• Etusivu
  • Kasvillisuus

Oppisopimus on mahdollisuus puutarha-alalla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö TTS-Kehitys Oy
Julkaistu 17.04.2019
20194_57446.jpg

Oppisopimuskoulutus on erinomainen tapa kehittää omaa ja henkilökunnan osaamista.

Kun työpaikalla tarvitaan uusia osaajia, toimenkuvaa laajennetaan tai tutkinto omaan ammattiin puuttuu, oppisopimus voi olla sopiva ratkaisu.

Oppisopimus on työsuhteeseen perustuvaa ammatillista koulutusta. Merkittävä osa oppimisesta tapahtuu työpaikalla työtehtäviä tehden, työpaikkaohjaajan tuella. Käytännössä opittua täydennetään teoriaopinnoilla oppilaitoksessa opiskelijalle laaditun henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti. Oppisopimuskoulutus on maksutonta ja siten kustannustehokas tapa lisätä osaamista yrityksessä. Työntekijän eli opiskelijan näkökulmasta oppisopimuksen iso etu on palkallinen opiskelu ja näyttöjen suorittaminen työn ohessa.

Opintojen alussa opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissunnitelma, jossa huomioidaan aiempi osaaminen, työpaikan tavoitteet ja tehtävät. Samalla sovitaan miten ja millä tavoin osaamista hankitaan lisää sekä näytöt, joilla osaaminen osoitetaan.

Joustavuutta oppisopimuskoulutukseen tuo mahdollisuus opiskella lyhyemmissäkin jaksoissa, jolloin tavoitteeksi voidaan asettaa esimerkiksi yhden tutkinnon osan suorittaminen kerrallaan. Opiskelumuotoja on mahdollista vaihdella opiskelijan työllisyystilanteen mukaan päätoimisesta opiskelijasta oppisopimusopiskelijaksi ja päinvastoin.

Oppisopimuskoulutus sopii myös yrittäjälle

Oppisopimuskoulutus sopii sekä nuorille että aikuisille. Myös yrittäjän on mahdollista kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuksella voidaan suorittaa lähes kaikkia toisen asteen tutkintoja ja tutkinnot antavat myös jatko-opintokelpoisuuden.

Yrittäjä Virpi Vuoristo karkkilalaiselta Puutarha Sundströmiltä opiskeli puutarha-alan perustutkinnon TTS Työtehoseurassa oppisopimuksella. Hän kokee saaneensa lisää osaamista ja potkua omaan työhönsä omistamallaan kauppapuutarhalla, vaikka onkin työskennellyt siellä lapsesta saakka.

− Joka koulupäivältä tuli jotain uutta asiaa ja intoa, ja sitten sitä lähti ihan eri tavalla kehittämään toimintaa omassa yrityksessä, hän kuvailee.

Virpi Vuoristo sai oppisopimuskoulutuksesta lisää osaamista ja potkua omaan työhönsä sekä innostuksen jatko-opintoihin.
Virpi Vuoristo sai oppisopimuskoulutuksesta lisää osaamista ja potkua omaan työhönsä sekä innostuksen jatko-opintoihin.

Puutarhalla on myös kukkakauppa, jossa myydään monipuolisia sidontatöitä. Virpi onkin päättänyt kehittää osaamistaan myös kukkasidonnassa, ja hän on hakeutunut ammattitutkinto-opiskelijaksi TTS Työtehoseuraan tavoitteenaan floristin ammattitutkinto. Jos omassa yrityksessä ei ole henkilöä, joka voi toimia työpaikkaohjaajana, on mahdollista käyttää ulkopuolista mentoria. Näin on myös Virpin tapauksessa. Koska omassa yrityksessä ei ole floristia, Virpi on pyytänyt mentorikseen kokeneen alan ammattilaisen toisesta yrityksestä. Oppilaitos maksaa mentorille korvausta opiskelijan ohjaamisesta.

"Koska perustutkinto-opinnoista sain lisäintoa, niin ajattelin suorittaa ammattitutkinnon samalla tavalla oppisopimuksella."

− Innostuin myös jatko-opinnoista! Koska perustutkinto-opinnoista sain lisäintoa, niin ajattelin suorittaa ammattitutkinnon samalla tavalla oppisopimuksella. Voin suositella Työtehoseuraa oppilaitoksena – opettajat ovat ihan älyttömän mukavia ja myös päteviä, Virpi kertoo.

Katso alta tietoa oppisopimuksesta eri näkökulmista

Ohje

Ohje

Opiskelija:

  • haluatko kehittää koulutuksella ammattitaitoasi?
  • ovatko työtehtäväsi laajentuneet ja osaamista puuttuu?
  • onko alan vaihto ajankohtainen?
  • puuttuuko ammatillinen koulutus tai pätevyys?

Miten toimit?
  • keskustele työnantajan kanssa oppisopimusmahdollisuudesta
  • sopikaa oppisopimuksesta TTS Työtehoseuran oppisopimuspalveluiden kanssa

Kustannukset
  • koulutus ja tutkinnon suorittaminen ovat maksuttomia
  • mikäli työnantaja ei maksa palkkaa lähikoulutuspäiviltä, saat opintososiaalisia etuja
  • oppisopimuksen aikana olet työsuhteessa
Ohje

Ohje

Työnantaja:

  • oletko rekrytoimassa uusia työntekijöitä?
  • tarvitseeko työntekijäsi ammatillista lisäosaamista?

Miten toimit?
  • ota yhteyttä oppisopimustoimistoon
  • keskustele mahdollisen opiskelijan kanssa asiasta
  • nimeä työpaikkakouluttaja, joka ohjaa, valmentaa ja arvioi opiskelijan oppimista

Kustannukset
  • teoriakoulutus on maksutonta työnantajalle
  • oppisopimustoimisto maksaa kulukorvausta kouluttavalle yritykselle
  • oppisopimus on määräaikainen työsuhde
Ohje

Ohje

Yrittäjä:

  • suunnitteletko sukupolvenvaihdosta?
  • haluatko vahvistaa ja kehittää omaa yrittäjyys- tai ammattiosaamistasi?

Miten toimit?
  • ota yhteyttä TTS Työtehoseuran oppisopimuspalveluihin

Kustannukset
  • teoriakoulutus on sinulle maksuton
  • mentorina toimii toinen yrittäjä
  • mentorille oppisopimustoimisto maksaa kulukorvausta
TTS-Kehitys Oy
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20118_27452.jpg
Yrittäjäksi viheralalle?
TTS tarjoaa monipuolisesti puutarha-alan kursseja. Valikoimasta löytyy niin lyhyempiä kursseja kuin pidempiäkin koulutuksia. Tarjolla on myös erilaisia korttikoulutuksia. Tällä hetkellä ajankohtainen kurssi on esimerkiksi Yrittäminen viheralalla.Tutustu koulutuskalenteriin
20118_27452.jpg
Hanki työturvallisuuskortti!
TTS tarjoaa monipuolisesti puutarha-alan kursseja. Valikoimasta löytyy niin lyhyempiä kursseja kuin pidempiäkin koulutuksia. Tarjolla on myös erilaisia korttikoulutuksia.Työturvallisuuskortti on kehitetty yhteisten työpaikkojen turvallisuuden parantamiseksi. Työturvallisuuskortin saanti edellyttää työturvallisuuskurssin hyväksyttyä suorittamista. Kortti on voimassa viisi vuotta.Tutustu koulutuskalenteriin
20136_35313.jpg
Puutarhurista unelma-ammatti
Marjo Huovila ja Nanna Zitting opiskelevat TTS:ssä puutarhatalouden perustutkintoon, suuntautumisena kukka- ja puutarhakaupan koulutusohjelma (puutarhuri). Marjo on kokopäiväinen opiskelija ja opiskelee tutkintoon omaehtoisessa koulutuksessa, Nanna puolestaan opiskelee oppisopimusopiskelijana.TTS:n Puutarha-alalla on mahdollisuus opiskella ja suorittaa tutkinto tai osatutkinto perus-, ammatti- ja erikoisammatti tasoilla.Tutustu puutarha-alan koulutustarjontaan
20233_81311.jpg
Nyt haudataan alushousut pihalle! - Toimitus testaa
Alushousut multaan hautaamalla saat selville multasi kunnon. Maailmalla muutamia vuosia kiertänyt villitys haudata puuvillaiset alushousut maahan kertoo, kuinka hyvässä kunnossa maaperä oikein on. Maaperämme tuottaa 95 % syömästämme ruoasta, joten maaperän kunto on hyvin tärkeä elementti myös ravintoketjussamme. Lisäksi jokaisen himopuutarhurin ylpeydenaihe on hyvinvoiva puutarha.
201110_28314.jpg
Sitruunamelissa (Melissa officinalis)
Mikä on tämä vihreä jääteöannokseni päällä?Se näyttää ihan nokkoselta...Usein ensimmäinen tapaaminen sitruunamelissan kanssa on nimenomaan tällainen. Jäätelön tai piirakan koristeena on vihreä kasvikunnan edustaja. Tarkemmin tutustuessa huomaa, että koristeelliset lehdet ovat sydämen muotoisia ja ne tuoksuvat voimakkaasti sitruunalle; etenkin, jos niitä hieroo sormien välissä. Vaikka monille meistä sitruunamelissa onkin ehkä uusi tuttavuus, niin sitruunamelissalla on kuitenkin pitkä historia etenkin rohdoskasvina. Sitruunamelissa on herkän kaunis ja mehiläisten suosima ruohokasvi, joka sopii myös koristeeksi ja ruuanlaittoon.Sitruunamelissa (Melissa officinalis) kasvaa villinä Aasiassa, viljeltynä lähes koko Euroopassa. Se on monivuotinen, mutta Suomessa se talvehtii ulkona vain maan eteläisimmissä osissa (sielläkin sen versot kuolevat pakkasten tullen, mutta maanalaisista osista nousee uusia keväällä). Lisäksi kasvi siementää itse ja leviää siten sekä kasvullisesti että siemenistä.
20232_80892.jpg
Kasvien viihtyvyys paranee maata parantamalla
Erilaisilla maanparannustoimenpiteillä pyritään lisäämään maan pieneliöiden ja samalla myös kasvien viihtyvyyttä. Tiiviitä maita kuohkeutetaan ja karuille sekä helposti kuivuville maille lisätään kosteutta ja ravinteita pidättävää maa-ainesta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton