• Etusivu
  • Kasvillisuus

Perunan taudit ja tuholaiset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.06.2022
20226_78645.jpg

Opi tunnistamaan terve peruna.

Perunoissa ilmenee useita eri virustauteja ja niitä kiusaavia tuholaisia. Alla on lueteltu yleisimmät perunan taudit ja tuholaiset.

Kurttulehtisyys

Kirvat levittävät tätä virustautia, jossa lehdet kurtistuvat.

Peruna-ankeroinen

Peruna-ankeroisen vuoksi perunan varsisto kellastuu ja on kitukasvuinen. Mukuloita on paljon, mutta ne ovat pieniä. Juuristossa on valkoisia, hiekanjyvän kokoisia äkämiä, jotka muuttuvat kellertäviksi ja sitten ruskeiksi. Kasvata saastuneessa maassa vain taudin kestäviä lajikkeita.

Perunarupi

Perunaruven vuoksi perunan mukulat ovat rupisia. Perunoita voi silti syödä. Tauti leviää korkena pH:n, kuumuuden ja kuivuuden vuoksi.

Perunarutto

Perunarutto on myöhäiselle perunasadolle vahingollinen, koska rutto ehtii levitä ennen sadonkorjuuta. Perunarutto leviää siemenperunan mukana, näkyen lehdissä harmahtavana homeena ja leviää kasteluveden mukana myös mukuloihin. Saastuneet perunat on hävitettävä.

Perunasyöpä

Perunasyövän vuoksi perunan mukuloihin kasvaa kukkakaalimaisia kasvannaisia, jonka jälkeen mukulat mätänevät. Kasvata saastuneessa maassa vain taudin kestäviä lajikkeita.

Tyvimätä

Tyvimätä aiheuttaa perunan taimien lakastumisen ja kellastumisen. Varret mustuvat ja ovat vetisiä ja limaisia. Perunan mukulat haisevat pahalta. Torjuntakeinoja tyvimädälle ei tunneta.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202112_74160.jpg
Lue vinkit vaihtoehtoisen joulukuusen hankintaan
Millainen kuusi valtaa sinun kotoasi paikkansa hyvinkin näyttävästi? Oletko perinteiden ystävä, vai minimalisti, joka ei kaipaa ympärilleen ylimääräistä? Oletko mahdollisesti allerginen kuuselle, mutta jotenkin haluaisit juhlistaa joulun perinteitä? Myös jollekin erilaiselle ratkaisulle voisi tänä vuonna löytyä paikka. Mitäpä siis… millainen joulupuu sinun kotiisi rakentuu?
20239_59898.jpg
Kesäkurpitsa - helppohoitoinen ja runsassatoinen herkku
Kurpitsan (Cucurbita pepo) lajikkeet jaetaan neljään ryhmään: kesä-, spagetti-, koriste- ja talvikurpitsa. Miedot, pyöreät tai pitkänomaiset kesäkurpitsat ovat nopeimmin viljeltäviä. Suomeen kesäkurpitsa saapui Välimeren alueelta ja sen viljelyllä on pitkä perinne. Todellinen lajikerunsaus on peräisin 1970-luvulta.
9_P_83207.jpg
Kasvinsuojeluainelainsäädäntö uudistui!
Kasvinsuojelulainsäädäntö uudistui 2011 ja lain muutokset koskevat ammattimaista kasvinsuojeluaineiden käyttöä. Uuden kasvinsuojeluainelain mukaan kasvinsuojeluaineita koskeva tutkintovelvoite koskee kaikkia kasvinsuojeluaineiden ammattikäyttäjiä. Uusi kasvinsuojeluaineita koskeva tutkinto tulee suorittaa viimeistään 26.11.2015 mennessä ja se uusitaan viiden vuoden välein.
202210_55319.jpg
Amos Rexissä on upeat erikoisbetonituotteet - oletko jo nähnyt?
Amos Rex taidemuseo on ollut menestys – museon avauduttua yleisölle sen oli lyhyessä hetkessä nähnyt yli sata tuhatta kävijää. Näyttely on tokiolaisen teamLab -kollektiivin luoma avajaisnäyttely. Museon ohella myös aukion kummut ovat löytäneet paikkansa kaupunkilaisten ja turistien leikkikenttänä.
202112_74236.jpg
Tiesitkö? Erityisesti parafiini ja palmuöljy voivat kasvattaa hiilijalanjälkeä
Uusiutumattomista raaka-aineista ja palmuöljystä valmistetut kynttilät ovat rasite ilmastolle. Vähäpäästöisempiä vaihtoehtoja käyttämällä voitaisiin pelkästään Suomessa saavuttaa kymmenien tuhansien hiilidioksiditonnien päästövähennys.
200911_19420.jpg
Keskustelupalstan ohjeet
Mistä voin muokata omaa profiiliani?Paina välilehteä "Keskustelut" ja klikkaa ylärivin linkkiä "oma profiili". Näet myös foorumilla aina omien viestiesi kohdalla pikalinkin omaan profiiliin. Muut eivät näe sitä sinun kohdallasi, vaan aina vain omalla kohdallaan. Oma profiili -pikalinkkiä ei voi itse poistaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton