TAKAISIN

Puutarhajäte siististi kompostoriin

Julkaistu: 15.1.2018
Suurin osa syksyllä kertyvästä piha- ja puutarhajätteestä kelpaa kompostoitavaksi. Pihan ruohonleikkuujätteet ja kasvimaalta sadonkorjuun yhteydessä tulevat vihannesnaatit soveltuvat hyvin tavalliseen puutarhakompostiin. Rikkaruohojen kitkentäjätteet tuhoutuvat varmimmin lämpökompostorissa talousjätteen seassa.

Monivuotisten rikkakasvien, kuten juolavehnän, juuria tai siemeniä ei kompostiin kannata laittaa lainkaan, jotta ne eivät jatka leviämistään puutarhassa kompostimullan mukana. Oksat ja risut hajoavat erittäin hitaasti eikä niitä voi sellaisenaan kompostiin laittaa. Oksasilppurilla haketettuna ne voidaan käyttää kompostin seosaineena puutarhajätekerrosten välissä lisäämään kompostin ilmavuutta.

Lue lisää kompostoinnista - ja kompostoreista!
Puutarhajäte hajoaa kompostissa talousjätettä hitaammin. Vähitellen puutarhajätteestä kuitenkin muodostuu hyvää maanparannusainetta puutarhaan.

Puutarhakompostin voi perustaa joko kasakompostina tai erilliseen puutarhakompostoriin. Kompostori vähentää kompostin kastelun ja sekoittamisen tarvetta ja vähentää näin sen hoidon tarvetta. Lisäksi kompostori nopeuttaa jätteen kompostoitumista ja kompostorissa puutarhajätteet ovat siististi suojassa.

Puutarhakompostoreiksi soveltuvat hyvin esimerkiksi reilunkokoinen 900 litran Biolan Puutarhakompostori tai 450 litran Maisemakompostori Kivi, joka mukautuu hauskasti myös mökkipihan maisemaan.

Tutustu kompostorimalleihin Rakentaja.fi Verkkokaupassa
Maisemakompostori Kivi sulautuu osaksi maisemaa.Maisemakompostori Kivi sulautuu osaksi maisemaa.

Puutarhakompostin perustaminen

Periaate puutarhakompostin kasaamisella on sama riippumatta siitä, kompostoidaanko jäte kasakompostina vai puutarhakompostorissa. Huolella kasatun kompostin hoidoksi riittää kastelu tarvittaessa ja kompostikasan kääntäminen kerran kesässä.

Kompostin ilmansaannin turvaamiseksi sen pohjalle laitetaan noin 10 sentin kerros karkeampaa ainesta, kuten pienempiä risuja tai oksahaketta. Tämän jälkeen kompostiin kasataan kerroksittain kompostoitavaa puutarhajätettä sekä karkeampaa oksahaketta tai kuiviketta noin 5 –10 sentin kerroksissa. Karkeampien välikerrosten tehtävänä on pitää komposti ilmavana, jotta kompostin happea tarvitsevat pieneliöt pystyvät toimimaan.

Hoidetussa kompostissa puutarhajätteen kompostoituminen kestää yleensä noin 2 vuotta. Kompostin toiminnan tehostamiseksi voi kompostin kerrosten väliin lisätä kasausvaiheessa muutamia lapiollisia multaa tai vanhaa kompostia tuomaan kompostiin tarpeellista jätettä hajottavaa pieneliökantaa. Lisäksi kompostin toimintaa voi tehostaa ripottelemalla kuivaan puutarhakompostiin typpeä sisältävää luonnonlannoiteraetta. Kalkki ja tuhka eivät sovi kompostiin, sillä ne tekevät kompostin liian emäksiseksi lahottajabakteereille ja lisäävät typpikaasujen karkaamista. Kompostia kannattaa kastella kasausvaiheessa tarpeen mukaan, sillä liian kuiva puutarhajäte ei kompostoidu.

Puutarhakompostori odottaa kitkettyjä rikkaruohoja.Puutarhakompostori odottaa kitkettyjä rikkaruohoja.

Kompostorit Puutarha.netin Kaupasta

Laadukkaat Biolan kompostorit saat tilattua kätevästi Puutarha.netin Kaupasta kotiisi - eikä toimituskuluja tarvitse maksaa!

Tutustu malleihin ja tilaa!