TAKAISIN

Hilkka ja mustanmerenruusu eli torpankukka (Achimenes)

Päivitetty: 17.8.2023

Hilkat ovat tyypillisiä kesäkasveja, joiden kauniskukkaiset lajikkeet vaihtelevat kooltaan, kasvutavaltaan ja kukiltaan. Se viihtyy huoneenlämmössä ja kasvatetaan joka kevät uudelleen.

(Kuva: Adobe Stock)(Kuva: Adobe Stock)

Achimenes-suvun pienet, suomuiset juurakot muistuttavat koivun norkkoja. Niistä kasvaa sirot, pystyt ja haarattomat versot, joissa lehdet ovat kiehkuroissa. Kasvutapa on tiheä ja pensasmainen tai lievästi riippuva. Teräväkärkiset, kiiltävät lehdet ovat sahalaitaiset ja niissä on harvakseltaan karvoja. Avoimissa, laakeissa kukissa on viisi terälehteä ja pitkä, kapea nielu. Yksittäinen kukka kestää vain muutaman päivän, mutta niitä aukeaa jatkuvasti kesäkuusta syyskuuhun. Kukat ovat sinisiä, violetteja, punaisia tai valkoisia.

Eri hilkkoja

  • Punahilkka A. erecta
  • Sinihilkka A longiflora
  • Torpankukka A. Longiflora-ryhmä

Hilkan kasvatus ja hoito

Juurimukulat istutetaan varhain keväällä. Yhteen ruukkuun laitetaan 4–6 mukulaa vaaka-asentoon 2–3 cm syvyyteen, tavalliseen kukkamultaan. Kata ruukku esimerkiksi lasilla ja kastele multaa tasaisesti. Aluslämpö on eduksi. Versot nousevat esiin noin neljän viikon kuluttua. Kasvustoa voi haarautumisen edistämiseksi latvoa noin 7–10 cm korkeudelta tai kun niissä on 3–4 lehtikiehkuraa. Leikatut versot voidaan käyttää pistokkaina ja ne juurtuvatkin helposti.

Parhaiten mustanmerenruusu ja hilkka viihtyvät lämpimän valoisassa paikassa, mutta se ei siedä paahdetta. Tasainen kosteus on hoidon ainoa ehto. Kukinnan alettua touko-kesäkuussa riittää niukempi kosteus, mutta silloinkaan se ei saa kokonaan kuivua. Kastelu mieluiten aluslautasen kautta. Lannoitetaan noin joka kolmas kastelukerta. Viihtyessään kasvi kasvaa tuuheana ja tanakkana.

Kukinta alkaa vähentyä syyskuussa, jolloin kastelua vähennetään. Kukinnan päätyttyä kasvin annetaan kuihtua ja juurimukuloiden kuivua kastelematta. Lakastunut kasvusto leikataan alas ja ruukku viedään talvehtimaan kuiviltaan pimeään ja hieman viileämpään paikkaan (ei alle 14 asteen).

(Kuva: Adobe Stock)(Kuva: Adobe Stock)

Seuraavana keväänä mukulat jaetaan ja istutetaan uuteen kukkamultaan. Maaliskuussa aloitettu kasvatus lakastuttaa kasvin talvilevolle elokuun lopun aikana, joten kasvatus on hyvä aloittaa vasta huhtikuun puolella.

Lisää tietoa ja kuvia mustanmerenruususta löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta.

Vinkkejä

– Mustanmerenruusun mukulat kasvavat sitä suuremmiksi mitä paremmin kukkaa on kasteltu.

– Mustanmerenruusua voi kasvattaa myös amppelissa, kun jättää latvat leikkaamatta. Tällöin kasvustosta tulee pitkä ja riippuva, noin 35 cm pituinen.