkukäyttöisellä vesipumpulla hyödynnät kätevästi sadeveden
Räystään alla oleva sadevesitynnyri täytyy vauhdilla syksyn sateiden myötä. Kertynyttä sadevettä voi hyödyntää niin pihan kasvien kastelussa, kuin esimerkiksi puutarhatyökalujen ja välineiden puhdistamisessa. Veden hyötykäyttöä ja tynnyrin tyhjentämistä helpottaa huomattavasti uusi akkukäyttöinen GardenPump 18 -vesipumppu, joka on liitettävissä helposti puutarhaletkuun.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton