• Etusivu
  • Piha

Kynttilöiden parafiini ja palmuöljy kasvattavat hiilijalanjälkeä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.12.2021
202112_74236.jpg

Kuva: Shutterstock

Uusiutumattomista raaka-aineista ja palmuöljystä valmistetut kynttilät ovat rasite ilmastolle. Vähäpäästöisempiä vaihtoehtoja käyttämällä voitaisiin pelkästään Suomessa saavuttaa kymmenien tuhansien hiilidioksiditonnien päästövähennys.

Hehkuva kynttilä tuo iloa ja valoa pimeään aikaan, mutta ilmaston kannalta se ei aina ole kestävä tunnelmanluoja. Kynttilän ekologisuuteen vaikuttaa merkittävästi valmistukseen käytetty materiaali.

Kynttilöiden yleisimpiä raaka-aineita ovat fossiilinen parafiini ja kasvi- tai eläinperäisistä rasvoista valmistettu steariini. Kynttilöissä käytetty parafiini on poikkeuksetta tehty uusiutumattomista luonnonvaroista. Steariinin valmistuksessa voidaan sen sijaan hyödyntää uusiutuvaa biomassaa, jonka raaka-aineet poimitaan usein talteen jonkin toisen tuotteen sivu- tai jätevirrasta.

Uusiutuva raaka-aine ei kuitenkaan takaa vähäpäästöisyyttä, sillä osa steariinikynttilöistä on palmuöljypohjaisia. Palmuöljyn tuotannon on arvioitu aiheuttavan haittoja niin ilmastolle kuin luonnon monimuotoisuudelle.

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Yllättävän suuri päästövähennyspotentiaali

Ympäristölle ja ilmastolle turvallisempi valinta on esimerkiksi rapsista tai talista valmistettu kynttilä.

Kuluttajan kannattaa olla tarkkana, sillä raaka-aineet on usein ilmoitettu pienellä printillä, jos silläkään. Yksi vaihtoehto on valita pohjoismaisella Joutsenmerkillä varustettu tuote. Merkki kertoo, että kynttilät on valmistettu uusiutuvista ja kestävästi tuotetuista raaka-aineista.

– Tämä on klassinen esimerkki arjen pienestä valinnasta, jolla on yllättävän suuri vaikutus. Suomessa päästövähennyspotentiaalia on vuosittain jopa kymmenien tuhansien hiilidioksiditonnien verran, sanoo Joutsenmerkin asiantuntija Oona Saarinen.

Vähähiilisyyden näkökulmasta olennaisinta on kynttilöiden kestävä tuotanto. Ekologisuuteen voi kuitenkin panostaa myös esimerkiksi lajittelemalla kynttiläjätteet oikein.

Lähde: Ympäristömerkintä, tiedote 13.12.2021

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20216_71443.jpg
Vieraslajeja nyt kukassa
Vieraslajit leviävät erityisen tehokkaasti ja ovat vaikeita hävittää. Ne aiheuttavat harmia luonnolle ja joissakin tapauksissa ne voivat jopa laskea kiinteistöjen arvoa. Suomen luonnonsuojeluliitto kannustaa kansalaisia ilmoittamaan luonnossa havaitsemansa jättiputket ja muut haitalliset vieraskasvilajit. Suomen vieraskasvilajeista ovat tällä hetkellä komeimmassa kukintovaiheessaan, helpoimmin tunnistettavissa olevat, jättiputket, jättipalsami ja kurtturuusu.
202210_79808.jpg
Se on VENTTI!
Valitse pihakiveyksiisi sopiva kokosommitelma ja värimaailma AKO Garden VENTTI -tuoteperheen betonisista pihakivistä. Kaunis päällyste muodostaa katseenvangitsijan kaikenlaisiin pihoihin.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Kastelu
Kastelu aloitetaan viimeistään viikon poudan jälkeen. Aurinkoisena päivänä kastellessa vedestä haihtuu yli puolet taivaan tuuliin eli kastele illalla tai yöllä siten, että maa kastuu ainakin 50 cm:n syvyyteen.Huom.!Yksi vesilitra/m2 kastelee vain yhden cm syvyyteen.Paras kastelutapa: harvoin, mutta paljon kerralla. Usein annettava pieni vesimäärä houkuttelee juuret maan pintaosiin veden luo, mikä tekee kasvista entistä aremman poudalle.Liikakastelu puolestaan liettää maata ja huuhtoo siitä ravinteita kasvien ulottumattomiin.
20205_64703.jpg
TUKES tiedottaa: Auta pörriäisiä
Auta pörriäisiä ja käytä kotipuutarhassa luonnonmukaisia menetelmiä rikkakasvien ja ötököiden torjunnassa.
20113_24950.jpg
Tee Se Itse
Pian on aika upottaa sormet multaan ja kylvää siemenet ruukkuihin kevättä odottamaan. Nikkaroi vanerista taimikyltit istutuksillesi. Näin muistat, mitä istutit mihinkin purnukkaan.Kyltit tehdään ohuesta vanerista, johon ruiskutetaan liitutaulumaali tekstipinnaksi. Lue ohjeet:Sahaa ohuesta vanerista taimikyltteihin sopivat palat.Hio kylttien reunat hiomapaperillaMaalaa kyltit liitutaulumaalilla. Muista suojata maalausalusta hyvin, sillä suihkutettava liitutaulumaali sotkee helposti ja leviää laajalle alueelle. Anna kuivua hyvin.Sahaa pyörörimasta sopivanmittainen tikku kyltille.Kiinnitä tikku kylttiin esimerkiksi kuumaliimalla.Kirjoita kylttiin kasvin nimi ja upota multaan!Jos teet isomman kyltin, voit raapustaa liitutaululla maalattuun kylttiin myös ohjeen esimerkiksi siitä, kuinka usein taimia tulee kastella.Paula Huvinen
20238_82974.jpg
Syyskuun kasvit aroniat ja piiskut
Kesän vehreys vaihtuu syksyn väri-iloitteluun. Oman osansa siihen antavat keltaisena loistava piisku ja punaisen sävyissä hehkuva aronia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton