TAKAISIN

Satsaa pihaan – hyvin toimivalla pihalla viihtyvät kaikki

Julkaistu: 4.4.2022

Asukkaiden tarpeisiin vastaava, toimiva piha on parhaimmillaan olohuoneen jatke, jossa viihtyvät muutkin kuin intohimoiset puutarhaharrastajat. Asukkaiden kiinnostuksen kohteet määrittelevät paljon tilankäyttöä – satsataanko oleskeluun, harrastuksiin, kasvillisuuteen, helppohoitoisuuteen. Suunnitelmallisuuden avulla piha saadaan kestämään aikaa ja myös pakolliset toiminnot sujuvat.

Neuvontakäynnillä kartoitetaan asukkaiden toiveet ja tarpeet tarkkaan.Neuvontakäynnillä kartoitetaan asukkaiden toiveet ja tarpeet tarkkaan.

Pihan puutteet kerralla kuntoon

Tarpeet voivat ajan kuluessa muuttua, vaikkapa lasten kasvaessa tai omistajan vaihtuessa, joten aika ajoin on syytä tarkastella, vastaako piha omia odotuksia.

– Tänä päivänä halutaan entistä enemmän viihtyisyyttä ja jotain juuri omaan pihaan sopivaa, oman näköisiä ratkaisuja, kertoo Puutarhamyymälä Muhevaisen pihaneuvoja, puutarhasuunnittelija Sanna Numminen. Pihan toimintoja mietitään hänen mukaansa tarkkaan: esimerkiksi lasten leikki- ja pelipaikat, hyötytarha tai suojaisa ja viihtyisä oleskelupaikka voivat ratkaista sen, viihdytäänkö pihalla ja käytetäänkö sitä. 

Suunnittelijana otan kantaa myös moniin välttämättömiin toimintoihin, joita pihassa tarvitaan. Esimerkiksi kierrätys, lumen säilytys, kulkuväylät ja valaistus ovat pihan oleellisia osia, jotka päätetään yleensä aivan ensimmäiseksi. Pihan toiminnalliset ratkaisut ovat se perusta, joka tekee pihasta aikaa kestävän.
Sanna Numminen

Laadukkaat ja oikeanlaiset kasvualustat ovat kasvien koti ja ravinteiden lähde. Ne ovat perusta kasvien pitkälle iälle ja hyvinvoinnille. Siksi on tärkeää, että istutusalueet suunnitellaan yhtä aikaa muiden pihan toimintojen kanssa. Materiaalit vaikkapa kulkuväylillä tai sisäänajossa ovat aivan toisenlaisia kuin istutuksille soveltuvat kasvualustat, joten suunnitelmallisuus säästää huomattavasti kustannuksia.

Oikea kasvi oikealle paikalle

Puutarhaan tarvitaan eri kokoisia kasveja, jotka antavat suojaa niin ulkopuolisten katseilta kuin auringon paahteelta. Myös talvi-ilmeeseen kannattaa kiinnittää huomiota. Kesävihannat kasvit kaipaavat rinnalleen ikivihreää kasvillisuutta, jotta puutarha olisi miellyttävä ja runsas silloinkin, kun kesän lehdet ovat poissa.

– Kasvien viihtymiseen vaikuttavat oleellisesti kasvupaikkatekijät, jotka voivat paikallisesti vaihdella esimerkiksi avoimuuden tai valoisuuden mukaan. Pidän myös tärkeänä, että kasvit valitaan niin, että ne mahtuvat kasvupaikalleen vielä täysikokoisinakin. Silloin ne pääsevät kasvamaan kauneimmilleen, lajityypilleen ominaisesti, kertoo Numminen.

Helppohoitoisuus kunniaan

Innostunut puutarhaharrastaja ei ehkä työtuntejaan laske, mutta aina ei ole aikaa, kiinnostusta tai resursseja työlään pihan hoitoon. Pihan pinnoitteiden ja kasvillisuuden valinnoilla voi oleellisesti vaikuttaa siihen työmäärään, jota piha tarvitsee ollakseen hyvinvoiva.

Pidän johtotähtenä suunnittelussa ja neuvonnassa sitä, kuinka paljon asukkaat haluavat pihan hoitoon panostaa. Esimerkiksi aitakasvin valinta tai nurmikon laajuus määrittelevät suuresti hoitoon kuluvaa aikaa.
Sanna Numminen


Tekisinkö itse vai luottaisinko ammattilaiseen?

Puutarhasuunnittelija näkee pihassasi ehkä mahdollisuuksia, joita et itse välttämättä tule ajatelleeksi. Hän osaa kysyä ne kysymykset, joita et vielä ole kysynyt itseltäsi. Siksi pihan toiminnallisuuden kannalta mikään oleellinen seikka ei jää huomiotta ennen kuin lapio isketään maahan.

Tutustu suunnittelupalveluun

Suunnittelija ei kuitenkaan ole taikuri, joka saa auringon paistamaan talon pohjoisseinustalle. Hän kertoo rehellisesti, jos suosikkikasvisi eivät paikassa menesty ja osaa suositella vaihtoehtoja. Ammattitaitoinen pihan suunnittelija jalostaa asiakkaansa hajanaiset ajatukset ja toiveet toimivaksi kokonaisuudeksi.
Selkeä suunnitelma on pihan remontoimista tai rakentamista ohjaava työkalu, joka säästää virheinvestoinneilta.Selkeä suunnitelma on pihan remontoimista tai rakentamista ohjaava työkalu, joka säästää virheinvestoinneilta.

Jos suunnittelet itse, muista nämä:

 1. Tilankäyttö
  Mieti, mitä toimintoja tarvitaan ja mihin ne sijoitetaan. Esim. kulkuväylät, kierrätys, pysäköinti, lumen säilytys, oleskelu, kesäkeittiö, pyykin kuivaus jne. vaikuttavat pihan toimivuuteen.
  Ota huomioon tontin korkeuserojen vaikutus pihan toimintoihin.

 2. Puutarhan tyyli:
  Mieti, millaista tunnelmaa tavoittelet pihaasi.
  Haluatko yhtenäistä ilmettä vai pihan eri osiin erilaisia ”huoneita” tai teemapuutarhoja?

 3. Sijoita istutusalueet
  Ryhmittele kasvillisuus yhtenäisiin alueisiin.
  Selkeät istutusalueet tuovat harmoniaa ja helpottavat puutarhanhoitoa.

 4. Mieti kasvivalinnat
  Ota aina huomioon kasvien kasvupaikkavaatimukset, jotta saat ne viihtymään.
  Muista myös ikivihreät ja näkösuojakasvit.
  Ruukkupuutarhalla viimeistelet ja tuot vaihtelua pihan ilmeeseen.

 5. Yksityiskohdista syntyy kokonaisuus
  Työjärjestyksenä on aina ensin suunnittelu, sitten toteutus. Innostus saa tämän joskus unohtumaan
  Itse tehden voit toteuttaa pihaasi osa-alue kerrallaan. Osissa tekeminen palkitsee, sillä rajattu alue on aina helpompi toteuttaa loppuun saakka.


Neuvontaa puutarhanhoitoon ja istutuksiin

– Pienikin yksityiskohta voi tuottaa suurta päänvaivaa. Autan mielelläni vaikkapa sisääntulon kohentamisessa, keittiöpuutarhan perustamisessa tai pation kasvivalinnoissa. Moni ongelmakohta ratkeaa jo neuvontakäynnillä, toteaa Sanna Numminen.

Tutustu neuvontakäyntiin

Kun rakennat uutta tai uudistat vanhaa

Ammattilaisemme neuvoilla onnistut kerralla. Kun kaipaat pientä tai suurempaa muutosta pihaasi, puutarhaneuvojamme kartoittaa pulmasi ja antaa suuntaa muutokseen.

Tutustu palveluihin

muhevainen.fi

Jäikö jokin askarruttamaan? Haluatko, että asiantuntija on sinuun yhteydessä?


Teksti: Muhevainen Oy Tuuli Järvinen

Kuvat: iStock