TAKAISIN

Talousjätteet kompostoituvat tehokkaasti pikakompostorissa

Julkaistu: 23.1.2018
Keskimäärin noin kolmasosa talousjätteestä on kompostikelpoista biojätettä. Keittiön biojäte on erinomaista kompostoitavaa, sillä se on monipuolista ravintoa komposti hajottajina toimiville luonnon pieneliöille. Keittiöstä kompostiin kelpaavat ruoantähteet, pilaantuneet elintarvikkeet, vihannesten ja hedelmien kuoret sekä pehmopaperit kostutettuina.

Talousjätteen kompostoituminen on suhteellisen nopeaa: esimerkiksi ympärivuotiseen talousjätteen kompostointiin tarkoitetussa Biolan Pikakompostorissa keittiöjäte muuttuu katekompostiksi nopeimmillaan 6-8 viikon aikana. Vuoden mittaan kertyvästä talousjätteestä syntyy yllättävän suuri määrä muhevaa maanparannuskompostia puutarhan kasveille.

Mikä tahansa kompostori ei talousjätteen kompostointiin kuitenkaan sovellu. Alueellisissa jätehuoltomääräyksissä on yleensä määritelty edellytykset talousjätekompostille. Elintarvikejätettä kompostoitaessa kompostorin on oltava tuhoeläintiivis, jotta se ei houkuttele pihapiiriin jyrsijöitä. Lisäksi useimmilla alueilla ympärivuotisessa käytössä olevan kompostorin pitää olla lämpöeristetty, jotta kompostoituminen olisi mahdollista myös talvella. Kesäkautena etenkin mökillä on yleensä sallittu talousjätteen kompostointi eristämättömässä tuhoeläintiiviissä kompostorissa puutarhajätteen seassa.

Kompostoitaessa toteutetaan jätelain henkeä, sillä jäte kierrätetään materiana ja sen käsittely tapahtuu lähellä jätteen syntypaikkaa. Kun pilaantuvaa keittiöjätettä ei laiteta sekajäteastiaan, on jäteastioiden tyhjennysväliä usein mahdollista harventaa. Näin onkin mahdollista säästää kiinteistön jätemaksuissa.

Lisätietoa kompostoinnista...