• Etusivu
  • Rakentaminen

Makoisat luumut ja kirsikat – nauti tuoreena tai säilö

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.07.2023
20237_72022.jpg

(Kuva: Pixabay)

Herkuttele tuoreilla luumuilla ja kirsikoilla. Käytä ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa tai säilö talven varalle.
Luumuista, sen alalajista kriikunasta ja kirsikoista kannattaa valmistaa erilaisia hilloja, marmeladeja ja mehuja piristämään pimeää talvea. Jos satoa tulee runsaasti, voi hedelmiä myös pakastaa sopivina annoksina.

– Poista hedelmistä kivet ja käytä tuoreen tavoin leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa. Jos tiedät keittäväsi niistä myöhemmin mehua, voit pakastaa ne kokonaisina, matkailu- ja ruoka-asiantuntija Janita Kylänpää Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista neuvoo.

Herkkuja monella tapaa

Kylänpää neuvoo hyödyntämään puutarhan sesonkituotteita monipuolisesti. Luumuja voi upottaa vaikka smoothieen ja kirsikoista voi pyöräyttää muffineita. Kirsikoita voi myös kuivattaa ja käyttää leivonnassa tai myslisekoituksessa rusinoiden tapaan. Retkilläkin voi hyödyntää puutarhan anteja.

– Elokuiselle eväsretkelle, tai vaikka brunssille, sopii kardemummakriikunahillo lettujen tai pienjuustolan juustojen kanssa nauttivaksi. Luumuja voi popsia sellaisenaan retkieväänä tai nautiskella grillattuja luumuvartaita.

Kylänpää vinkkaa, että kirsikka taipuu myös herkulliseksi kastikkeeksi. Mausteinen kirsikkakastike sopii mainiosti maksapihvien ja riistan kaveriksi, kertoo Kylänpää.

Kirsikka, luumu ja sen alalaji kriikuna edistävät suolen toimintaa. Herkkävatsaisen kannattaa nauttia niitä maltillisesti. Muuten herkuttelu on suositeltavaa, sillä ne sisältävät vähän energiaa, ovat kuitupitoisia ja niissä on runsaasti antioksidantteja, kivennäisaineita sekä A-, C-, B6- ja K-vitamiineja.

Suomen sääoloja ovat kestäneet aiemmin vain happamat kirsikkalajikkeet, jotka sopivat säilöntään, leivontaan ja ruoanvalmistukseen. Koeviljelykset makeampien lajikkeiden kanssa ovat olleet lupaavia. Tulevaisuudessa voikin ehkä napata aina torilta mukaansa kotimaista makeaa kirsikkaa. Yhä useammassa kotipihassa kasvaa nykyisin myös makeakirsikkalajikkeita.

Ohje

Ohje

Hyvä tietää kirsikoista ja luumuista

Kirsikka, luumu ja sen alalaji kriikuna edistävät suolen toimintaa. Herkkävatsaisen kannattaa nauttia niitä maltillisesti. Muuten herkuttelu on suositeltavaa, sillä ne sisältävät vähän energiaa, ovat kuitupitoisia ja niissä on runsaasti antioksidantteja, kivennäisaineita sekä A-, C-, B6- ja K-vitamiineja.

Suomen sääoloja ovat kestäneet aiemmin vain happamat kirsikkalajikkeet, jotka sopivat säilöntään, leivontaan ja ruoanvalmistukseen. Koeviljelykset makeampien lajikkeiden kanssa ovat olleet lupaavia. Tulevaisuudessa voikin ehkä napata aina torilta mukaansa kotimaista makeaa kirsikkaa. Yhä useammassa kotipihassa kasvaa nykyisin myös makeakirsikkalajikkeita.

Ruokaohjeita

Maa- ja kotitalousnaiset ovat laatineet muutamia herkullisia reseptejä luumuista ja kirsikoista. Kokeile!

Kardemummakriikunahillo (G, M, V)

n. 5 dl valmista hilloa

7,5 dl kriikunoita
2 dl vettä
3 dl hillosokeria
2 rkl rouhittua kardemummaa

Huuhtele kriikunat. Laita ne ja vesi kattilaan ja keitä niitä hiljalleen, kunnes kriikunat ovat pehmeitä.
Kaada kriikunat siivilän läpi toiseen kattilaan ja painele pehmeä hedelmäliha siivilän läpi. Tai poista kivet käyttäen sosemyllyä. Jos et halua sosemaista hilloa, kerää kivet kattilasta hedelmien seasta tarkasti lusikalla tai reikäkauhalla.
Lisää seokseen hillosokeri, kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljalleen noin 20 minuuttia. Lisää keittämisen loppuvaiheessa kardemumma.
Desinfioi puhtaat lasipurkit ja kannet kiehuvassa vedessä (tai kuumenna purkit uunissa) ja jaa kuuma hillo purkkeihin. Sulje kannet ja anna jäähtyä. Säilytä viileässä.
Vinkki: Voit maustaa hillon kardemumman sijaan kanelilla tai tähtianiksella. Laita kriikunoiden sekaan kanelitanko tai 1 - 2 tähtianista sokerin kanssa. Poista mausteet ennen purkitusta.
Samalla ohjeella voit valmistaa myös kirsikkahilloa.

Luumusmoothie

2 annosta

1 (jäädytetty) ylikypsä banaani
4-5 tuoretta luumua
1 dl mustaherukoita tai mustikoita
2 dl (vanilja)jogurttia
2 dl maitoa
2 rkl puurohiutaleita
(vettä)

Paloittele banaani. Huuhtele luumut, poista kivet ja leikkaa luumut palasiksi.
Laita ainekset kannuun ja soseuta keskenään tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Ohenna tarvittaessa vedellä.

Luumusmoothie. (Kuva: Timo Viljanen)
Luumusmoothie. (Kuva: Timo Viljanen)

Grillatut luumuvartaat (G, M, V)

4 annosta

8-12 tuoretta, kiinteää luumua
1 lime tai sitruuna
2 rkl (vaaleaa) siirappia
2 rkl silputtua tuoretta minttua

Lisäksi neljä puista tai metallista grillivarrasta

Huuhtele luumut, halkaise ne ja poista kivi. Laita luumut kulhoon tai rasiaan.
Valmista marinadi. Pese lime tai sitruuna ja raasta noin teelusikallinen kuoriraastetta luumuille. Purista limestä mehu ja valuta siirapin kanssa luumujen päälle. Kääntele sekaisin ja anna marinoitua jonkin aikaa.
Pujota luumunpuolikkaat grillivartaisiin ja grillaa varovasti, kunnes luumut saavat väriä pintaan. Valele marinadilla halutessasi.
Ripottele pinnalle minttua ja nauti.

Vinkki: Jos käytät puisia grillivartaita, liota niitä vedessä noin 30 minuuttia ennen käyttöä, etteivät ne pala niin helposti.

Kirsikkamuffinit

Kirsikkamuffinit. (Kuva: Kati Laszka)
Kirsikkamuffinit. (Kuva: Kati Laszka)

n. 16 kpl

2 dl kirsikoita
75 g voita
2 kananmunaa
1 dl fariininsokeria
1 dl kermaviiliä, paksua jogurttia tms.
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
0,75 dl hasselpähkinärouhetta
2 tl kanelia, kardemummaa tai piparkakkumaustetta

Pinnalle vaniljatuorejuustoa ja kirsikoita

Halkaise tuoreet kirsikat ja poista kivet. Sulata voi.
Vaahdota munat ja fariinisokeri.
Lisää joukkoon sulatettu voi, kermaviili sekä kuivat aineet ja kirsikat.
Levitä pellille paperiset muffinivuoat (n. 16 kpl) ja jaa taikina vuokiin.
Kypsennä muffineja 200 asteessa 10 - 12 minuuttia. Anna jäähtyä.
Halutessasi notkista vaniljalla maustettu tuorejuusto ja pursota sitä jäähtyneille muffineille. Koristele kirsikoilla. Voit myös siivilöidä muffineille vain tomusokeria juuri ennen tarjoilua.
Vinkki: Saat hieman toisenlaisen muffinitaikinan, kun korvaat pähkinärouheen 2 ruokalusikallisella kaurahiutaleita ja 50 grammalla rouhittua tummaa suklaata.

Kirsikkakastike (G, M, V)

4 annosta

0,5 l happamia kirsikoita
1 pieni sipuli
2 rkl öljyä
0,75 dl punaviiniä tai herukkamehutiivistettä
2 dl mietoa kasvislientä
0,25 tl jauhettua valkopippuria
2 tl sokeria
1 rkl vettä
1 rkl maissijauhoja
suolaa

Halkaise kirsikat ja poista kivet.
Kuori ja silppua sipulit. Kuullota sipulia öljyssä noin 5 minuuttia.
Lisää kirsikat ja jatka kuullottamista pari minuuttia. Kaada sekaan punaviini ja kasvisliemi. Keitä noin 5 minuuttia. Mausta pippurilla ja tarvittaessa sokerilla. Jos käytät mehua, sokerilisäystä ei välttämättä tarvita.
Sekoita vesi ja maissijauhot ja kaada seos koko ajan sekoittaen kirsikoiden joukkoon. Keitä pari minuuttia. Tarkista maku ja tarjoa esimerkiksi maksapihvien tai riistan kanssa.

Kirsikkakastike. (Kuva: Kati Laszka)
Kirsikkakastike. (Kuva: Kati Laszka)
Ohje

Ohje

Maa- ja kotitalousnaiset on valtakunnallinen ja kansainvälisesti linkittynyt asiantuntijajärjestö, jonka toiminnan keskiössä on ruoka- ja ravitsemusosaamisen vahvistaminen, maiseman- ja luonnonhoidon kehittäminen, yrittäjyyden tukeminen sekä järjestötoiminta ja yhteisöllisyyden vahvistaminen.
Toiminnallamme rakennamme kestävää, osaavaa ja osallistavaa yhteiskuntaa. Tarkastelemme asioita suomalaisen maaseudun näkökulmasta kaupunkeja unohtamatta.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20115_26252.jpg
Prinsessan pilvilinna; millainen on lasten puutarha?
Mielikuvitukselle tilaaMuistatko lapsuudestasi, missä leikit parhaat leikkisi - millainen ympäristö tarjosi parhaimmat eväät mielikuvitukselle? Kuiskiko tuuli korvissasi, kun keinuit puun latvassa - rakensitko majasi luonnon helmassa?Pienimmät lapset kaipaavat isompien valvontaa, opastusta ja ohjausta, valmista ympäristöä leikkiä varten. Kun ikää tulee muutama vuosi lisää, niin se ei useinkaan enää riitä. Leikkeihin tulee mukaan mielikuvitus; hiekkakasaan rakentuu koko maailma, metsästä tulee viidakko ja pihakivestä vuori! Kepit muuttuvat miekoiksi ja hevostallin seiniksi, kasvit ruuan aineksiksi. Lapset tarvitsevat itselleen ja mielikuvitukselleen tilaa toimia. Leikki-ikäiselle ei enää riitä parin neliön hiekkalaatikko ja pihakeinu.
20226_78662.jpg
Hedelmäpuiden tauteja ja tuholaisia
Runsaan ja herkullisen hedelmäsadon saavuttamiseksi, hedelmäpuiden tulisi olla terveitä. Torju siis taudit ja tuholaiset ajoissa, ettei sato kärsi tai pahimmassa tapauksessa hedelmäpuu kuole.
20225_52788.jpg
Kaivokin tarvitsee huoltoa
Suomen hapan pohjavesi on käyttövesikaivojen suurin ongelma. Oman talousvesikaivon kunto tulisikin tarkastaa aina ennen mökkikauden alkua ja varmistaa juomaveden laatu. Suomessa on arvioitu olevan noin puoli miljoonaa yksityistalouden kaivoa. Näistä suurin osa on rengaskaivoja, joista noin puolet on käytössä vakituisesti ja puolet kesämökeillä. Kaivoihin virtaavan pohjaveden merkittävin ongelma on happamuus, sillä Suomen maaperässä on vain vähän neutraloivaa kalkkikiveä. Suositeltu pH:n alaraja talousvedelle on 6,5.
20224_77915.jpg
Onko nurmikon muuttaminen niityksi vaikeaa toteuttaa? Asiantuntija vastaa
Meillä on pihassa valtavasti nurmikkoa, josta yhtä plänttiä, n. 30‒40 neliöä, olen haaveillut muuttavani niityksi. Toissa talvena naapuri kuitenkin kaadatti puita tonttimme vierestä, mukaanlukien pari suurta haapaa. Näiden haapojen juurethan toki yltävät meidän nurmikkoalueelle ja viime kesänä alkoivat melkoisella vimmalla puskea pientä taimea tuolle suunnittelemalleni niittypaikalle. Pitääkö haaveet niitystä nyt hylätä vai onko mitään muuta keinoa estää haapaa tekemästä taimiaan kuin säännöllisesti leikata ne ruohonleikkuun lomassa?
201910_50632.jpg
Huonekasvit lisäävät hyvinvointiamme
Suojaudumme jo melko tunnollisesti tupakansavulta, pakokaasuilta ja auringon haitalliselta uv-säteilyltä, mutta terveyttämme voi uhata myös huono sisäilma. Tuulettaminen parantaa sisäilman laatua; edellyttäen että ulkoa virtaava ilma on puhdasta. Matala ilmankosteus on myös selkeästi yhteydessä huonoon sisäilman laatuun. Kun ilmankosteus on 35 - 65 % luokkaa, ollaan terveellisellä tasolla – sekä kasvien että ihmisten näkövinkkelistä. Talviaikaan sisäilma on helposti liian kuivaa.Keinotekoisista rakennus- ja sisustusmateriaaleista sekä elektronisista laitteista erittyy erilaisia, orgaanisia yhdisteitä - ja ihmisistä erittyy bioeritteitä (lähes 150 erilaista eritettä). Pahimmillaan sisäilman epäpuhtaudet aiheuttavat herkillä ihmisillä oireyhtymän nimeltä "sairas rakennus". Sen yleisimpiä tunnuspiirteitä ovat silmien, nenän ja kurkun ärsytys, allergiat, astma, limakalvojen tukkeutuminen, väsymys ja päänsärky.
202211_80058.jpg
Luumupuun taudit? Asiantuntija vastaa
Kuokkalan luumupuuhun on ilmestynyt luumujen raakileiden tilalle pitkulaisia, kellertäviä ulokkeita. Mitähän nuo mahtavat olla ja pitäisikö noille tehdä jotain? Seassa on myös normaalin näköisiä raakileita. Onko kyseessä jokin tauti ja ovatko mahdollisesti normaalisti kasvavat luumut syöntikelpoisia?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton