• Etusivu
  • Hoitotyöt

Näin kompostoit puutarhajätteet oikein

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.07.2023
20237_23127.jpg

Puutarhakompostori odottaa kitkettyjä rikkaruohoja. (Kuva: Biolan)

Suurin osa syksyllä kertyvästä piha- ja puutarhajätteestä kelpaa kompostoitavaksi. Pihan ruohonleikkuujätteet ja kasvimaalta sadonkorjuun yhteydessä tulevat vihannesnaatit soveltuvat hyvin tavalliseen puutarhakompostiin. Rikkaruohojen kitkentäjätteet tuhoutuvat varmimmin lämpökompostorissa talousjätteen seassa.

Monivuotisten rikkakasvien, kuten juolavehnän, juuria tai siemeniä ei kompostiin kannata laittaa lainkaan, jotta ne eivät jatka leviämistään puutarhassa kompostimullan mukana. Oksat ja risut hajoavat erittäin hitaasti eikä niitä voi sellaisenaan kompostiin laittaa. Oksasilppurilla haketettuna ne voidaan käyttää kompostin seosaineena puutarhajätekerrosten välissä lisäämään kompostin ilmavuutta.

Puutarhajäte hajoaa kompostissa talousjätettä hitaammin. Vähitellen puutarhajätteestä kuitenkin muodostuu hyvää maanparannusainetta puutarhaan.

Puutarhakompostin voi perustaa joko kasakompostina tai erilliseen puutarhakompostoriin. Kompostori vähentää kompostin kastelun ja sekoittamisen tarvetta ja vähentää näin sen hoidon tarvetta. Lisäksi kompostori nopeuttaa jätteen kompostoitumista ja kompostorissa puutarhajätteet ovat siististi suojassa.

Puutarhakompostin perustaminen

Periaate puutarhakompostin kasaamisella on sama riippumatta siitä, kompostoidaanko jäte kasakompostina vai puutarhakompostorissa. Huolella kasatun kompostin hoidoksi riittää kastelu tarvittaessa ja kompostikasan kääntäminen kerran kesässä.

Kompostin ilmansaannin turvaamiseksi sen pohjalle laitetaan noin 10 sentin kerros karkeampaa ainesta, kuten pienempiä risuja tai oksahaketta. Tämän jälkeen kompostiin kasataan kerroksittain kompostoitavaa puutarhajätettä sekä karkeampaa oksahaketta tai kuiviketta noin 5 –10 sentin kerroksissa. Karkeampien välikerrosten tehtävänä on pitää komposti ilmavana, jotta kompostin happea tarvitsevat pieneliöt pystyvät toimimaan.

Maisemakompostori Kivi sulautuu osaksi maisemaa. (Kuva: Biolan)
Maisemakompostori Kivi sulautuu osaksi maisemaa. (Kuva: Biolan)

Hoidetussa kompostissa puutarhajätteen kompostoituminen kestää yleensä noin 2 vuotta. Kompostin toiminnan tehostamiseksi voi kompostin kerrosten väliin lisätä kasausvaiheessa muutamia lapiollisia multaa tai vanhaa kompostia tuomaan kompostiin tarpeellista jätettä hajottavaa pieneliökantaa. Lisäksi kompostin toimintaa voi tehostaa ripottelemalla kuivaan puutarhakompostiin typpeä sisältävää luonnonlannoiteraetta. Kalkki ja tuhka eivät sovi kompostiin, sillä ne tekevät kompostin liian emäksiseksi lahottajabakteereille ja lisäävät typpikaasujen karkaamista. Kompostia kannattaa kastella kasausvaiheessa tarpeen mukaan, sillä liian kuiva puutarhajäte ei kompostoidu.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_79210.jpg
Punajuuri - poimi talteen maut ja vitamiinit
Syksy saapuu ja on aika kerätä kesän sadot talteen. Yksi syksyn herkuista on punajuuri (Beta vulgaris var. conditiva). Punajuurta voidaan käyttää monin eri tavoin. Säilömisen lisäksi sitä käytetään yleensä erilaisissa salaateissa ja laatikoissa. Punajuuri sopii kuitenkin hyvin myös suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin.Toimituksessa kokeilimme Valion reseptillä punajuuri-suklaakakkua ja Pirkan punajuuripiirakkaa.
202112_74149.jpg
Kuudetta kertaa järjestettävä Kinkkutemppu tukee joulun kiertotaloutta
Vain 10 % suomalaisista kokee ilmastokeskustelun vaikuttavan omaan tai perheen joulun viettoon. Tulos selviää tuhannelle suomalaiselle marraskuussa 2021 toteutetusta kyselytutkimuksesta*. Kinkkutempusta on muodostunut monille suomalaisille perinne, ja tänä vuonna jo kuudetta kertaa järjestettävä keräys käynnistyy perjantaina 17.12.2021. Tarkoituksena on kannustaa suomalaisia kotitalouksia keräämään ja kierrättämään joulukinkun ja muiden jouluruokien paistinrasvat hyödynnettäväksi Neste MY Uusiutuva Diesel™ -polttoaineen valmistuksessa. Tänä vuonna ympäri Suomen avataan lähes 300 keräyspistettä, jotka ovat avoinna aina 7.1.2022 saakka. Kiertotalousteko järjestetään 15 eri toimijan yhteishankkeena.
20099_18524.jpg
Oksasilppuri mukaan syystöihin
Pieneltäkin tontilta kertyy yllättävän paljon risuja, oksia, lehtiä ja vanhoja perennaversoja, jotka kannattaa hyödyntää. Aiemmin erilaiset materiaalit on pitänyt erotella; karkea puumainen materiaali ja vihreä sekä pehmeä materiaali on silputtu erikseen. Bosch on uudistanut oksasilppuri-mallistonsa: Innovatiivinen Turbine Cut -leikkuujärjestelmä soveltuu kaikenlaiselle puutarhasta saatavalle materiaalille. TC-oksasilppurit nostavat silppuamisen helppouden uudelle tasolle.
20204_64359.jpg
Kasvualustat ja katteet kesäpihaan
Pihaa viherrakennettaessa tulee huomioida eri kasvilajien vaatimukset kasvualustalle. Hyvä kasvualusta on ilmava ja ravinteikas, pidättää vettä, on sopivan hapan tai emäksinen sekä sisältää sopivia aktiivisia pieneliöitä. Kivennäisaineilla ja hiekalla saadaan kasvualustaan kestävää ja ilmavaa rakennetta sekä veden läpäisykykyä. Komposti lisää ravinteikkuutta ja turve veden- ja ravinteiden pidätyskykyä. Kaupallisesti valmistetuista kasvualustoista löytyy helposti eri käyttötarkoituksiin valmistettuja tuotteita aina laajoista nurmikkoalueista perennapenkkeihin, kasvihuoneisiin sekä ruukkukasvatukseen.
202211_80204.jpg
Viikon kysymys: Mikä taimi mahtaa olla kyseessä?
Kesän alussa löysin pienen, vasta sirkkalehtivaiheen ohittaneen taimen kirkonkylän hautuumaan haudan kukkapenkistä. Tainta olen kasvattanut tomaattihuoneessa. Lehdet ovat pihlajan lehtien tapaiset, mutta hyvin ohuet. Taimi on harottunut. Runko vaikuttaa puumaiselta.
20228_79406.jpg
Vinkkejä isojen timanttituijien istuttamiseen? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kappaletta kaksi metriä korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 cm. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton