• Etusivu
  • Hoitotyöt

Lehtipensasaidan leikkaukset

Istutusleikkaus aina keväällä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Robert Bosch Oy / Työkalut
Päivitetty 29.01.2024
20226_45906.jpg

Istutusleikkaus uudelle pensasaidalle.

Istutusleikkaus tehdään aina keväällä joko istutuksen yhteydessä tai syksyllä istutetuille taimille seuraavana keväänä. Piiskataimet leikataan noin 10 sentin korkeudelta ja haaroittuneet aitataimet 2–3 silmun päältä. Tarkoituksena on saada taimet haaroittumaan mahdollisimman alhaaltaja näin aidasta tulee tiheä alhaalta saakka. Myös vapaasti kasvavan aidanteen taimet leikataan samalla tavoin. Jos astiataimi on hyvin haaroittunut alhaalta asti, sitä ei tarvitse leikata.

Hoitoleikkaus keväällä - tarpeen vaatiessa kesälläkin

Leikkaus tehdään varhaiskeväällä, maalis-huhtikuussa ennen kasvuunlähtöä. Ensimmäisinä vuosina edellisen kesän hyvin haaroittunutta kasvua jätetään vain 10–20 cm verran yläosaan, sivuun hieman enemmän. Voimakaskasvuista pensasta saa leikata kesällätoisen, ellei kolmannenkin kerran vastaavalla tavalla versoja typistäen.

Varsinaiset hoitoleikkaukset aloitetaan, kun aita alkaa olemaan halutun korkuinen. Leikkausten avulla aita pyritään pitämään tiheänä ja mahdollisimman pitkään samoissa mitoissa.

Kasvun voimakkuus sanelee leikkauksen: joko kerran kesässä (heinäkuussa) tai kahdesti kesässä (kesäkuussa ja elokuussa). Aidan leveys ja korkeus pyritään pitämään mahdollisimman vakiona eli saman kesän ruohomaista kasvua jätetään vain pari senttiä. Keväällä voi lisäksi korjailla edellisen kesän leikkausjälkeä.

Kaunista jälkeä saadaan laadukkaalla pensasleikkurilla.
Kaunista jälkeä saadaan laadukkaalla pensasleikkurilla.

Kavennusleikkaukset

Jos toivottu muoto menetetään säännöllisistä hoitoleikkauksista huolimatta ja aidasta tulee liian korkea, leveä tai alaosa alkaa olla harva, niin kasvustoa voidaan madaltaa ja kaventaa hieman reippaammalla kädellä. Kavennusleikkaus tehdään kasvin ollessa lepotilassa eli varhain keväällä, 4–5 vuoden välein. Lepotilassa olevaa aitaa voidaan leikata parikymmentä senttiä. Samalla poistetaan kuolleet sisäoksat.

Kunnon koneilla työ sujuu mukavasti ja joutuisasti.
Kunnon koneilla työ sujuu mukavasti ja joutuisasti.

Nuorennusleikkaus (alasleikkaus)

Huom! Kaikki lajit eivät kestä alasleikkausta. Tarkista ohjeet lajikohtaisesti.

Aikaisin keväällä ennen kasvuun lähtöä koko pensasaita katkaistaan 2–3 silmun korkeudelta. Leikkaus on taas tehtävä tarpeeksi alhaalta, sillä uudet silmut puhkeavat varmimmin leikkauspinnan läheltä.

Hyvin huonokuntoinen tai vanha pensasaita ei ehkä enää jaksa uusiutua leikkauksilla. Tällöin on parasta kaivaa vanha aita juurineen pois ja hankkia uudet taimet tilalle. Maan väsymisen vuoksi myös kasvupaikan multa on hyvä vaihtaa uuteen kasvualustaan.

Ohje

Ohje

Lue lisää!

Robert Bosch Oy / Työkalut
Hoitotyöt
kasvit
koneet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20065_61.jpg
Sammalta nurmikolla?
Sammal valtaa paikan, jossa nurmikko ei syystä tai toisesta viihdy. Kun nurmikko voi hyvin, ei sammal pärjää sille elintilakilpailussa. Pysyvään tulokseen päästään poistamalla sammaloitumisen syyt: nurmikon huono ravinne- tai vesitalous, maan happamuus tai tiiviys ja alueen varjoisuus.Jos nurmialue on erittäin sammaleinen, kannattaa nurmikko perustaa kokonaan uudestaan.Sammaloituneelta nurmialueelta haravoidaan irtoava sammal pois, ja alue ilmastoidaan talikolla tai sammaleenpoistajan avulla. Alue kalkitaan huolellisesti. Kalkki alentaa maan happamuutta ja estää siten sammalen kasvua. Pinnalle lisätään ohut kerros hiekkaa ja multaa. Lopuksi alue tasoitetaan jyräämällä ja kylvetään uusia siemeniä. Jos paikka on varjoinen, kannattaa valita lajikkeita, jotka menestyvät varjoisemmassakin (esim. puisto- ja etelännata). Jatkossa huolehditaan kastelusta.
20084_10429.jpg
Todellista kierrätystä oksasilppurilla
Pieneltäkin tontilta kertyy yllättävän paljon risuja, oksia ja vanhoja perennaversoja, jotka kannattaa hyödyntää. Oksasilppua voi puutarhassa käyttää sekä kateaineena että kompostikuivikkeena.Istutusalueen katteena se pitää rikkaruohoja kurissa, suojaa pintamultaa kuivumiselta ja toisaalta myös rankkasateiden aiheuttamalta liettymiseltä. Näin maan kosteus pysyy tasaisempana ja kastematojen ja muiden hyödyllisten pieneliöiden toiminta helpottuu. Katteella saadaan pihaan tietysti myös visuaalista arvoa: sillä voi päällystää pienet polut, se siistii mainiosti mm. koristepensaiden alustat, on kaunis ja luonnollinen seuralainen havupensaille ja -puille ja pitää mm. mansikkakasvustot siistinä.Lehtipuuhake on mainio raaka-aine kompostiin: se pitää massan sopivan ilmavana, tasaa kompostin kosteusoloja ja kiihdyttää mikrobitoimintaa. Havupuuhake taas on parhaimmillaan katteena.
20085_10698.jpg
Uskomattoman kätevät ja kevyet Isio-ruohosakset
Nyt on nurmikon reuna-alueiden siistiminen ja pensaiden muotoilu helppoa ja miellyttävää: Boschin Isio-akkuleikkurissa on ruohoterä nurmikon reunojen leikkaamiseen ja pensasterä täydelliseen muotoleikkaukseen. Isio-ruohosakset ovat 50 % kevyemmät ja 40 % pienemmät kuin perinteiset akkuruohosakset ja kahvan pinta on pehmustettu, joten niiden käyttäminen on vaivatonta ja mukavaa.Lisätarvikkeina on saatavissa mm. säädettävä teleskooppivarsi, joka mahdollistaa pystysuoran ja vaakasuoran reunojen leikkaamisen miellyttävässä asennossa ja säästää sekä selkää että polvia.Laserhiotut laatuterät takaavat tarkan leikkaamisen kohdassa kuin kohdassa. Terien vaihtaminen onnistuu Bosch-SDS:n ansiosta ilman työkaluja, vain napin painalluksella, joten ruohosaksien vaihtaminen pensasleikkuriterään on nopeaa, helppoa ja turvallista.
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton