TAKAISIN

Hulevesi hallinnassa viherkaton avulla

Julkaistu: 16.7.2018

Hulevesien hallintaan kuuluu osana sadeveden pidättäminen jo katoilla. Viherkatot pidättävät ja käsittelevät vettä siellä, missä hulevesi syntyy!

Viherkattojen avulla voidaan pienentää valuntahuippuja, koska valunta viivästyy ja kokonaisvalunta yli puolittuu veden imeytyessä viherkattoon ja haihtuessa siitä takaisin ilmaan.

Rakennusbetoni ja – Elementti Oy on tutkimus- ja kehitystoiminnassaan panostanut viherkattoihin. Omilla teollisuuslaitoksen katoilla sijaitsevat koeviherkatot ovat osa Helsingin Yliopiston johtamaa Luomus-hanketta.

 

Hulevesi hoidossa kauniin viherkaton ansiosta Hollolassa.Hulevesi hoidossa kauniin viherkaton ansiosta Hollolassa.

Rakennusbetoni tuotteistaa ekologista viherkattotuotetta yrityksille ja kuluttajillekin sopivia paikallisia tuotteita ja kasveja hyödyntäen. Kiertotaloutta hyödyntämällä katoille toteutetaan paikallisiin ketokasveihin pohjautuvaa, luokitukseltaan ekstensiivista tai puoli-intensiivista viherkattoa (Semi Intensive; Meadowroofs; Dry meadow roofs).

Kompostimultaan ja kevytsorabetonin sivutuotteena syntyvään soraan perustuvaan kasvualustaan, lumppukuidusta tehtyyn huopaan ja kierrätyskaislaan nojaava viherkattoratkaisu on paikallinen, uniikki ja tiukan tieteellisen tutkimuksen alla oleva ratkaisu. Niittykasvimatto on välittömästi valmis ja peittävä kasvillisuudeltaan ja omaa korkean biodiversiteetin. Tähän voidaan toki kasvivalinnoilla vaikuttaa.

Niittykasvillisuus on luonnossa esiintyvien lajien muodostamaa ruoho- ja heinäkasvillisuutta. Katoille sopivat yleensä kuivan ja paahteisen paikan ketokasvit. Varjoisille katoille valitaan puolivarjoisan tai varjoisan paikan lajeja, jotka kestävät myös kuivuutta. Ketokasvien kukinta ja ulkoasu vaihtelevat kasvilajista riippuen. Ketokatoilla voi esiintyä myös maksaruohoja. Kasvivalinnoissa pyritään kasvillisuuteen, jota ei tarvitse niittää. Niittykatoilla voidaan kasvattaa myös kuivan paikan olosuhteissa menestyviä maanpeiteperennoja ja varpukasveja.

Viherkatoilla menestyviä kasveja.Viherkatoilla menestyviä kasveja.

Viherkatot ovat monella tapaa meille hyödyksi. Valumavesien määrän pienenemisen lisäksi koemme vihertävän ympäristön miellyttävänä sekä esteettisesti että äänimaailmaltaan. Viherkatot on todettu hyvin äänisaastetta absorboivaksi pinnaksi, joten melu vähenee viherkattoja sisältävissä kortteleissa. Ei pidä myöskään unohtaa monimuotoisuuden merkitystä eliöstömme kannalta.

Parhaimmillaan viherkatot muodostuvat kukkiviksi keitaiksi, joissa viihdytään ja jopa tuotetaan jokapäiväistä ruokaamme!

Hulevesi hoidossa Hollolassa; kasvilajivalinnoilla vaihtelua!Hulevesi hoidossa Hollolassa; kasvilajivalinnoilla vaihtelua!
Viherkatto Vantaalla; Urban Villa.Viherkatto Vantaalla; Urban Villa.

Lisätietoa:

Rakennusbetoni- ja Elementti Oy

www.rakennusbetoni.fi

P. (03) 877200

tehtaanmyymala@rakennusbetoni.fi

Jätä yhteydenottopyyntö

Kiinnostuitko? Rasti ruutuun, niin otamme Teihin yhteyttä ja kerromme lisää!