• Etusivu
  • Kasvillisuus

Talvi yllättää taas kerran - suojaa kasvit ajoissa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.07.2021
20199_60102.jpg

Jänikset ja rusakot ovat söpöjä vierailijoita, mutta syövät puiden runkoja ja kukkien taimia.

Pihapiirin kasveja koettelevat monet asiat: esimerkiksi erilaiset eläimet kuten myyrät, jänikset, peurat sekä säiden nopea vaihtelu. Joka talven ja kevään aikana muun muassa myyrät tekevät rajuja tuhoja taimille ja aiheuttavat monelle kotipuutarhurille mielipahaa.

Kun tunnet puutarhasi mahdolliset "viholliset", voit ryhtyä estämään ja minimoimaan tulevan talven haittoja.

Myyrät mutustavat kasvien juuret ja joskus enemmänkin...

Myyräkanta vaihtelee vuosittain reippaasti, ja etenkin runsaina myyrävuosina talvituhoja on melko mahdotonta välttää. Myyrät pitävät lehti- ja heinäkasoista, joten niitä ei kannata jättää valmiiksi pesäpaikoiksi. Myyrät aiheuttavat tuhoja mm. puiden juuristoihin. Jos keväällä kukkapenkistä ei nousekaan sipulikasvien alkuja, saattaa sekin kato olla myyrien aikaansaannosta.

Voimakkaat hajut hämäävät myyriä, joten istuttamalla keisarinpikariljan pahanhajuisia sipuleita tai levittämällä kanankakkaa kasvien juurille karkotat myyrät ainakin naapurin puolelle. Talvella kannattaa polkea lumi tiukkaan puiden ympärillä, jolloin myyrien on vaikeampi tehdä tuhojaan tiiviin lumen alla.

Jänikset ja peurat tuhoavat puiden rungot

Jäniksiltä ja peuroilta voi suojautua laittamalla puille rungonsuojat ja lisäksi verkkoa vähintään 1,2 metrin korkeudelle.

Peura
Peura

Peurat ovat yhtä kutsumaton vieras pihamaalle kuin jäniksetkin. Peurat syövät melkein kaikki mahdolliset kasvit, joita pihasta löytyy. Ne eivät suomalaiseen tapaan kursaile kun löytävät suosikkikasvejaan, omenoita tai esimerkiksi kaikella rakkaudella istutetut perennan taimet.

Peurojen kulkua pihamaalla kannattaa estää erilaisilla aitauksilla ja tiheäsilmäisillä verkoilla. Netti on myös pullollaan erilaisia vinkkejä kanssaihmisiltä, joiden joka vuotisena riesana peurat ovat olleet.

Jos ikuista sotaa ei halua peuroja vastaan nostaa, kannattaa kasvimaita ja perennoja suunnitellessaan panostaa sellaisiin lajeihin, joista peurat eivät innostu laisinkaan. Näistä kannattaa kysellä lisää vaikka puutarhamyymälässä asioidessaan asiantuntevilta myyjiltä.

Pakkanen puree arat kasvit hengiltä


Suojaa arat kasvit ennen kovia pakkasia huopamaisella pakkaspeitteellä. Maanpinnan jäädyttyä taimien tyvelle voi kasata havuja tai talvisuojaturvetta, joka on valmistettu erikoiskuivatusta ja vettä hylkivästä turpeesta. Sen voi jälleen keväällä hyödyntää maanparannukseen tai kompostin väliaineena.

Gladiolus
Gladiolus

Ikivihreät kasvit kuivuvat helposti kevättalvella

Keväinen auringonpaiste alkaa lämmittää ikivihreiden kasvien lehtiä ja neulasia saaden ne haihduttamaan vettä. Maan ollessa jäässä kasvit eivät juurillaan saa vettä maasta. Tuuli pahentaa tilannetta entisestään. Kuivuminen näkyy usein vasta ilmojen lämmettyä, vaikka vahinko on tapahtunut jo aikaisemmin kevättalvella. Laita hengittävä varjostusverkko kasvien ympärille jo tammikuussa ja poista se vasta, kun maa on sulanut. Älä käytä lämmittävää harsoa tai hengittämätöntä muovia. Maan sulamista voi keväällä nopeuttaa kastelemalla juuristoa lämpimällä vedellä.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton