TAKAISIN

Mistä kyse, kun pikkuluumutomaatti kasvattaa valtavia pallomaisia kukintoja? Asiantuntija vastaa

Päivitetty: 23.3.2023

Idätin kaupan pikkuluumutomaattien siemeniä ja yksi niistä on erikoinen. Se kasvattaa valtavia pallomaisia kukintoja, joissa on satoja tomaatinalkuja kussakin. Koko kasvi on silkkaa kukkaa. Mistä on kyse?

Lukijan kuva kysymykseen.Lukijan kuva kysymykseen.

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Taimissa esiintyy siemenestä lisättäessä usein variaatioita, eivätkä kasvilapset ole täysin vanhempiensa kaltaisia. Pitkälle jalostetuissa lajeissa, kuten tomaatissa, käytetään usein F1-siementä, joka tarkoittaa jalostuksen tuloksena syntynyttä hybridilajiketta. Niiden hedelmistä idätetyt siemenet tuottavat joskus kummallisiakin kasvustoja, emokasvista poikkeavaa hedelmän kokoa tai muotoa tai epämuodostuneita hedelmiä. Samastakin tomaatista otetut siemenet voivat tuottaa kovinkin erilaista kasvua tai erilaista hedelmää. Osa hybridilajikkeita ei tuota ollenkaan itävää siementä.

Kuvan tomaatissa on siis kyse joko luonnon omasta vaihtelusta tai vielä luultavammin jalostustyön aikaansaamasta variaatiosta.

Puutarha.net_uutiskirjeen banneri_940x250px-2

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje


Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

72078