TAKAISIN

Osallistu haitallisten vieraslajien pysäyttämiseen
Soolotalkoot-kesäkampanja on käynnissä

Julkaistu: 6.7.2021

Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus ja Suomen luonnosuojeluliitto tiedottavat

Jättiputkea on vaikea hävittää.Jättiputkea on vaikea hävittää.

Soolotalkoot-kampanja kannustaa vahvistamaan suomalaisen luonnon monimuotoisuutta torjumalla haitallisia vieraskasvilajeja – missä ja milloin se parhaiten itselle sopii. 17.5.–22.8.2021 sosiaalisessa mediassa toteutettava kampanja kannustaa suomalaisia ilmoittamaan vieraslajihavaintonsa ja kitkemään ne pois kotipihalta ja lähiluonnosta tai yhteistyökaupunkien osoittamilta talkookohteilta.

Haitalliset vieraslajit ovat merkittävä uhka luonnon monimuotoisuudelle sekä Suomessa että maailmalla. Ihmistoiminnan mukana leviävät vieraslajit ovat karanneet pihoista ja puutarhoista luontoon ja levinneet siellä haitaksi asti. Yhdistykset, yksittäiset suomalaiset, kaveriporukat ja vieraslajihankkeet ovat jo vuosia järjestäneet omia tai kaikille avoimia vieraskasvilajien kitkentätapahtumia.

Kaikki vieraslajitoiminnasta innostuneet eivät pysty osallistumaan yhteistalkoisiin kaukaisen sijainnin tai huonon ajankohdan vuoksi, harmittelee vieraslajiasiantuntija Markus Seppälä Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Soolotalkoot-kampanja mahdollistaa aktiivisen osallistumisen vieraslajityöhön omaehtoisesti ja samanaikaisesti osana yhteisöä muiden soolotalkoilijoiden kanssa.

Vapaan talkoilun, havaintojen ilmoittamisen ja talkoilijoiden välisen yhteydenpidon mahdollistaa iNaturalist-havaintosovellus, joka on osoittautunut tärkeäksi työkaluksi vieraslajityössä, iloitsee tutkija Anne Holma Suomen ympäristökeskuksesta.

Osallistujat voivat perustaa oman talkookohteen tai talkoilla yhteistyökaupunkien ennalta määrittämillä vieraslajikohteilla. Talkoopaikkoja löytyy jo yli 30 kunnan alueelta Länsi-, Itä- ja Etelä-Suomesta. “Vieraslajit.fi -sivustolta löytyvältä kampanjasivulta voi tarkistaa, onko oma kunta mukana ja missä talkoopaikka sijaitsee”, kannustaa tutkija Sannakajsa Velmala Luonnonvarakeskuksesta.

Ahkerimmat talkoilijat palkitaan Suomen luonnon päivänä

Soolotalkoot-kampanja palkitsee ahkerimman talkoilijan tai talkooporukan Suomen luonnon päivänä 28.8.21, jolloin myös julkistetaan kaikkien kampanjaan osallistuneiden kesken arvottujen palkintojen voittajat.

Soolotalkoot-kampanjan järjestäjinä toimivat DIAS- (Luonnonvarakeskus, Suomen ympäristökeskus) ja VieKas LIFE (Suomen luonnonsuojeluliitto) -vieraslajihankkeet.

Lisätietoja

Vieraslajit:

  • Sannakajsa Velmala, tutkija, DIAS -hanke, Luonnonvarakeskus, puh. 029 5322 580, email. etunimi.sukunimi@luke.fi
  • Markus Seppälä, vieraslajiasiantuntija, VieKas LIFE -hanke, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 044 3069 546, email. etunimi.sukunimi@sll.fi

DIAS -hanke:

  • koordinaattori Anne Holma, tutkija, Suomen ympäristökeskus, puh. 029 5251 180, email. etunimi.sukunimi@syke.fi

Lisätietoa DIAS-hankkeesta (careliacbc.fi) 

Lisätietoa VieKas LIFE -hankkeesta (sll.fi)

Lähde: Suomen ympäristökeskuksen tiedote 27.05.2021