• Etusivu
  • Rakentaminen

Makoisat luumut ja kirsikat – nauti tuoreena tai säilö

Tiina Painokallio
Päivitetty 09.05.2025
20237_72022.jpg

(Kuva: Pixabay)

Herkuttele tuoreilla luumuilla ja kirsikoilla. Käytä ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa tai säilö talven varalle.
Luumuista, sen alalajista kriikunasta ja kirsikoista kannattaa valmistaa erilaisia hilloja, marmeladeja ja mehuja piristämään pimeää talvea. Jos satoa tulee runsaasti, voi hedelmiä myös pakastaa sopivina annoksina.

– Poista hedelmistä kivet ja käytä tuoreen tavoin leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa. Jos tiedät keittäväsi niistä myöhemmin mehua, voit pakastaa ne kokonaisina, matkailu- ja ruoka-asiantuntija Janita Kylänpää Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista neuvoo.

Herkkuja monella tapaa

Kylänpää neuvoo hyödyntämään puutarhan sesonkituotteita monipuolisesti. Luumuja voi upottaa vaikka smoothieen ja kirsikoista voi pyöräyttää muffineita. Kirsikoita voi myös kuivattaa ja käyttää leivonnassa tai myslisekoituksessa rusinoiden tapaan. Retkilläkin voi hyödyntää puutarhan anteja.

– Elokuiselle eväsretkelle, tai vaikka brunssille, sopii kardemummakriikunahillo lettujen tai pienjuustolan juustojen kanssa nauttivaksi. Luumuja voi popsia sellaisenaan retkieväänä tai nautiskella grillattuja luumuvartaita.

Kylänpää vinkkaa, että kirsikka taipuu myös herkulliseksi kastikkeeksi. Mausteinen kirsikkakastike sopii mainiosti maksapihvien ja riistan kaveriksi, kertoo Kylänpää.

Ohje

Ohje

Hyvä tietää kirsikoista ja luumuista

Kirsikka, luumu ja sen alalaji kriikuna edistävät suolen toimintaa. Herkkävatsaisen kannattaa nauttia niitä maltillisesti. Muuten herkuttelu on suositeltavaa, sillä ne sisältävät vähän energiaa, ovat kuitupitoisia ja niissä on runsaasti antioksidantteja, kivennäisaineita sekä A-, C-, B6- ja K-vitamiineja.

Suomen sääoloja ovat kestäneet aiemmin vain happamat kirsikkalajikkeet, jotka sopivat säilöntään, leivontaan ja ruoanvalmistukseen. Koeviljelykset makeampien lajikkeiden kanssa ovat olleet lupaavia. Tulevaisuudessa voikin ehkä napata aina torilta mukaansa kotimaista makeaa kirsikkaa. Yhä useammassa kotipihassa kasvaa nykyisin myös makeakirsikkalajikkeita.

Ruokaohjeita

Maa- ja kotitalousnaiset ovat laatineet muutamia herkullisia reseptejä luumuista ja kirsikoista. Kokeile!

Kardemummakriikunahillo (G, M, V)

n. 5 dl valmista hilloa

7,5 dl kriikunoita
2 dl vettä
3 dl hillosokeria
2 rkl rouhittua kardemummaa

Huuhtele kriikunat. Laita ne ja vesi kattilaan ja keitä niitä hiljalleen, kunnes kriikunat ovat pehmeitä. Kaada kriikunat siivilän läpi toiseen kattilaan ja painele pehmeä hedelmäliha siivilän läpi. Tai poista kivet käyttäen sosemyllyä. Jos et halua sosemaista hilloa, kerää kivet kattilasta hedelmien seasta tarkasti lusikalla tai reikäkauhalla.
Lisää seokseen hillosokeri, kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljalleen noin 20 minuuttia. Lisää keittämisen loppuvaiheessa kardemumma.
Desinfioi puhtaat lasipurkit ja kannet kiehuvassa vedessä (tai kuumenna purkit uunissa) ja jaa kuuma hillo purkkeihin. Sulje kannet ja anna jäähtyä. Säilytä viileässä.

Vinkki: Voit maustaa hillon kardemumman sijaan kanelilla tai tähtianiksella. Laita kriikunoiden sekaan kanelitanko tai 1 - 2 tähtianista sokerin kanssa. Poista mausteet ennen purkitusta.
Samalla ohjeella voit valmistaa myös kirsikkahilloa.

Luumusmoothie

2 annosta

1 (jäädytetty) ylikypsä banaani
4-5 tuoretta luumua
1 dl mustaherukoita tai mustikoita
2 dl (vanilja)jogurttia
2 dl maitoa
2 rkl puurohiutaleita
(vettä)

Paloittele banaani. Huuhtele luumut, poista kivet ja leikkaa luumut palasiksi.
Laita ainekset kannuun ja soseuta keskenään tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Ohenna tarvittaessa vedellä.

<p data-block-key="h9oo5">Luumusmoothie. (Kuva: Timo Viljanen)</p>
Luumusmoothie. (Kuva: Timo Viljanen)

Grillatut luumuvartaat (G, M, V)

4 annosta

8-12 tuoretta, kiinteää luumua
1 lime tai sitruuna
2 rkl (vaaleaa) siirappia
2 rkl silputtua tuoretta minttua

Lisäksi neljä puista tai metallista grillivarrasta

Huuhtele luumut, halkaise ne ja poista kivi. Laita luumut kulhoon tai rasiaan.
Valmista marinadi. Pese lime tai sitruuna ja raasta noin teelusikallinen kuoriraastetta luumuille. Purista limestä mehu ja valuta siirapin kanssa luumujen päälle. Kääntele sekaisin ja anna marinoitua jonkin aikaa.
Pujota luumunpuolikkaat grillivartaisiin ja grillaa varovasti, kunnes luumut saavat väriä pintaan. Valele marinadilla halutessasi.
Ripottele pinnalle minttua ja nauti.

Vinkki: Jos käytät puisia grillivartaita, liota niitä vedessä noin 30 minuuttia ennen käyttöä, etteivät ne pala niin helposti.

Kirsikkamuffinit

2 dl kirsikoita
75 g voita
2 kananmunaa
1 dl fariininsokeria
1 dl kermaviiliä, paksua jogurttia tms.
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
0,75 dl hasselpähkinärouhetta
2 tl kanelia, kardemummaa tai piparkakkumaustetta

Pinnalle vaniljatuorejuustoa ja kirsikoita. Halkaise tuoreet kirsikat ja poista kivet.

<p data-block-key="rkji3">Kirsikkamuffinit. (Kuva: Kati Laszka)</p>
Kirsikkamuffinit. (Kuva: Kati Laszka)

Sulata voi. Vaahdota munat ja fariinisokeri. Lisää joukkoon sulatettu voi, kermaviili sekä kuivat aineet ja kirsikat. Levitä pellille paperiset muffinivuoat (n. 16 kpl) ja jaa taikina vuokiin. Kypsennä muffineja 200 asteessa 10 - 12 minuuttia. Anna jäähtyä. Halutessasi notkista vaniljalla maustettu tuorejuusto ja pursota sitä jäähtyneille muffineille. Koristele kirsikoilla. Voit myös siivilöidä muffineille vain tomusokeria juuri ennen tarjoilua.

Vinkki: Saat hieman toisenlaisen muffinitaikinan, kun korvaat pähkinärouheen 2 ruokalusikallisella kaurahiutaleita ja 50 grammalla rouhittua tummaa suklaata.

Kirsikkakastike (G, M, V)

4 annosta

0,5 l happamia kirsikoita
1 pieni sipuli
2 rkl öljyä
0,75 dl punaviiniä tai herukkamehutiivistettä
2 dl mietoa kasvislientä
0,25 tl jauhettua valkopippuria
2 tl sokeria
1 rkl vettä
1 rkl maissijauhoja
suolaa

Halkaise kirsikat ja poista kivet.
Kuori ja silppua sipulit. Kuullota sipulia öljyssä noin 5 minuuttia.
Lisää kirsikat ja jatka kuullottamista pari minuuttia. Kaada sekaan punaviini ja kasvisliemi. Keitä noin 5 minuuttia. Mausta pippurilla ja tarvittaessa sokerilla. Jos käytät mehua, sokerilisäystä ei välttämättä tarvita.
Sekoita vesi ja maissijauhot ja kaada seos koko ajan sekoittaen kirsikoiden joukkoon. Keitä pari minuuttia. Tarkista maku ja tarjoa esimerkiksi maksapihvien tai riistan kanssa.

<p data-block-key="uuoe0">Kirsikkakastike. (Kuva: Kati Laszka)</p>
Kirsikkakastike. (Kuva: Kati Laszka)
Ohje

Ohje

Maa- ja kotitalousnaiset on valtakunnallinen ja kansainvälisesti linkittynyt asiantuntijajärjestö, jonka toiminnan keskiössä on ruoka- ja ravitsemusosaamisen vahvistaminen, maiseman- ja luonnonhoidon kehittäminen, yrittäjyyden tukeminen sekä järjestötoiminta ja yhteisöllisyyden vahvistaminen.
Toiminnallamme rakennamme kestävää, osaavaa ja osallistavaa yhteiskuntaa. Tarkastelemme asioita suomalaisen maaseudun näkökulmasta kaupunkeja unohtamatta.

Rakentaminen
hyötykasvit
kasvit
reseptit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus idaeus) on luonnonvarainen herkku
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja vadelmaa voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja.
Omenapuun leikkaus kannattaa miettiä tarkoin
Miten omenapuita tulisi leikata? Asiantuntija vastaa
Monia mietityttää varsinkin kevään tullen, miten niitä oman pihan puita leikataan. Omenapuut tuottavat ongelmia, miten niitä leikataan haavoittamatta niitä ja miten sadosta saa parhaimman. Asiantuntija Marita Wallin PIHA.SI-yrityksestä vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Katso video.
202111_73580.jpg
Mikä avokadoa riivaa?
Lukija kysyy: "Olen kasvatellut useamman vuoden avokadoa ja se onkin jo puolitoistametrinen puuntaimi, mutta nyt se taitaa valitettavasti kuolla. Aikaisemman kasvun puoleen väitän, että vettä, valoa ja lannoitetta pitäisi olla sopivasti, mutta siitä huolimatta lehdet kuivuvat, käpristyvät ja kuolevat oksa kerrallaan.Oireet alkoivat sen jälkeen kun vaihdon tuon kesällä suurempaan ruukkuun. Laitoin kyllä kiviä pohjalle. Veikkaan, että mullan mukana tuli öttiäisiä. Öttiäiset ovat vaaleita ja alle puolen millin mittaisia ja niitä on lehtien pinnoilla harvakseltaan. Suihkuttelin kasvia ensin mäntysuopaliuoksella ja sittemmin huonekasvi Raidilla, mutta aina tulevat takaisin.Mitähän ne ovat ja miten niistä pääsisi eroon? Vai teenkö jotain muuta väärin ja öttiäiset ovat vaan sattumalta paikalla?"
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
Kateviljely on helppoa.
Vinkkejä maanpeitteisten viljelymenetelmien käyttöön
Ryytimaata ei välttämättä tarvitse muokata. Muokkaustyön voit teettää madoilla. Ryytimaata ei välttämättä tarvitse edes harata eikä kitkeäkään. Rikkaruohojen kasvun voit estää katteilla. Peitä rivivälit ja käytävänkohdat mustalla muovilla, ja rivit 5‒10 sentin paksuudelta puunlehdillä, heinällä, oljilla tai levällä.
20208_66094.jpg
Villiintyivätkö etanat puutarhassa tänä vuonna?
Kaikki eivät ole tyytymättömiä kosteina ja sateisina kesinä. Märkä ja kostea kesä mahdollistavat tappajaetanoiden eli espanjansiruetanoiden joukkoesiintymisen. Ne syövät lähes kaiken mitä puutarhassa vastaan tulee. Sille kelpaa yhtä hyvin mansikat, kaalit ja perennat, syövätpä ne lopulta vaikkapa havupuita. Tämä kesä on valitettavasti ollut monin paikoin Etanoille ja kotiloille hyvin suotuisa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton