TAKAISIN

Puut – puutarhan pitkäikäisimmät
Puut muodostavat ikään kuin puutarhan katon

Julkaistu: 17.4.2023

Piha, rakennukset ja ympäristö sidotaan yhteen luontevasti puiden avulla. Ne tarjoavat kasvaessaan suojaa ja visuaalista monimuotoisuutta luomalla kasvillisuuteen korkeuseroja. Puut muodostavat ikään kuin puutarhan katon. Oikein tehtyjen valintojen vuoksi voit vuosien päästä onnitella itseäsi kestävistä päätöksistä sen sijaan, että toteat puiden kasvaneen vaikkapa liian suuriksi, jolloin ne joudutaan kaatamaan ja aloittamaan alusta.

Pihapuiden valintaan kannattaa uhrata huomiota, sillä kestää vuosia, jopa vuosikymmeniä, ennen kuin ne ovat kasvaneet täyteen kokoonsa. (Kuva: iStock)Pihapuiden valintaan kannattaa uhrata huomiota, sillä kestää vuosia, jopa vuosikymmeniä, ennen kuin ne ovat kasvaneet täyteen kokoonsa. (Kuva: iStock)

Isossakin puutarhassa on tiedostettava istutettavien puiden lopullinen koko ja muoto, sillä kasvaakseen pitkäikäisiksi on tärkeää istuttaa ne riittävän ja sopivan etäisyyden päähän toisistaan ja pihan rakenteista.

Tutustu puiden eri kasvutapoihin

Puita istutetaan monesta syystä ja niillä on erilaisia tehtäviä. Mieti aluksi omat toiveesi pihan puille ja miksi niitä ajattelit istuttaa.

Muistilista pohdinnan avuksi:
Puiden tehtävät

1) Puut rajaavat

Puut toimivat eräänlaisina tilanjakajina ja ulkopuolisen katseen pysäyttäjinä. Pihan suurimpina kasveina ne piirtävät tontin rajat ja muodostavat puutarhaan katoksen, jonka helmoissa muun kasvillisuuden on hyvä kasvaa. Puiden latvukset rajaavat tehokkaasti näkymiä vaikkapa naapuritalon ikkunoista tai kadulta. Samaa vaikutusta on suurten kasvien välistä siivilöityvällä valon ja varjon leikillä, joka tekee pihasta mielenkiintoisen, puutarhan, jossa viihdytään.
 

2) Puut tuovat rytmiä

Puilla on suuri vaikutus puutarhan ilmeeseen. Niillä luodaan kasvillisuuteen korkeuseroja ja eri lajien erilaiset kasvutavat tuovat vaihtelevuutta.

Ikivihreillä kasveilla, kuten havupuilla, on tärkeä osansa eritoten puutarhan talvi-ilmeessä, mutta myös lehtipuut voivat olla hyvin kauniita kaikkina vuodenaikoina. Talvisin niiden kasvutapa on paljaimmillaan ja selkeimmillään, kun rungon ja oksien muodot ja värit ovat näkyvissä.

Euroopanlehtikuusi, Larix decidua (Kuva: iStock)Euroopanlehtikuusi, Larix decidua (Kuva: iStock)
Purppurakuusi, Picea abies f. cruenta (Kuva: Muhevainen)Purppurakuusi, Picea abies f. cruenta (Kuva: Muhevainen)

Havukasveillakin on eri ilmeensä eri vuodenaikoina. Tutun metsäkuusen uudet vuosikasvut ovat heleän väriset, mutta erikoismuodoilla ne voivat olla todella huomiota herättävät. Kerkkien sävyt muuttuvat kesän edetessä saman värisiksi kuin aiemmat vuosikasvut. Lehtikuusien tapa on pudottaa neulasensa talveksi ja kasvattavat ne uudelleen keväällä. Talviasu niillä on usein veistoksellinen.


3) Puut tarjoavat suojaa eliöstölle

Hyönteiset ovat maailmanlaajuisesti pulassa. Yksi puu voi tarjota elinympäristön tuhansille hyönteisille, joita tarvitaan paitsi pölyttäjiksi, myös ravinnoksi vaikkapa lähistön linnuille. Nekin lintulajit, jotka ovat periaatteessa kasvissyöjiä, tarvitsevat hyönteisravintoa poikasilleen. Tarjoamalla suojapaikan monenlaiselle eliöstölle, hyönteisistä lintuihin ja oraviin, puut kasvattavat merkittävästi pihan elonkirjon moninaisuutta.


4) Puut vaikuttavat suotuisasti pihan pienilmastoon

Kesällä latvusto hillitsee allaan olevan maan lämpenemistä ja yöllä hidastaa lämmön karkaamista. Rungon ja latvuksen läheisyydellä on merkitystä talvisaikaankin, sillä lehdettömänäkin puut tarjoavat suotuisammat kasvuolot muille, erityisesti aroille kasveille. Yhdessä kasvit viihtyvät paremmin kuin yksin.

Sääolojen vaimentajina puut osallistuvat myös energiatalkoisiin. Puusto voi helteellä laskea tontin piensäätilan lämpöä useilla asteilla ja säästää viilennysenergiassa. Talvella lehdettömätkin puut antavat tuulensuojaa, jota tarvitaan varsinkin, jos talon eristyksessä on puutteita. Puita suosimalla voi todella vaikuttaa energiakustannuksiin.


5) Puut puhdistavat

Puut pysäyttävät lehvästöönsä osan katupölystä, mutta puhdistavat ilmaa myös yhteyttämisen avulla. Puu ottaa ilmasta hiilidioksidia ja maasta vettä ja muuntaa ne sokereiksi, jotka se siirtää juuristoonsa kasvun voimaksi. Parhaimmillaan puita kasvavilla alueilla ilman epäpuhteudet voivat olla jopa 30 % matalammat kuin puuttomilla, vastaavilla alueilla.


6) Puut suodattavat valumavesiä

Sateella puut siivilöivät pisarat pehmeästi maahan antaen vedelle aikaa imeytyä. Juuriston imentävoiman ja lehvästön haihduttamisen johdosta ne auttavat hulevesien hallinnassa. Kaikki puut toimivat näin, mutta esimerkiksi tehokkain hulevesi-imuri, suuri koivu, voi imeä kosteutta tuhatkunta litraa joka päivä. Niinpä sillä voi olla merkittävä rooli sadevesien käsittelyssä.


7) Puut ruokkivat

Kukkapuut ovat näyttäviä ihmissilmillekin, mutta monen vaatimattomammin kukkivan lehtipuun kukinta on tärkeää pölyttäjien menestykselle. Eritoten varhaiskeväällä pajut ja vaahteran kukat ovat tärkeää ravintoa herääville kimalaiskuningattarille, jotka ryhtyvät perustamaan uutta yhdyskuntaa. Puiden marjat, siemenet ja hedelmät ruokkivat linnut ja oravat syksyllä ja talvella. Puissa viihtyvät luontokappaleet tuovat kiinnostavaa katseltavaa kaikkiin vuodenaikoihin.


8) Puut ovat kauniita

Sekä havu- että lehtipuulajeilla on kullakin omat kasvutapansa. Kun niiden valinnassa on muistettu ottaa huomioon tontilla vallitsevat kasvuolosuhteet, kasvavat puut luontaiseen kokoonsa ja kauneimmilleen. Sellaisia puita kelpaa ihailla

Eri vuodenaikojen merkitys

Kevään ja kesän kukkaloistoa muistetaan hankkia jokaiseen pihaan, mutta syksyn parhaat sävyt helposti unohtuvat, vaikka kaunis syysväritys voi olla monen puun tähtihetki. Kun istutat komean syysvärityksen saavia puita, koristautuu puutarha upeaan asuun vielä ennen pimeimmän syksyn saapumista.

Ruska ei ole joka vuosi yhtä voimakas, sillä kesän ja alkusyksyn säät vaikuttavat värien esiintuloon. Samoin istutuspaikalla on merkitystä. Mutta ennen kaikkea lajivalinnat ratkaisevat, saavatko puut värikimaran vai eivät.

Lue lisää ruskan synnystä ja ruskakasveista

Talvella havupuut tuovat vehreyttä pihaan ja lehtipuut paljastavat runkonsa ja oksiston olemuksen. Jotkut paljastavat vänkyrän kasvutapansa tai koristautuvat lehdettöminä kauniilla siemenystöillään, jotka pysyvät puussa pitkään, usein seuraavaan kevääseen asti.
Mongolianvaahtera kesäkoristeissaan. (Kuva: Muhevainen)Mongolianvaahtera kesäkoristeissaan. (Kuva: Muhevainen)
Talviasuisenkin mongolianvaahteran nenät ovat koristeellisia, kuin täynnä lepääviä perhosia. (Kuva: iStock)Talviasuisenkin mongolianvaahteran nenät ovat koristeellisia, kuin täynnä lepääviä perhosia. (Kuva: iStock)

Pienen pihan valinnat

Pienillä tonteilla lajien valinta on erityisen tärkeää, jotta puista ei ajan mittaan kasva liian isoja. Jos valitaan isoksi kasvava laji, menee kuitenkin monta vuotta, ennen kuin puu kasvaa tilaansa liian mittavaksi. Silloin siitä ei mielellään enää luovu mutta sitä joudutaan typistämään voimakkaasti. Puu menettää luontaisen kasvutapansa ja erityisesti lehdettömänä voi näyttää rujolta.

Näyttävä varrennettu riippajalava ’Camperdownii’ on edukseen yksittäispuuna. (Kuva: Muhevainen)Näyttävä varrennettu riippajalava ’Camperdownii’ on edukseen yksittäispuuna. (Kuva: Muhevainen)

Varrennetut pikku puut ovat usein mainioita valintoja pieniin pihoihin. Erikoismuodot vaativat kuitenkin harkintaa määrässä, sillä osa on edukseen yksittäispuuna, osa sopii myös ryhmiin.

Varrennetulla puulla runko ja latvus ovat eri kasvia. Runko ei kasva pituutta, leveyttä ja tukevuutta kylläkin ja vain latvus kasvaa lajityypilliseen tapaansa.

Pylväsmäiset ja kapeakasvuiset muunnokset mahtuvat moneen pihaan. Lajista riippuen oksisto on luontaisesti pystykasvuista tai lyhytoksaista.

Vanhan pihan valinnat

Vanhan ja vakiintuneen pihan puut on saatettu istuttaa kaikki yhtä aikaa silloin, kun piha oli nuori. Olisi hyvä, että kaikissa puutarhoissa olisi eri ikäisiä puita valmistautumassa niihin hetkiin, kun joistakin vanhimmista joudutaan luopumaan.

Nuoret puut tarvitsevat aikaa kasvaakseen täyteen mittaansa, joten eri aikoina istutetut puut turvaavat puutarhan rehevyyden, vaikka osa puista tulisikin kaatoikään.
Rautatienomenapuulla on varrennuksesta johtuen matalahko runko. Sillä on näyttävä kukinta keväällä ja punaposkiset hedelmät syksyllä. (Kuva: Muhevainen)Rautatienomenapuulla on varrennuksesta johtuen matalahko runko. Sillä on näyttävä kukinta keväällä ja punaposkiset hedelmät syksyllä. (Kuva: Muhevainen)

Istuta useita lajeja

Eri puulajit eroavat toisistaan kasvutavaltaan, lehtimuodoiltaan ja olemukseltaan. Monilajinen puusto kestää vähälajisuutta paremmin äärevien olosuhteiden mukanaan tuomia vaivoja ja kykenee vastustamaan kasvitautien hyökkäyksiä.

Kun istutat puutarhaan useita lajeja, riittää muotojen moninaisuudessa havainnoitavaa vuoden jokaiseen hetkeen.

Tutustu lehtipuihin

Tutustu havupuihin

Teksti: Tuuli Järvinen, Muhevainen Oy
Kuvat Tuuli Järvinen ja iStock