• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasvata puutarhan elonkirjoa

Luonnon monimuotoisuus on rikkaus

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 22.03.2024
20233_81225.jpg

Monimuotoisuus, elonkirjo, biodiversiteetti – sanat tarkoittavat runsaslajisuutta, erilaista elämää, erilaisia kasveja, eläimiä, sieniä, bakteereja. Ne muodostavat ketjun, jossa yksi ei menesty ilman toista.

Kaikenlaiset hyönteiset ovat elonkirjon perusta ja niiden merkitys ravintoketjulle ja pölytykselle on suuri. Hyönteisiä ei kuitenkaan ole olemassa ilman kasvillisuutta ja kasvillisuutta ei ole ilman muhevaa maata. Ja ilman hyönteisiä ei ole niitä syöviä lintuja, lepakoita tai muita pikkunisäkkäitä jne. Koko maapallolle on tärkeää, että ravintoketju toimii. Tarvitaan erilaisia luontotyyppejä, joista pihat ja puutarhat ovat kaupunkiympäristössä omalla tavallaan merkityksellisiä.

Hiilidioksidin sidonnan kannalta puutarhan kasvillisuus on tärkeässä roolissa, mutta niin on myös maaperä, joka sitoo suuret määrät hiiltä. Kasvit viihtyvät paremmin maassa, joka tukee monimuotoisuutta, jossa on pieneliöstöä, kuten matoja, hyödyllistä bakteerikantaa ja sienirihmastoa. Ne muokkaavat eloperäisen, kuolleen aineksen kiertoon ja ravinteet uudelleen käytettäväksi.

Puutarhan monimuotoisuutta voi lisätä

Monimuotoisuus lisääntyy kuin itsekseenkin, jos huolellista puutarhan siistimistä vähennetään. Luonnontilaisuus lisää luontoa, sillä maatuvat kasvinosat palauttavat maaperään sieltä poistuneita ravinteita ja humusta. Hoidetussa puutarhassakin voi olla hoitamattomia tai hieman huolimattomasti hoidettuja alueita, nurkkauksia tai takapihoja huolitellun yleisilmeen silti kärsimättä.

Auttaa, jos pienelläkin alueella on tingitty siivoamisesta ja annettu luonnon vallata tilaa. Risukasat, lahoava puu, hakekasat ja nurmikon leikkaamisen vähentäminen kasvattavat elonkirjoa. Harvakseltaan leikattavassa nurmessa heinät ja kukat saavat kukkia. Kesäkukkaistutuksissa suositaan yksinkertaiskukkaisia lajeja, jotka ovat hyviä medentuottajia. Pitkälle jalostetut, kerrannaiset kesäkukat tuottavat mettä ja siitepölyä huonosti, jos lainkaan. Silti niitäkin pihan kukkalajistoon vallan hyvin mahtuu eikä kaiken ei tarvitse olla luonnontilaista.

Elonkirjo ei lisäänny heti vaan tarvitsee aikaa. Maan kunnosta huolehtimisesta on hyvä aloittaa, sillä se on perusta muulle elolliselle. Maaperäkin toimii hiilinieluna, kun kasvillisuudelle on varattu mahdollisimman paljon tilaa ja pinnoitetut alueet pidetään kohtuullisina. Maan rakenne paranee ja eliötoiminta vilkastuu, kun sen humuspitoisuutta lisätään vuosittain esimerkiksi puutarha- ja talousjätekompostin tuotannolla ja antamalla osan syksyn lehdistä maatua puiden ja pensaiden alle.

Maaperän paraneminen, luonnonmukaisen kasvillisuuden ja lahopuun kehittyminen eivät tapahdu hetkessä. Anna sammaleen kasvaa, sen pörröinen turkki on kaunis ja suojaa monenmoista maaperäeliöstöä.

Lintulauta, pesimispöntöt tai perhosbaari voivat tuoda tarkkailtavaa pihapiiriin nopeastikin. Eikä hätää, jos myöhästyy pörriäishotellin rakentamisesta tai linnunpöntön ripustamisesta. Ne voi vallan hyvin tehdä syyspuolella valmiiksi seuraavaa kevättä varten.

Viihtyessään pihassa linnut toimivat tehokkaina, luonnonmukaisina tuhohyönteisten torjujina. Nälkäisiin suihin sujahtavat monet kotipuutarhan harmit, kuten kirvapopulaatiot, pihlajanmarjakoin toukat jne.

Anna ammattilaisen auttaa, jos tarvitset vinkkejä monimuotoisuuden lisäämiseen juuri sinun puutarhassasi.

Tutustu neuvontapalveluun

<p data-block-key="rdzjn">Vanhat ja nuoret kasvit tuovat suojaa eri eliöille. Siksi vanhoja kasveja kannattaa mahdollisuuksien mukaan suojella, vaikka ne olisivat jo elämänsä ehtoossa.</p>
Vanhat ja nuoret kasvit tuovat suojaa eri eliöille. Siksi vanhoja kasveja kannattaa mahdollisuuksien mukaan suojella, vaikka ne olisivat jo elämänsä ehtoossa.

Kasvillisuuden merkitys

Kasvit ovat hiilinieluja. Yhteyttäessään ne sitovat hiilidioksidia ja tuottavat siitä veden kanssa hiilihydraatteja juuristonsa käyttöön. Myös maaperä sitoo hiilidioksidia. Mitä monipuolisempaa ja rehevämpää kasvillisuus on, sitä paremmin maan mikrobitoiminta vilkastuu. Silloin myös ravinteet kiertävät maassa eikä keinolannoitteita tarvita paljon.

Kerroksellinen kasvillisuus luo tärkeitä pienilmastoja. Suuret lehtipuut antavat suojaa paahteelta ja tarjoavat pienille nisäkkäille ja linnuille suojaa siinä missä hyönteisillekin. Jaloihin lehtipuihin saattaa vanhemmiten tulla koloja ja keskelle lahovaurioita. Se ei välttämättä tarkoita, että ne pitäisi kaataa, sillä puun pintakerrokset pitävät ne elinvoimaisina pitkään.

Eri ikäinen kasvillisuus tuo puutarhaan erilaista eliöstöä. Kolot ja onkalot ovat koti monelle eläimelle. Puita kaadettaessa voi myös jättää eri korkuisia kantoja vaikkapa kukkapylväiksi. Korkeaan kantoon voi porailla syviä, eri kokoisia (halkaisijaltaan esim. 4-8 mm) reikiä lumirajan yläpuolelle hyönteisten koloiksi. Saattaapa käpytikkakin tulla nakuttamaan niihin pesäkoloaan, kunhan lahoaminen on päässyt alkuun.

Tuulensuojaa tuovat lehtipensas- ja havupuuaidat ja monet ikivihreät kasvit, kuten alppiruusuryhmät. Tuulensuojakasvit tekevät puutarhan viihtyisäksi paitsi meille ihmisille, ovat ne suojapaikkoja kaupungin pikkunisäkkäille ja linnuille ympäri vuoden.

Ilmastosietoisuutta lisäävät monilajinen ja eri kokoinen kasvillisuus, joka luo ympärilleen suotuisan mikroilmaston aremmillekin kasveille. Runsaslajiset istutukset suojaavat toisiaan sään äärevyydeltä, jota ilmastonmuutos tuo mukanaan. Rehevä kasvillisuus on tehokas runsastuvien sateiden imeyttäjä, kun taas kivetykset ja asfaltti lisäävät hulevesiongelmaa.

Biologista toruntaa suorittavat puutarhassa pesivät linnut aterioidessaan ja syöttäessään poikasiaan. Linnunpöntöt ja muut pesäpaikat houkuttelevat tuholaistorjuntakomppanian paikalle eikä kemiallista torjuntaa tarvita kenties lainkaan.

Kun puut, pensaat, köynnökset sekä yksi- ja monivuotiset kukat ja heinät lomittuvat keskenään, ne muodostavat yhdessä monimuotoisen pihan peruselementit. Ne antavat ravintoa hyönteisille ja suojaa eläimille, kukkivat vuorollaan koko kesän ja syksyn ja ravitsevat pölyttäjiä koko kasvukauden ajan.

<p data-block-key="0zbj8">Varhaiset kukkijat ovat tärkeitä ravintokasveja, kun kimalaiskuningattaret heräävät perustamaan yhdyskuntaansa.</p>
Varhaiset kukkijat ovat tärkeitä ravintokasveja, kun kimalaiskuningattaret heräävät perustamaan yhdyskuntaansa.

Suojele pölyttäjiä

Tärkeimmät pölyttäjät ovat kimalaiset ja mehiläiset, mutta niiden ohella on suuri joukko muitakin pölyttäviä hyönteisiä. Niiden lisääntymistä ja hyvinvointia voi auttaa monella tavalla, esimerkiksi istuttamalla kasveja, jotka antavat varhain keväällä ravintoa aikuisina talvehtineille ja varhain herääville lajeille, kun muusta ravinnosta on vielä puutetta. Hyviä, varhaisia ravintokasveja ovat mm. erilaiset pajut runsaasti mettä ja siitepölyä tuottavine kissoineen ja varhaiset sipulikasvit istutettuna paikoille, jotka aurinko ensimmäisenä sulattaa.

Kevään ensimmäiset kimalaiset ovat kuningattaria. Ne etsivät sopivaa pesäkoloa usein pitkäänkin ja tarvitsevat siitepölyä ja mettä ravinnokseen. Kimalaiskuningattaria kannattaa vaalia, sillä yhden kuningattaren menehtyminen tarkoittaa koko yhdyskunnan menettämistä. Kimalaiset ovat rauhallisia ja pistävät harvoin, silloinkin vain pahasti häirittyinä. Vain naarailla on pistimet.

Hyönteishotellin asukkaiksi tulevat usein petopistiäiset, erakkomehiläiset ja -ampiaiset ja niiden loiset, joilla kaikilla on tärkeä tehtävänsä ekosysteemissä. Niidenkään pistoa ei tarvitse pelätä, sillä ne eivät ole yhdyskuntapesää puolustavia lajeja.

Yhden pihan merkitys

Pienikin piha voi olla luonnon elonkirjon kannalta merkityksellinen. Monilajisella puutarhalla voidaan kaupunkiympäristössä kompensoida ihmisen toiminnan vuoksi häviävien ketojen ja niittyjen kasvillisuutta, parantaa ja ylläpitää maaperän eliöstöä ja rakennetta sekä houkutella monenlaista elämän kirjoa rikastuttamaan puutarhaa.

On aina parempi, jos monimuotoisuutta tukevia alueita on myös naapurustossa, jotta muodostuu ekologisia käytäviä. Niitä pitkin eri lajit pystyvät kulkemaan ja säilymään. Pientaloalueella pihat voivat parhaimmillaan olla osa eliöstön moninaisuuden takaavaa viheraluetta. Me kukin voimme omissa puutarhoissamme valinnoillamme hoitaa alueitamme kestävästi ja elonkirjoa lisäävästi tai luontoa kuluttavasti, jopa välinpitämättömästi. Lopulta kuitenkin aika pienillä teoilla pystymme lisäämään elonkirjoa omassa pihapiirissämme. Siksi yksikin monimuotoisuutta suosiva alue on tärkeä.

Lue lisää monimuotoisuudesta puutarhassa

<p data-block-key="o4mjo">Yksi piha on parhaimmillaan yksi silmukka monista pihoista muotoutuvassa lajikirjon ketjussa.</p>
Yksi piha on parhaimmillaan yksi silmukka monista pihoista muotoutuvassa lajikirjon ketjussa.
Ohje

Ohje

Pieniä ekotekoja:

