TAKAISIN

Mustanmerenruusu (Achimenes)

Julkaistu: 6.6.2018

Mustanmerenruusu, Achimenes, hilkka eli torpankukka on kasvukaudella kukkiva kausikasvi. Se on huoneenlämmössä viihtyvä sisäkasvi, joka kasvatetaan joka kevät uudelleen!  

Mustanmerenruusu kasvatetaan pienistä, käpymäisistä juurimukuloistaan, jotka istutetaan varhain keväällä. Ne laitetaan vaaka-asentoon 2-3 cm syvyyteen, tavalliseen kukkamultaan. Kasvustoa kannattaa haarautumisen edistämiseksi latvoa noin 10 cm korkeudelta; leikatut versot voidaan käyttää pistokkaina ja ne juurtuvatkin helposti. 

Parhaiten mustanmerenruusu viihtyy puolivarjoisassa, lämpimän valoisassa paikassa. Viihtyessään se kasvaa tuuheana ja tanakkana. Suoraa aurinkoa se ei kestä. Mustanmerenruusu toipuu sitkeästi kyllä pienestä kuivahtamisestakin, mutta parhaiten se menestyy säännöllisesti aluslautasen kautta kasteltuna, tasaisen kosteassa mullassa. Lannoitetaan noin joka kolmas kastelukerta. Suihkuttelusta mustanmerenruusu pitää myös, mutta vedolle se on herkkä.

Syksyllä kastelua vähennetään. Kukinnan päätyttyä mustanmerenruusun annetaan kuihtua ja juurimukuloiden kuivua kastelematta. Lakastunut kasvusto leikataan alas ja ruukku viedään talvehtimaan kuiviltaan pimeään ja hieman viileämpään paikkaan (ei alle 14 asteen). Seuraavana keväänä, mieluiten huhtikuussa, mukulat jaetaan ja istutetaan uuteen kukkamultaan. Huhtikuussa mustanmerenruusu alkaa kevätauringon lämmittäessä hyvin kasvamaan ja on kukintavaiheessa jo toukokuussa. Maaliskuussa aloitettu kasvatus lakastuttaa kasvin talvilevolle elokuun lopun aikana, joten tästäkin syystä kasvatus on hyvä aloittaa vasta huhtikuun puolella.

Vinkki: Mustanmerenruusun mukulat kasvavat sitä suuremmiksi mitä paremmin kukkaa on kasteltu.
Vinkki2: Mustanmerenruusua voi kasvattaa myös amppelissa, kun jättää latvat leikkaamatta! Tällöin kasvustosta tulee pitkä ja riippuva, noin 35 cm pituinen.

Lisää tietoa ja kuvia mustanmerenruususta löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta!

Kuva: Vaikoovery /Wikimedia Commons Kuva: Vaikoovery /Wikimedia Commons 

Achimenes, Hilkka, Torpankukka eli Mustanmerenruusu

Korkeus: noin 30 cm

Kukinta-aika: kesä-syyskuu

Kasvupaikka: puolivarjoinen

Kukan väri: sinisen, violetin ja punaisen sävyt, valkoinen

Kasvualusta: tavallinen kukkamulta (voi keventää lecasoralla), tasainen kosteus

Lisääminen: Siemenistä, juurimukuloista jakamalla uudelleenistutuksen yhteydessä.