TAKAISIN

Särkynytsydän: muuttaako kukka väriä kasvaessaan? Asiantuntija vastaa

Julkaistu: 16.5.2022

Ostin tänä vuonna särkyneensydämen juuripaakun. Kasvi on lähtenyt hyvin kasvuun ruukussa. Olen esikasvattanut sen sisällä, taimi on vielä hyvin pieni. Kasvi on tehnyt ensimmäisen kukkansa, joka on valkoinen. Muuttaako kukka väriä kasvaessaan? Ostamani pitäisi olla puna-valkoinen. Valkoinen särkynytsydän on Dicentra spectabilis ´Alba´ ja puna-valkoinen Dicentra spectabilis (joka luki paketissa), onkohan minulle tullut väärä lajike?

Pitääkö kukka leikata pois, jotta taimen kasvu ei hidastu? Entä pitääkö kasvia muulloin leikata paitsi lakastuneet lehdet keväällä?

Ihastuin kasviin, ja päätin ensimmäistä kertaa kokeilla kasvattaa kasvia parvekkeella, Joten kokemusta ei vielä kasvista ole.

Miten tulisi toimia jos ostettu taimi/juuripaakku väärä? Kasviahan ei voi palauttaa jos se on jo istutettu?  

Lukijan kuva osana kysymystäLukijan kuva osana kysymystä

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Särkynytsydän on elegantti, pensasmaisesti kasvava ja keväällä – alkukesällä kukkiva perenna. Se pitää aurinkoisesta tai puolivarjoisasta kasvupaikasta. Lehdet lakastuvat kukinnan jälkeen, mutta säilyvät pidempään, jos se ei kasva kovassa paahteessa ja kastelusta huolehditaan. Kukkavarsien leikkaaminen kukinnan jälkeen ylläpitää myös jonkin verran lehdistöä.

Ensimmäisten kukkien poistaminen viivästyttää kukintaa ja kasvu kohdistuu juurtumiseen ja versojen kasvuun. Koska kevät on myöhässä, lienee hieman myöhäisempi kukinta jopa toivottua. Kasvi on arka keväthallalle erityisesti, kun se on nyt sopeutunut sisälämpötilaan.

Valkoisin kukin kukkiva 'Alba'-lajike on punavalkoisesta lajista jalostettu. Siksi olet luultavasti saanut vahingossa väärän kasvin. Reklamaatio on toki mahdollinen, koska väärää lajiketta ei ole voinut aiemmin todeta. Sitä tehtäessä olisi toki hyvä olla kukkakin nähtävillä.

Lukijan kuva osana kysymystäLukijan kuva osana kysymystä
Puutarha.net_uutiskirjeen banneri_940x250px-2

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje


Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista - ja jäsenyyshän on aivan ilmaista! Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa - sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

72078