TAKAISIN

Mikä pieni puu sopisi rivitalopihalle? Asiantuntija vastaa

Päivitetty: 5.1.2023

Mitä pikkupuuta (mieluiten kukkivaa) suosittelette pienelle rivitalopihalle? Kyseisessä paikassa kasvoi noin 2,5 metriä korkea kataja, joka kaivettiin pois. Tarkoitus puulle on toimia koristeena ja tehdä näköestettä. Mieluiten sellainen, jota saa leikata ja muokata, jotta ei esimerkiksi kasva valtavan korkeaksi. Korkuus saisi olla noin 2–3 metriä, mutta mikäli on tosiaankin leikattava, voi mahdollinen kasvukorkeus olla enemmänkin.

(Kuva: Puutarha.net)(Kuva: Puutarha.net)

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Pienelle pihalle on saatavilla useitakin kukkivia pikku puita. Lajin valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota puun ilmastolliseen kestävyyteen, jotta se selviää hyvin talvesta sillä alueella, jonne se istutetaan. Jotta kukkia kehittyy, pitää paikan olla valoisa, mutta se ei liene nyt ongelma, koska paikalla on kasvanut toinen valon kasvi, kataja. Katajan juuret kannattaa huolella poistaa ennen istuttamista, jotta lahottajat eivät häiritse uuden kasvin juurtumista. Mutta nyt ehdotuksia itse kysymykseen:

Koristeomenapuissa on valinnan varaa, myös suhteellisen pienikokoisia. Niitä voi myös leikata samaan tapaan kuin tavallisia omenapuita. Esimerkiksi purppuraomenapuu Malus 'Rixi' on luonnostaan aika pieni, vaaleanpunakukkainen lajike. Katso tarkemmin kuvaus linkistä.

Rungolliset syreenit ovat pienikasvuisia ja valittavana on eri värisin kukin näyttävästi alkukesällä kukkivia lajeja. Syreenit kasvavat normaalisti pensaana, mutta niitä on tarjolla myös runkoon vartettuna. Se tarkoittaa sitä, että runko ei kasva pituutta, tukevuutta kylläkin, ja vain latvus kasvaa. Esimerkkejä lajikkeista löydät tästä linkistä.

Monet suosiota kasvattavat koristekirsikat ovat pienikokoisia ja todella runsaskukkaisia. Esim. kuriilienkirsikka on mielestämme erityisen sievä. Kuvauksen siitä ja muistakin lajikkeista löydät tästä linkistä.

Pihlajat ovat suuri joukko erilaisia kukkapuita, vaikka tutuin ja suosituin onkin kotipihlaja (Sorbus aucuparia). Esimerkiksi valkomarjapihlaja, Sorbus 'Nova' on luonnostaan pieni ja siro ja siinä on upea syysväritys. Sen esittelyn ja muitakin pihlajia löydät tästä linkistä

Puutarha.net_uutiskirjeen banneri_940x250px-2

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje


Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

72078