• Etusivu
  • Hoitotyöt

Puutarhurin työvälineet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.08.2024
1920 computing-3795962_1920

Puutarhurin työkalu; harava

Kunnon työvälineillä on puutarhassa ilo tehdä työtä. Nykyään myös lapsille löytyy mukavia, pieniin käsiin sopivia puutarhatyövälineitä. Turvallisuuteen, ergonomiaan ja kestävyyteen kannattaa satsata myös puutarhassa.

Puutarhaharrastajan perustyövälineisiin kuuluvat ainakin lapio, harava, puutarhakuokka ja kottikärryt sekä leikkausvälineet. Tarjolla on myös erikoisempia apuvälineitä mm. hedelmäpoimuri ja rikkaruohonpoistaja. Puutarhanhoitoa harrastavalle ystävälle, jolla on jo kaikkea, voi ostaa syntymäpäivälahjaksi vaikka nurmikonilmastuskengät. Nämä jalassa nurmikolla hyppely käy hyvästä kuntojumpasta. Isompia ja kalliimpia laitteita voi hankkia yhdessä vaikka naapurin tai sukulaisten kanssa.

Työvälineiden huoltoa ei myöskään kannata laiminlyödä. Puhdistus, teroitus ja voitelu muutaman kerran kesässä pidentää välineiden käyttöikää ja tekee työskentelystä vaivattomampaa - eikä liene ylivoimaista. Puutarhan työvälineet kannattaa huoltaa vähintään talvisäilytykseen laitettaessa.

Valitse työväline tehtävän työn mukaan:

Hyvänä esimerkkinä työn mukaan valittavasta työvälineestä on harava. Harvapiikkinen rautaharava on hyvä esimerkiksi kasvimaan pinnan tasauksessa ja kukkapenkin muotoilussa. Sen sijaan lehtien haravointiin sopivat sekä muoviset että kevyet metalliharavat paremmin. Maan kääntämisessä tai sadonkorjuussa hyvänä apuna on leveäpiikkinen talikko.

Myös lapioiden kohdalla riittää valinnanvaraa. Pieni istutuslapio on sopiva väline kevyempiin istutus- ja möyhennystöihin. Samaan tarkoitukseen voi käyttää myös puutarhakuokkaa. Teroitettu pistolapio on helpompaa iskeä kovemmankin maan sisään. Tasapäinen lapio sopii esimerkiksi nurmikon reunan tasaamiseen (kanttaukseen). Joissain malleissa on myös säätömahdollisuus varressa.

<p data-block-key="4z7ju">Puutarhurin ehdoton luottotyöväline; kottikärryt</p>
Puutarhurin ehdoton luottotyöväline; kottikärryt

Kuljetus ja siirto

Puutarhanhoito on toisinaan raskasta työtä painavia multa- ja lannoitesäkkejä siirreltäessä. Hyvät kottikärryt ovat tällöin tarpeen. Kottikärryjä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota kottikärryjen kokoon (käyttötarkoitus vaikuttaa kokoon), tasapainoon lastattuna (etenkin jos joudutaan työskentelemään epätasaisessa maastossa) ja aisojen oikeaan korkeuteen. Pyörän akselin on oltava tukeva ja pyörän mahdollinen korjaaminen tai vaihtaminen helppoa.

Jyrsin on tehokas laite maanmuokkaukseen. Tuotteita vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota ainakin työsyvyyteen ja -leveyteen sekä painoon. Useampi vaihde ja pakki voivat olla tarpeellisia ominaisuuksia. Lisävarusteina löytyy esimerkiksi sammaleenpoistaja, ilmastointiterä ja perunavakoaura.

Kasvien ja nurmikon leikkaaminen

Pensaiden ja oksien leikkuu

Pensaiden ja puiden leikkaamisessa ovat hyvät sakset tarpeen. Oksasaksilla eli sekatööreillä saa tehtyä pienet siistimisleikkaukset, mutta sormea paksumpiin oksiin tarvitaan jo järeämpiä työkaluja. Raivaussaksilla saa poikki jo paksumpiakin oksia. Terävaihtoehtoja on useita, esim. sakset, joissa toinen terä ei leikkaa ollenkaan vaan toimii alasimena, jota vasten leikataan. Siistimpi leikkausjälki syntyy, kun terät ovat vastakkain tai limittäin leikkaavat. Raivaussaksia saa myös pitkävartisena, jolloin voimaa tarvitaan vähemmän.

Saksia ostaessa on hyvä tutustua valikoimaan. Leikkausjälkeä ja saksien sopivuutta omaan käteen olisi hyvä päästä kokeilemaan ennen ostamista (ranteen ollessa taivutettuna, puristusvoimasta katoaa n. 25 %. Samalla sormia taivuttavat jänteet rasittuvat /Fiskarsin tutkimus). Niin sanottu voimanivel nostaa leikkuutehoa. Kaikilla malleilla ja niiden jättämällä leikkausjäljellä on kannattajansa.

Oksasahoilla saa leikattua jo vahvojakin oksia. Sahoista löytyy vaihtoehtona myös kääntyväteräinen kaarisaha, jolla saa oksan leikattua hankalastakin paikasta muita oksia vioittamatta. Korkealla olevia oksia pääsee leikkaamaan teleskooppivarren päässä olevilla latvasaksilla vaikka kärsisikin korkeanpaikankammosta.

Oksasilppuri auttaa pilkkomaan syntyneen leikkuujätteen hyötykäyttöön kompostiin tai hakekatteeksi vaikka marjapensaille.

Sinivalkoinen ruohonleikkuri leikkaamassa nurmikkoa.

Nurmikon siistiminen

Nurmikon viimeistelyyn kukkapenkkien ja puiden ympäriltä löytyy myös työvälineet. Pienillä aloilla riittävät käsikäyttöiset ruohosakset, isommille aloille kannattaa hankkia sähkö- tai akkukäyttöinen viimeistelijä eli siimaleikkuri (trimmeri). Se sopii myös pienten rivitalopihojen ainoaksi ruohonleikkuriksi. Siimaleikkurilla pääsee paikkoihin, joita ruohonleikkurilla ei saa leikattua, esim. jyrkkä rinne tai kivikon reuna. Puun rungot on hyvä suojata, kun siimaleikkuria käytetään juuristoalueella. Leikkureita on akku-, sähkö- ja polttomoottorikäyttöisinä.

Ruoholeikkureita löytyy myös akku-, sähkö- ja polttomoottorikäyttöisinä ja työnnettävinä malleina. On mm. keräävää, silppuavaa, itsevetävää ja päältäajettavaa mallia. Nurmialueen koko sanelee mallin teho-, koko- ja ominaisuusvaatimukset. Myös laitteen helppohuoltoisuus tai hiljaisuus saattavat olla ostopäätökseen vaikuttavia tekijöitä.

Kasvinsuojelu

Pienien alojen kasvinsuojelutöissä pärjää isohkolla suihkupullolla. Hieman isommille aloille voi valita joko olalla tai selässä kannettavan käsin pumpattavan kasvinsuojeluruiskun. Torjunta-aineita käytettäessä on suojattava myös itsensä. Iho ja silmät suojataan hyvin, ja erityisen tärkeää on suojata kädet torjunta-aineita läpäisemättömillä käsineillä. Aktiivihiilisuodattimella varustettu hengityssuojain estää torjunta-aineiden pääsyn hengityselimiin.

Lue lisää:
Tuholaisten ja tautien torjunta

Hoitotyöt
työkalut
kasvimaa
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Puutarhan hoitovälineet
Kunnon työvälineillä on puutarhassakin ilo tehdä työtä. Nurmikonhoidon perustyövälineisiin kuuluvatharava, kottikärryt ja leikkaustyövälineet.Paras leikkuujälki syntyy kelakoneella, joka leikkaa heinän siististi, kuin saksilla. Vaakatasoleikurilla heinänkärjestä tulee repaleinen ja paljon vettä haihduttava, jolloin nurmikon vedenkulutus ja kastelutarve lisääntyy. Keräävä ruohonleikkuri säästää haravointityöltä, mutta leikkuujätettä ei tarvitse poistaa, jos nurmikko leikataan riittävän usein. Pieni leikkuujätekerros nurmikon pinnalla on eduksi: se lisää kimmoisuutta ja kulutuksenkestävyyttä, luovuttaa ravinteita, tasoittaa maan lämpötilojen vaihtelua ja estää rikkakasvien leviämistä. Liian paksu leikkuujätekerros on sitävastoin haitallinen.Harava valitaan työn mukaan. Harvapiikkinen rautaharava on hyvä nurmikon paikkauksessa pinnan tasauksessa. Sen sijaan lehtien haravointiin sopivat muovi- ja kevyet metalliharavat paremmin.Nurmikon viimeistelyyn kukkapenkkien ja puiden ympäriltä löytyy myös työvälineet. Pienillä aloilla riittää käsikäyttöiset sakset, isommille aloille kannattaa hankkia sähkö- tai akkukäyttöinen viimeistelijä eli trimmeri. Tämä siimaleikkuri sopii myös pienten rivitalopihojen ainoaksikin ruohonleikkuriksi.Nurmikko tarvitsee vettä silloin kun lehdistön nestejännitys laskee eikä kasvusto nouse ylös (esim. jalanjäljestä) eli toisin sanoen se alkaa nuutua. Sadetusta on tehtävä välittömästi ennen kuin nuutumisesta tulee pysyvä tila ja nurmikko kuivuu. Myös leikkuukorkeus vaikuttaa sadetustarpeeseen niin, että mitä matalampaan leikataan, sitä suurempi on haihdunta ja sadetustarve. Liian runsas kastelu altistaa nurmikon sieni- ja hometaudeille sekä vaikeuttaa maan mikrobien elämää. Sadetusajankohtana aikainen aamu tai aamuyö on paras.Kasteluletkuna kudosvahvistettu letku on pitkäikäinen. Letkun päähän saa vesisuihkun sumuksi hajottavia vesipistooleita, joilla on hyvä helteisinä päivinä sumuttaa kasveja. Letkuliittimiä hankkiessa on syytä ostaa niitä kerralla reilusti, ettei myöhemmin tarvitse harmitella liitinten yhteensopimattomuutta.Letkukela helpottaa vesiletkun siirtelyä paikasta toiseen ja letku pysyy järjestyksessä eikä loju pitkin pihaa tapaturmia aiheuttamassa.Puutarhatyövälineitä on lukuisa joukko mitä erilaisempiin töihin. Puutarhanhoitoa harrastavalle ystävälle voi ostaa syntymäpäivälahjaksi nurmikonilmastuskengät. Nämä jalassa nurmikolla hyppely käy hyvästä kuntojumpasta.Lue täältä tarkemmin puutarhurin työvälineistä
20226_71449.jpg
Päihitä pihan tuholaiset - kätevät kotikonstit käyttöön!
Puutarhassa on ötököitä, jos minkälaisia. Kaikki eivät kuitenkaan ole vihollisia, vaan osa kotipuutarhurin oivia pikkuapulaisia, jotka mielellään hoitavat likaisen työn puolestasi. Näille hyville tyypeille kannattaa luoda sopiva toimintaympäristö, jotta ne taistelevat kanssasi pahiksia vastaan, parantavat maan laatua ja pölyttävät kukkia.
20238_82956.jpg
Syyskuun vinkit
Syyskuu on viilenevien säiden, syyssateiden, ruskan, sadonkorjuun ja sienestämisen sekä pimenevien iltojen aikaa. Ilmat viilenevät kesän jäljiltä nopeasti ja yhä useampi päivä on pilvinen ja harmaa – vaikka niitä aurinkoisiakin päiviä onneksi tulee! Syyskuun sää on epävakaista ja sateista, mutta syksyn harmautta piristää kuitenkin kasvien värikäs ruska; Lapissa se on parhaimmillaan syyskuun alussa ja Etelä-Suomessa syys-lokakuun vaihteessa.
Mies pesee terassia käyttäen Kärcher T7-terassipesuria
Ennen kuin ostat painepesurin, lue tämä
Painepesuri on helppokäyttöinen apuri pihan kalusteiden, terassien ja oleskelualueiden sekä autojen ja kulkuteiden puhdistukseen. Kurat, siitepölyt ja pinttyneemmätkin liat on helppo häätää pois silmiä häiritsemästä. ”Painepesuri kuin painepesuri” voisi joku ajatella, mutta mitäpä jos hetkeksi pysähtyisikin miettimään, minkälaisia ominaisuuksia painepesurilta voisi tarvita omassa arjessa, ja kuinka usein painepesuria tarvitsee.
Mies pesee terassia käyttäen Kärcher T7-terassipesuria
Ennen kuin ostat painepesurin, lue tämä
Painepesuri on helppokäyttöinen apuri pihan kalusteiden, terassien ja oleskelualueiden sekä autojen ja kulkuteiden puhdistukseen. Kurat, siitepölyt ja pinttyneemmätkin liat on helppo häätää pois silmiä häiritsemästä. ”Painepesuri kuin painepesuri” voisi joku ajatella, mutta mitäpä jos hetkeksi pysähtyisikin miettimään, minkälaisia ominaisuuksia painepesurilta voisi tarvita omassa arjessa, ja kuinka usein painepesuria tarvitsee.
20088_12710.jpg
Mehevät, makeat punajuuret
Punajuuren käsittely kotona on yhtä helppoa kuin porkkanan. Tarvitset leikkuulaudan ja terävän veitsen. Leikkaa naatit pois niin, että varrentynkää jää vähän jäljelle. Tämän jälkeen punajuuret ovatkin jo valmiita kattilaan, missä ne kypsyvät kiehuvassa vedessä itsekseen. Nyt syksyllä keittoajaksi riittää alle tunti, keskikokoisille noin 40 minuuttia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton