TAKAISIN

Milloin lehmuksen voi leikata? Asiantuntija vastaa

Päivitetty: 16.2.2023

Pihamme lehmus on kasvanut liian kookkaaksi ja varjostavaksi. Miten ja milloin se kannattaisi leikata?

Lukijan kuva kysymykseen.Lukijan kuva kysymykseen.

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Lehmuksen latvusta voi pienentää varhain keväällä tai keskikesän korvilla tai vähän sen jälkeen. Kesällä tehty leikkaus on sikäli suotuisa, että silloin kiivaimman kasvun aika alkaa olla ohitse, eikä uusia versoja kasva yhtä innolla kuin kevätleikkauksessa.

Latvusta pienennetään usean vuoden aikana vähän kerrallaan, jotta puu ei ala voimaan huonosti. Sitä leikataan lyhentämällä oksia niiden haarautumiskohdista. Kovin paksuja oksia ei suositella leikattavaksi, jotta haavapinnasta ei tule suurta. Suuret leikkaushaavat paranevat hitaasti ja niistä voi päästä haitallisia sienitauteja puun sisään. Esimerkiksi oksia, jotka ovat 7 cm halkaisijaltaan, voi hyvin leikata. Tappeja ei pidä jättää. Niihin kasvaa heikkoja vesiversoja, jotka tekevät latvuksesta luutamaisen. Vesiversoja kannattaa kaikin tavoin välttää, sillä ne kasvavat nopeasti pituutta ja sama varjostusongelma uusiutuu ennen aikojaan. Vesiversojen kasvua hillitsee myös usealle vuodelle jaettu, maltillinen leikkaamistahti.

Suuren puun leikkaamiseen kannattaaa pyytää apua arboristilta, joka on puiden asiantuntija. Sen lisäksi, että hänellä on osaamista arvioida juuri kyseistä puuta ja sen leikkaamisen yksityiskohtia, hänellä on keinot tehdä työ turvallisesti.

Puutarha.net_uutiskirjeen banneri_940x250px-2

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje


Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

72078