  • Istuta varhaisia mesikasveja, kuten raitoja ja pikkukrookuksia.
  • Paranna maata: käytä kompostia, hyödynnä ruohonleikkuujäte äläkä siivoa kukkapenkkejä liian innolla syksyisin.
  • Istuta talvimarjakasveja linnuille: pihlajia, happomarjoja, seljoja, orapihlajia, koristeomenapuita…
  • Istuta perhoskasveja. Muista myös perhosten toukkien ruokakasvit.
  • Suosi pihalla monilajisuutta ja anna apilan, kaunokaisten ja maahumalan kukkia nurmikolla.
  • Rakenna pörriäishotelleja, linnunpönttöjä ja siileille talvipesiä tai jätä niille kuivia karike- ja lehtikasoja.
  • Älä myrkytä, sillä hyödylliset pikkupedot menevät samalla. Leppäkerttu ja sen toukka ovat erityisen tehokkaita kirvasyöppöjä.
  • Tarjoa juomaa linnuille ja hyönteisille tai perhosbaari perhosille. Varmista kepein tai kivin, että pikkukaveritkin pääsevät juoma-altaasta pois eivätkä huku sinne.
  • Valaise kulkuväyliä, älä taivasta. Käytä ajastimia tai hämäräkytkimiä. Valoisuus pimeän aikaan stressaa sekä kasveja että eläimiä.

Tarvitsetko apua monimuotoisuuden huomioimiseen puutarhassasi? Puutarhamyymälä Muhevaisen asiantuntija osaa auttaa.

Tutustu puutarhaneuvojaan

Teksti Tuuli Järvinen, Muhevainen Oy
Kuvat iStock

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
pihasuunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Muhevainen pihasuunnittelu
Pihasta puutarhaksi hyvällä suunnittelulla
Pihasuunnitelmaa pidetään kalliina ylellisyystuotteena, vaikka kyseessä on tärkeä pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu. Suunnittelussa asiakkaan hajanaiset ajatukset ja toiveet jalostetaan toimivaksi kokonaisuudeksi.
20174_48967.jpg
Puutarhassa ovat oikeat kasvit paikoillaan
Ollakseen viihtyisä piha tarvitsee lattian, seinät ja katon, aivan kuten sisätilatkin. Mittakaava ulkotiloissa vain on huomattavasti suurempi. Puut tuovat puutarhaan kaivattua korkeusvaihtelua ja katosmaista tunnelmaa.
20175_49247.jpg
Havukasvit pihan suunnittelussa
Jos kasvivalikoimasta puuttuvat havukasvit, saattaa kesällä rehevä puutarha muuttua syksyn tullen tyhjäksi ja autioksi. Ikivihreät kasvit ryhdistävät pihaa ja etenkin talvella ne tuovat pihaan kaivattua vehreyttä!Puutarhamyymämälä Muhevaisella kasvivalikoimaa riittää
Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.
20189_54840.jpg
Piha- ja salaojaremontti ajankohtaista?
Taloyhtiön piha- ja salaojaremontin tarvekartoitus sekä suunnittelu kannattaa ehdottomasti antaa luotettavan suunnittelutiimin hoidettavaksi. Suunnittelua johtaa kokenut pääsuunnittelija. Piha- ja rakennesuunnittelija kiinnitetään taloyhtiön palvelukseen heti alussa.Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n arkkitehti ja toimitusjohtaja Tero Seppänen, tiivistää:-Yhteistyö on voimaa ja asiakas voittaa aina, kun suunnittelijoiden yhteistyö toimii heti hankkeen alusta saakka. Tarjoamme rakennesuunnitteluun yhdistettynä pihasuunnitteluosaamisen ja lopputuloksena on salaojaremontin jälkeen teknisesti erinomaisesti toimiva ja viihtyisämpi hyvin suunniteltu pihaympäristö. Kiinteistön arvo nousee.
202211_80178.jpg
Pihakiveyksen huolto: huolehdi nämä syksyllä ja talvella
Puutarhassa tehtävät puuhat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Syksyisiin pihalla tehtäviin toimiin haravoinnin lisäksi kannattaa sisällyttää myös pihan kiveyksen huolto. Oletko kiinnittänyt koskaan sen enempää huomiota pihakiveykseesi? Jotta pihakiveys säilyisi kauniina ja hyvässä kunnossa, kaipaa sekin toisinaan huolehtimista.Tässä muutama toimi, jotka kannattaa tehdä:

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton