• Etusivu
  • Hoitotyöt

Valtakunnallista huonekasviviikkoa vietetään 20.–26.09.2021

Hullaannutaan huonekasviviikolla!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.09.2021
20219_72569.jpg

Kuva: Shutterstock

Huonekasvi-innostus on vienyt monen mukanaan kevään ja kesän aikana. Syksyn saapuessa siirrytään hiljalleen sisätiloihin, missä kesäkausi jatkuu viihtyvyyttä lisäävien -jopa trooppisten- kukkivien ja vihreiden kasvien avulla. Syksyn valtakunnallista huonekasviviikkoa vietetään 20.‒26.09.21.

Tänä vuonna kodin viihtyisyys sekä ystävien että lähipiirin merkitys ovat korostuneet suomalaisten arjessa. Tätä tavoitellaan myös valtakunnallisella huonekasviviikolla, jonka järjestävät toista kertaa Huonekasviseura ja Puutarhaliitto. Molemmat tahot haastavat suomalaisia muistamaan ystäviään, naapureitaan, sukulaisiaan tai perheenjäseniään rakkaudella valitulla huonekasvilla.

Ilahduta kasveilla!

Huonekasvit tuovat pienen paratiisin kotiin ja syysparvekkeille. Moni nuori saa kotoa muuttaessaan viherkasveja tupaantuliaislahjaksi ensiasuntoonsa. Huolenpitoa on hyvä kohdistaa viherkasviin, joille on myös lupa jutella. Hektisessä elämänvaiheessa huonekasvit tuovat puolestaan vihreydellään mielenrauhaa, ja niiden lomassa lyhytkin hetki rentouttaa esimerkiksi työpäivän jälkeen.

Kasviharrastaminen tuo päiviin kaivattuja rutiineja ja mielekkyyttä. Vaativimmat kasviryhmät kiehtovat monia tosiharrastajia ja niiden kartuttaminen on heille intohimo. Moni puolestaan nauttii helpoista ja näyttävistä peruskasveista.

Sopivia kasveja jokaiselle

Lahjaksi annettu kasvi kannattaa aina valita saajan kodin, harrastuneisuuden ja kiinnostuksen mukaan.

Graafiset anopinkielet, palmu- ja köynnösvehkat sopivat hyvin aloittelijalle, kun taas lehtevät unelmat ja kosteutta vaativat araliat tai hentolehtiset köynnökset sopivat jo kokeneelle kasviharrastajalle.

Kasvien helppohoitoisuutta ja elinvoimaisuutta voi edesauttaa laadukkaan mullan, altakasteluruukkujen, sumutuksin ja lisävalon avulla. Talvea vasten kasvit menestyvät parhaiten, kun lannoitusta vähennetään ja ruukun pintamullan annetaan kuivahtaa aina ennen seuraavaa kastelua. Uudet kasvit on hyvä istuttaa tilavampaan ruukkuun, jolloin hoito on helpompaa.

Useimmat kasvit syksyn saapuessa valoisammalle paikalle huoneistossa tai niille hankitaan lisävaloa.
Peikonkämmen (Philodendron sp.) on helppohoitoinen ja näyttävä viherkasvi (kuva: Puutarhaliitto ry)
Peikonkämmen (Philodendron sp.) on helppohoitoinen ja näyttävä viherkasvi (kuva: Puutarhaliitto ry)

Kasvit viestivät kodista

Huonekasvien historia Suomessa alkoi jo 1800-luvulla, ensin yläluokkaisena ajanvietteenä ja kodin edustavina elementteinä. Komea palmu salissa viesti perheen asemasta yhteiskunnassa. Pian kasvit valtasivat tavallisten mökkien ja kerrostaloasuntojen ikkunalaudat. Kasveista tuli kodin hengen ilmentymiä. Kun kaupungistumien voimistui 1960-luvulla, päätyi monen kaupunkilaisen kotiin tuttu isoäidin kasvi muistuttamaan perinteistä.

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Parin viimeisen vuoden aikana viherkasvi-innostus on virinnyt uudelleen kaikkialla länsimaissa. Erityisesti nuoret aikuiset ovat innostuneet vihersisustamaan. Pelkistetyn mustavalkoisen sisustusmaailman jälkeen asumukset ovat muuttuneet jälleen kodikkaiksi, joissa viihtyisyyttä lisäävät huonekasvit. Kasvit raikastavat kodinilmettä, mutta niillä on myös huoneilmaa puhdistavia ja kosteuttavia vaikutuksia, jolloin sekä toimistot että kodit ovat parempia paikkoja olla ja työskennellä.

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kysynnän kasvaessa myös myymälöissä on nyt laajempi huonekasvivalikoima kuin koskaan aikaisemmin. Jokaiselle kukkaruukun kastelijalle löytyy omaan makuun ja kasvatustyyliin sopiva kasvi. Kiinnostus perinteisiin kasveihin on kasvussa samalla, kun mielenkiintoisia uutuuksia putkahtaa esiin jatkuvasti. Tosiharrastajat ovat valmiita hankkimaan satoja euroja maksavia harvinaisuuksia, joista esimerkkeinä ovat monet valkokirjavalehtisen muunnokset. Toisaalta harrastus sopii mainiosti myös pienelle budjetille, sillä alkuun pääsee kympillä kahdella, jolla saa mieleisen kasvin ja ruukun.

Yhteistyökumppanit osallistuvat tähän omilla kampanjoillaan ja aktiiviset jäsenet järjestävät omilla paikkakunnillaan aktiviteettia. Tapahtumien kohdalla on toki huomioitava alueelliset pandemian aiheuttamat rajoitukset, jotta saamme harrastaa turvallisesti!

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Lähde: Puutarhaliitto ry:n tiedote 07.09.2021

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20222_76860.jpg
Puuvartisten kasvien menestymisvyöhykkeet
Suomi jaetaan yhdeksään vyöhykkeeseen kasvien menestymisen suhteen. Vyöhykejakoon vaikuttavat muun muassa kasvukauden pituus, tehoisan lämpötilan summa sekä talviolosuhteet.
20226_78818.jpg
Amppelikukkia moneen makuun
Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.
20225_77855.jpg
Pihasuunnittelun vaiheet
Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yleensä suunnitelma-asiakirjoja, joiden perusteella ammattitaitoinen viherrakentaja pystyy rakentamaan sellaisen pihan, jonka asiakas ja suunnittelija ovat yhdessä hyväksyneet. Varsinaista pihasuunnitelmaa suppeampi idea- tai luonnossuunnitelma sopii silloin kun asiakas kaipaa ammattilaisen näkemystä ja suuntaviivoja pihansa rakentamiseen tai uudistamiseen, mutta aikoo toteuttaa työn itse.
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton