TAKAISIN

Perunan taudit ja tuholaiset

Päivitetty: 8.6.2022

Perunoissa ilmenee useita eri virustauteja ja niitä kiusaavia tuholaisia. Alla on lueteltu yleisimmät perunan taudit ja tuholaiset. 

Opi tunnistamaan terve peruna.Opi tunnistamaan terve peruna.

Kurttulehtisyys

Kirvat levittävät tätä virustautia, jossa lehdet kurtistuvat.

Peruna-ankeroinen

Peruna-ankeroisen vuoksi perunan varsisto kellastuu ja on kitukasvuinen. Mukuloita on paljon, mutta ne ovat pieniä. Juuristossa on valkoisia, hiekanjyvän kokoisia äkämiä, jotka muuttuvat kellertäviksi ja sitten ruskeiksi. Kasvata saastuneessa maassa vain taudin kestäviä lajikkeita.

Perunarupi

Perunaruven vuoksi perunan mukulat ovat rupisia. Perunoita voi silti syödä. Tauti leviää korkena pH:n, kuumuuden ja kuivuuden vuoksi. 

Perunarutto

Perunarutto on myöhäiselle perunasadolle vahingollinen, koska rutto ehtii levitä ennen sadonkorjuuta. Perunarutto leviää siemenperunan mukana, näkyen lehdissä harmahtavana homeena ja leviää kasteluveden mukana myös mukuloihin. Saastuneet perunat on hävitettävä.

Perunasyöpä

Perunasyövän vuoksi perunan mukuloihin kasvaa kukkakaalimaisia kasvannaisia, jonka jälkeen mukulat mätänevät. Kasvata saastuneessa maassa vain taudin kestäviä lajikkeita.

Tyvimätä

Tyvimätä aiheuttaa perunan taimien lakastumisen ja kellastumisen. Varret mustuvat ja ovat vetisiä ja limaisia. Perunan mukulat haisevat pahalta. Torjuntakeinoja tyvimädälle ei tunneta.