• Etusivu
  • Hoitotyöt

Uskomattoman kätevät ja kevyet Isio-ruohosakset

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Robert Bosch Oy / Työkalut
Julkaistu 05.05.2008
20085_10698.jpg

Nyt on nurmikon reuna-alueiden siistiminen ja pensaiden muotoilu helppoa ja miellyttävää: Boschin Isio-akkuleikkurissa on ruohoterä nurmikon reunojen leikkaamiseen ja pensasterä täydelliseen muotoleikkaukseen. Isio-ruohosakset ovat 50 % kevyemmät ja 40 % pienemmät kuin perinteiset akkuruohosakset ja kahvan pinta on pehmustettu, joten niiden käyttäminen on vaivatonta ja mukavaa.

Lisätarvikkeina on saatavissa mm. säädettävä teleskooppivarsi, joka mahdollistaa pystysuoran ja vaakasuoran reunojen leikkaamisen miellyttävässä asennossa ja säästää sekä selkää että polvia.

Laserhiotut laatuterät takaavat tarkan leikkaamisen kohdassa kuin kohdassa. Terien vaihtaminen onnistuu Bosch-SDS:n ansiosta ilman työkaluja, vain napin painalluksella, joten ruohosaksien vaihtaminen pensasleikkuriterään on nopeaa, helppoa ja turvallista.

Tekniset tiedot

20085_10697.jpg
  • Akun tyyppi: Litiumioni
  • Akun teho: 3,6 V
  • Leikkuupituus: 110 mm
  • Sahausleveys: 80 mm
  • Terien etäisyys: 8 mm
  • Koneen paino: 0,6 kg
  • Akun latausaika: 5 t
  • Käyntiaika: 40 min

Ision litiumioniakku on ladattu nopeammin kuin perinteiset akut: ei lataustilan purkautumista eikä muisti-ilmiötä – eli aina käyttövalmis. Puutarhaleikkuri leikkaa 600 juoksumetriä yhdellä latauksella.

Boschin tuotteita myyvät rautakaupat kautta maan. Isio myydään näyttävässä metallipakkauksessa ja sopii mainiosti myös lahjaksi.

>>Lisää puutarhaleikkureista

20085_10699.jpg
Robert Bosch Oy / Työkalut
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20065_61.jpg
Sammalta nurmikolla?
Sammal valtaa paikan, jossa nurmikko ei syystä tai toisesta viihdy. Kun nurmikko voi hyvin, ei sammal pärjää sille elintilakilpailussa. Pysyvään tulokseen päästään poistamalla sammaloitumisen syyt: nurmikon huono ravinne- tai vesitalous, maan happamuus tai tiiviys ja alueen varjoisuus.Jos nurmialue on erittäin sammaleinen, kannattaa nurmikko perustaa kokonaan uudestaan.Sammaloituneelta nurmialueelta haravoidaan irtoava sammal pois, ja alue ilmastoidaan talikolla tai sammaleenpoistajan avulla. Alue kalkitaan huolellisesti. Kalkki alentaa maan happamuutta ja estää siten sammalen kasvua. Pinnalle lisätään ohut kerros hiekkaa ja multaa. Lopuksi alue tasoitetaan jyräämällä ja kylvetään uusia siemeniä. Jos paikka on varjoinen, kannattaa valita lajikkeita, jotka menestyvät varjoisemmassakin (esim. puisto- ja etelännata). Jatkossa huolehditaan kastelusta.
20226_45906.jpg
Lehtipensasaidan leikkaaminen
Istutusleikkaus tehdään aina keväällä joko istutuksen yhteydessä tai syksyllä istutetuille taimille seuraavana keväänä. Piiskataimet leikataan noin 10 sentin korkeudelta ja haaroittuneet aitataimet 2–3 silmun päältä. Tarkoituksena on saada taimet haaroittumaan mahdollisimman alhaaltaja näin aidasta tulee tiheä alhaalta saakka. Myös vapaasti kasvavan aidanteen taimet leikataan samalla tavoin. Jos astiataimi on hyvin haaroittunut alhaalta asti, sitä ei tarvitse leikata.
20084_10429.jpg
Todellista kierrätystä oksasilppurilla
Pieneltäkin tontilta kertyy yllättävän paljon risuja, oksia ja vanhoja perennaversoja, jotka kannattaa hyödyntää. Oksasilppua voi puutarhassa käyttää sekä kateaineena että kompostikuivikkeena.Istutusalueen katteena se pitää rikkaruohoja kurissa, suojaa pintamultaa kuivumiselta ja toisaalta myös rankkasateiden aiheuttamalta liettymiseltä. Näin maan kosteus pysyy tasaisempana ja kastematojen ja muiden hyödyllisten pieneliöiden toiminta helpottuu. Katteella saadaan pihaan tietysti myös visuaalista arvoa: sillä voi päällystää pienet polut, se siistii mainiosti mm. koristepensaiden alustat, on kaunis ja luonnollinen seuralainen havupensaille ja -puille ja pitää mm. mansikkakasvustot siistinä.Lehtipuuhake on mainio raaka-aine kompostiin: se pitää massan sopivan ilmavana, tasaa kompostin kosteusoloja ja kiihdyttää mikrobitoimintaa. Havupuuhake taas on parhaimmillaan katteena.
20066_207.jpg
Perennojen jakaminen
Pihan perennapenkeistä saa uusia taimia jakamalla vanhoja perennoja. Pidä vaikka naapurin tai ystävän kanssa perennojen vaihtoviikot!Perennoja voi jakaa eli irrottaa juurakosta osia, uuden taimen alkuja. Syksyllä kukkivat perennat jaetaan keväällä pian kasvuunlähdön jälkeen, kun ovat 10-20 cm korkeita. Keväällä ja alkukesällä kukkivat perennat jaetaan syksyllä.Jos taimet ovat jaettaessa pitkiä, typistä niitä, jätä silti jonkin verran lehtiä auringon energiaa pyydystämään. Typistä myös juuria, että ne nuorentuisivat eli kasvattaisivat uusia nuoria juuria leikattujen tilalle. Ellet heti ehdi istuttamaan jaettuja taimia uudelleen, pane jakotaimien juuret savivelliin odottamaan. Istuta humuspitoiseen, rikkaruohottomaan, hyvin peruslannoitettuun multaan.Perennojen jakamiseen sopivat työvälineeksi joko lapio, isompi juurakkoisilla taimilla, tai veitsi ja kädet pienemmillä juurakoilla.
20226_268.jpg
Ajankohtaista
Mansikka on keskikesän herkku. Sadon kypsyminen on jo hyvässä vauhdissa. Mansikkaa nimitetään yleisessä kielenkäytössä marjaksi, vaikka se itse asiassa on turvonnut kukkapohjus. Varsinaisia hedelmiä ovat mansikan pinnalla olevat siemenen näköiset pähkylät.Mansikka kuuluu laajaan ruusukasvien (Rosaceae) heimoon. Luonnonvaraisia mansikkalajeja on löydetty eri puolilta maailmaa 11 lajia, näillä on kuitenkin runsas joukko alalajeja ja muunnoksia. Suomessa luonnonvaraisena kasvavat ahomansikka (Fragaria vesca), ukkomansikka(Fragaria moschata) ja harvinainen karvamansikka(Fragaria viridis).
20083_9276.jpg
Tuliaisorkideoille on tuontivaatimuksia
Moni haluaa tuoda ulkomailta matkamuistoksi leikko- ja ruukkuorkideoja. Ikävien yllätysten välttämiseksi kannattaa etukäteen selvittää, mitä kasveja Suomeen saa tuoda ja millä ehdoin.Kasvien vientiä ja tuontia säätelee vienti- ja tuontimaan lainsäädäntö. Suomen kansallinen lainsäädäntö pohjaa EU-tason säädöksiin.Euroopan unionin alueelta orkideojen tuonnille ei ole asetettu varsinaisia tuontirajoituksia eikä niillä tarvitse olla kasvien terveystodistusta. Orkideoissa ei kuitenkaan saa olla vaarallisiksi luokiteltuja kasvien tuholaisia tai kasvitauteja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton