‘Aune /Aunen päärynä’
Itsepölytteinen, mutta hyötyy pölyttäjästä. Hillittykasvuinen, kestävä ja pienehkö puu saavuttaa varhain satoiän. Lajike on peräisin Pälkäneeltä Hämeestä ja menestyy vyöhykkeillä I-II(III). Joidenkin lähteiden mukaan menestyy IV-vyöhykkeelle asti. Runsassatoinen herkkulajike. Sato kypsyy yleensä syyskuun alkupuolella. Makeahko tuorepäärynä. Hedelmä on keskikokoinen tai pienehkö, pyöreähkö, pitkäkantainen, aurinkoisina kesinä toispuoleisesti punaväritteinen. Maku on päärynöille tyypillisesti miedon makea. Täysin kypsä, hyväntuoksuinen ja pehmeämaltoinen hedelmä kestää varastointia noin 2 viikkoa.
`Bessemjanka`
Hedelmä pienehkö, pyöreä, vihreä. Malto valkea ja mehukas, hyvänmakuinen. Kypsyy elo-syyskuun vaihteessa. Säilyy noin kaksi viikkoa. Kuori osittain korkkipeitteinen. Puu hillitty- ja pystykasvuinen. Antaa satoa vasta vanhana. Hyvä pölyttäjä, mutta tarvitsee pölyttäjän (ristipölytteinen). I-II (III)
`Elokuun päärynä`
Varhainen herkkulajike, jonka sato kypsyy jo elokuun loppupuolella. Sato kannattaa nauttia pian, sillä se ei säily pitkään. Hedelmä on vihreänkeltainen, pieni, pyöreän päärynämäinen. Se on makeahko, usein siemenetön, malloltaan kellanvalkoinen ja kypsänä pehmeä, mehukas ja vain lievästi happoinen. Puu on voimakaskasvuinen ja pystyoksainen, vanhempana kartiomainen. Ristipölytteinen eli tarvitsee pölyttäjän. Vyöhykkeet I–II(III).
`Flemish Beauty`
Vanha, alkuaan keskieurooppalainen lajike, jota voidaan viljellä ainakin I-vyöhykkeellä. Hedelmät suuria, tumman punertavan ruskeita, herkullisia, kypsyvät myöhään syyskuussa.
`Hovsta`
Lajikkeen hedelmät ovat vihreänkeltaisia ja osittain ruskeanpunaisen pilkkujen sävyttämiä. Hedelmä on hyvän makuinen, raikas, ei kovin makea. Vanha suosittu lajike. Vyöhykkeet I-II. Hedelmät pienehköjä, hiukan muhkuraisia, maku hyvä, päärynämäinen. Ristipölytteinen.
`Jukka`
Myös ”Mäkisen Päärynäksi” sanottu lajike on peräisin Elimäeltä Pohjois-Kymenlaaksosta; alkuperää ei tunneta. Hedelmä keskikokoinen, leveän kartiomainen, vihreä. Malto herkullisen maukas ja mehukas. Sato kypsyy syyskuun puolivälissä. Itsepölytteinen, mutta hyötyy ristipölytyksestä. FinE-lajike. I-III. Itsepölytteinen herkkulajike. Hedelmä on vihreä, keskikokoinen (7 cm pitkä), leveän kartiomainen, maukas ja mehukas.
`Karmla`
Virolainen voipäärynälajike. Hedelmä keskikokoinen, säännöllinen, auringon puolelta ruskeanpunaisen peitevärin peittämä. Sato runsas. Kypsyy syyskuun lopulla. Hyvänmakuinen. Puu pystykasvuinen ja kasvultaan keskivoimakas. Tarvitsee pölyttäjän, esim. Lutsu. I-II
`Kustavi`
Kustavista löydetty lajike. Hedelmä suuri, ruskea, päärynän muotoinen ja kova. Malto hienorakeinen ja tiivis, kypsänä mehukas ja hyvän makuinen. Kypsyy lokakuussa, säilyy varastossa 1-2 kk. Sato alkaa aikaisin. Hyvä pölyttäjä. Tarvitsee pölyttäjän. I-II
`Lutsu` Virolainen voipäärynälajike. Hedelmä keskikokoinen tai suuri, vaaleankeltainen. Malto valkoinen, pehmeä. Maku makeahko, mehukas. Kypsyy syyskuussa. Runsassatoinen. Puu voimakaskasvuinen, pystyoksainen. Satoikä alkaa varhain. Tarvitsee pölyttäjän. I-II (III)
`Lück`
Hedelmä keskikokoinen, pyöreähkö, kantaan kapeneva, väriltään keltainen, osittain tiilenpunaisen peitevärin peittämä. Malto kova ja karkea, makeahko, hyvänmakuinen. Maku paranee lyhyessäkin säilytyksessä. Itsepölytteinen, mutta hyötyy ristipölytyksestä. I-II (III)
`Olga`
Poikkeuksellisen kestävä, Joensuusta lisäykseen otettu venäläinen taloushedelmä. Hedelmä on kirkkaankeltainen, pieni tai keskikokoinen, lähes pyöreä, maultaan kirpeän happoinen. Runsas valkoinen kukinta alkukesällä ja lehdistön ruskeanpunainen syysväri tekevät lajikkeesta myös upean koristepuun! Pystyoksainen ja isokokoinen puu tuottaa runsaasti satoa. ’Olga’ on myös hyvä pölyttäjä - mutta on itse ristipölytteinen eli tarvitsee pölyttäjän. Vyöhykkeet I–V. Olga menestyy jopa VI-vyöhykkeelle asti! Hedelmä ovat happamia joten soveltuvat talouskäyttöön. Talvenkestävin päärynämme.
`Pepi`
Talvenkestävä ja jo nuorena puuna satoisa. Hedelmä pieni tai keskikokoinen, pitkänomainen, vihreä ja makea. Hedelmät ovat kypsänä pehmeitä, makeahkoja ja kypsyvät elo-syyskuussa. Itsepölytteinen, mutta hyötyy ristipölytyksestä. Erittäin hyvänmakuinen herkkulajike, jonka hedelmät kypsyvät jo elo–syyskuun vaihteessa. Hedelmä on mehukas, pitkulainen, keskikokoinen, vihertävänkeltainen ja auringon puolelta punakylkinen. Virolainen lajike. I-III
`Tohtorin päärynä`
lajikkeen hedelmän maku on hyvä, imelä ja voimakas arominen, mikä on harvinaista Suomessa kasvatetuissa lajikkeissa. Hedelmä on rakenteeltaan miellyttävän pehmeähkö. Pienestä koostaan huolimatta lämpimän punertavakylkinen, keltainen hedelmä on ulkonäöltään houkutteleva.
`Tonkovjatka` Vanha venäläinen lajike. Itsepölyttyvä ja runsassatoinen. Hedelmä keskikokoinen(/suuri), pitkänomainen, kellanvihreä. Malto karkearakeinen, maku makean musteinen, mehukas ja hieman hapokas. Kypsyy syyskuun puolessa välissä. Puu voimakaskasvuinen, tanakkaoksainen. Antaa satoa vasta vanhana. Talouskäyttöön. Itsepölytteinen, mutta hyötyy ristipölytyksestä. I-III.
`Ussurinpäärynä`
Käytetään paljon varttamiseen, perusrungoksi. Pohjois-Kiinasta ja Korean niemimaalta kotoisin oleva puu kasvaa korkeutta jopa 15-20 metriä, mutta jää meillä todennäköisemmin matalammaksiki (ehkä alle 10 metriseksi). Hedelmät ovat keltaisen vihreitä, maku vaihteleva, raakana hyvin voimakas ja kirpeä. Kaunis syysväri ja talvenkestävyys ainakin Keski-Suomen alueelle saakka. Kokemusta ei ole vielä kovin pitkältä ajalta.
`Yleinen Suomalainen Päärynä`
Menestyy suotuisalla paikalla jopa vyöhykkeellä IV. Tämä lajike on kuitenkin maultaan vaatimaton ja altis päärynäruvelle. Yleinen suomalainen päärynä menestyy vyöhykkeellä 1-3(4). Sato on pieni, poimitaan syyskuun lopussa. Laji aikaisin satoikäinen. Hedelmät pienikokoisia. Hyvä talvenkestävyys. Itsepölyttyvä.
Sana menestymisalueista: Kestävimmät päärynälajikkeet menestyvät siis Keski-Suomen korkeudelle asti ja tuottavat hedelmiä. Paikan valinnassa on oltava huolellinen erityisesti lajikkeilla, joiden menestymisvyöhykkeen äärirajoilla ollaan. Pohjois-Suomessa päärynäpuu saattaa talvehtia, mutta sen hedelmät eivät välttämättä ehdi syksyllä kypsyä - eivätkä uudet kukkasilmut kehittyä tarpeeksi kun jo talvi tulee.