Istutusleikkaus tehdään aina keväällä joko istutuksen yhteydessä tai syksyllä istutetuille taimille seuraavana keväänä. Piiskataimet leikataan noin 10 sentin korkeudelta ja haaroittuneet aitataimet 2–3 silmun päältä. Tarkoituksena on saada taimet haaroittumaan mahdollisimman alhaalta ja näin aidasta tulee tiheä alhaalta saakka. Myös vapaasti kasvavan aidanteen taimet leikataan samalla tavoin. Jos astiataimi on hyvin haaroittunut alhaalta asti, sitä ei tarvitse leikata.
Leikkaus tehdään varhaiskeväällä, maalis-huhtikuussa ennen kasvuunlähtöä. Ensimmäisinä vuosina edellisen kesän hyvin haaroittunutta kasvua jätetään vain 10–20 cm verran yläosaan, sivuun hieman enemmän. Voimakaskasvuista pensasta saa leikata kesällä toisen, ellei kolmannenkin kerran vastaavalla tavalla versoja typistäen.
Varsinaiset hoitoleikkaukset aloitetaan, kun aita alkaa olemaan halutun korkuinen. Leikkausten avulla aita pyritään pitämään tiheänä ja mahdollisimman pitkään samoissa mitoissa.
Kasvun voimakkuus sanelee leikkauksen: joko kerran kesässä (heinäkuussa) tai kahdesti kesässä (kesäkuussa ja elokuussa). Aidan leveys ja korkeus pyritään pitämään mahdollisimman vakiona eli saman kesän ruohomaista kasvua jätetään vain pari senttiä. Keväällä voi lisäksi korjailla edellisen kesän leikkausjälkeä.
Jos toivottu muoto menetetään säännöllisistä hoitoleikkauksista huolimatta ja aidasta tulee liian korkea, leveä tai alaosa alkaa olla harva, niin kasvustoa voidaan madaltaa ja kaventaa hieman reippaammalla kädellä. Kavennusleikkaus tehdään kasvin ollessa lepotilassa eli varhain keväällä, 4–5 vuoden välein. Lepotilassa olevaa aitaa voidaan leikata parikymmentä senttiä. Samalla poistetaan kuolleet sisäoksat.
Näin leikkaat puutarhassa - ohjeita kevätleikkauksen tekemiseen puille ja pensaille
Omenapuun leikkaus - näin leikkaat omenapuusi.
Lisää tietoa pensasaidoista ja lajikkeista
Naapurisopu meni pensasaitajupakassa...
Entistä kevyemmät Bosch -pensasleikkurit