TAKAISIN

Haaveissa oleskelupiha

Päivitetty: 2.7.2021
Oleskelutilan viihtyisyyteen vaikuttavat toimivuus ja ulkonäkö aivan samoin kuin talon sisällä olohuoneessa. Huonosti suunniteltu oleskelutila aiheuttaa myöhemmin rahanmenoa ja harmia, kun pitää siirtää, muuttaa ja korjata.
Kun oleskelupihasta on saanut mieluisan, voi kesästä nauttia vaikka avojaloin.Kun oleskelupihasta on saanut mieluisan, voi kesästä nauttia vaikka avojaloin.

Nurmikko tai laatoitus on oleskelutilan lattia; puunlatvat ja taivas ovat katto; pensaat, aita tai muuri seiniä; kukkamaat tauluja; ja aurinko ja kuu ovat oleskelutilan lamput.

Oleskelutilan pitää olla tarpeeksi iso ja tarpeeksi pieni. Sinne pitää olla helppo pääsy. Kun siellä ollaan, seinät suojaavat melulta, pölyltä, tuulelta ja tunkeilevilta katseilta. Katto antaa sateensuojaa ja varjoa paahteelta. Lattian pitää olla turvallinen ja taulujen siten sijoitettu, että niitä on helppo ihailla. Jos osaat suunnitella kodin olohuoneen viihtyisäksi, osaat myös suunnitella oleskelutilan. Joihinkin oleskelutilan rakentamistöihin voit tarvita ammattiapua, aivan kuten voit tarvita ammattiapua talon sähkötöissä.

Yleistä pihasuunnittelusta

Sijoita oleskelualue lähelle ovea

Oleskelutilaan olisi hyvä voida astua suoraan talon pää- tai takaovesta. Pihan perälle ei helposti tule lähdettyä esim. kantamaan ruokia. Yksitoista metriä on tutkimuksien mukaan jo liian pitkä matka - oleilija jää mieluummin istumaan talon kynnykselle.

Oikean kokoinen oleskelutila

Oleskelutila ei ole sama kuin koko piha. Pihalla on muitakin toimintoja: talouspiha, jäteaitaus, ryytimaa, pelialue, leikkipiha, etupiha. Oleskelutilan pinta-alaksi riittää noin kymmenen neliömetriä. Vapaata näkymää sen ympärillä tulisi olla noin neljäkymmentä neliömetriä eli siis noin 7 x 7 metrin aukio. Kymmenen neliön ydinalueelle mahtuvat pöytä, tuolit, riippumatto ja grilli. Liian isossa oleskelutilassa ei synny intiimiä, suojattua tunnelmaa. Voimistelusalin kokoinen olohuonekaan ei ole niitä kotoisimpia.
Oikean kokoinen oleskelupiha tai -oleskelutila kannattaa suunnitella tarkkaan pihan koko huomioon ottaen. Ei liikaa toimintoja, luota yksinkertaisiin valintoihin.Oikean kokoinen oleskelupiha tai -oleskelutila kannattaa suunnitella tarkkaan pihan koko huomioon ottaen. Ei liikaa toimintoja, luota yksinkertaisiin valintoihin.

Suojaa tuulelta

Vallitsevat tuulet voi vaimentaa tai ohjata ohi kasvillisuudella tai rakennelmilla. Tuulensuojakasvillisuus pitää muistaa valita siten, ettei se myöhemmin varjosta ja pimennä koko pihaa. Kasvia valittaessa kannattaa aina ajatella, minkä kokoinen se on isona: mahtuuko se aikuisena kasvamaan valitulla paikalla, tunkeeko se mahdollisesti ikkunoista sisään, peittääkö auringon tai tappaako lähikasvit varjollaan.

Leikattava pensasaita tai kaksinkertainen vapaasti kasvava pensasistutus on hyvä tuulen vaimentaja. Liian tiivis istutus tai aita ei vaimenna tuulta, tuuli kiertää sen yli ja muutaman metrin päässä suojasta tuulee taas yhtä lujaa kuin sen takanakin.

Suojaa katseilta

Kukaan ei halunne oleskella akvaariossa tai näyteikkunassa - ei ainakaan kukaan suomalainen. Kahden metrin korkuinen pensasrivi tai -aita riittää näkösuojaksi keskikokoiselle ihmiselle. Näkösuojan voi saada jo parilla strategiseen paikkaan istutetulla pensaalla tai puulla. Sijoittelussa kannattaa jälleen muistaa kasvin lopullinen koko. Nopean näkösuojan antaa sermi tai säleikkö. Sermin voi punoa esim. pajuista, lastuista, oljista, kepakoista, jopa edellisvuotisista pujon varsista.
Rakastatko rustiikkia ja vanhoja tavaroita? Niistä saa ihania sisustuselementtejä pihaan ja puutarhaan.Rakastatko rustiikkia ja vanhoja tavaroita? Niistä saa ihania sisustuselementtejä pihaan ja puutarhaan.

Auringon säätely

Jätä oleskelutila auki lounaaseen ja länteen, iltapäivän ja illan valolle. Etelässä tarvitaan varjostusta. Etelän varjostajana paras on lehtipuu, joka syksyllä ilmojen viilettyä päästää auringon lävitseen. Sopivasti sijoitettu puu suojaa myös pikku sateelta.

Meluntorjunta

Pienen pihan kasvillisuus ei paljon melua vaimenna. Sen sijaan se että melulähde ei näy on psykologisesti tärkeää: näkymätön melunaiheuttaja ei häiritse yhtä paljon kuin näkyvä. Muuri tai lauta-aita vaimentaa melua myös desibeleissä mitattuna.

Ilmansaasteet

Rehevälehtiset kasvit sitovat lyijyä, häkää, pölyä, rikkiä ja typen oksideja. Niitä ilmassa on teollisuuden, liikenteen ja lämmityksen sivutuotteina. Terveysriskien lisäksi ilmansaasteet syövyttävät, happamoittavat ja tahrivat. Parhaita saasteiden pyydystäjiä ovat kasvit, joissa on isot, karvaiset lehdet.
Kukat ovat pihan perusta ja luovat viihtyisyyttä. Ihanat kukkapenkit houkuttelevat pihaan myös erilaisia siivekkäitä.Kukat ovat pihan perusta ja luovat viihtyisyyttä. Ihanat kukkapenkit houkuttelevat pihaan myös erilaisia siivekkäitä.

Epäesteettiset kohteet piiloon

Vanha arkkitehtien kikka on peittää suunnitteluvirheet köynnöksellä. Jätesäiliö, tamppausteline, kompostori ja naapurin pyykkiteline on syytä piilottaa pensailla, puilla tai aitauksella.

Oleskelutilan lattia

Hyvin soralle perustettu ja salaojitettu oleskelutilan pohja pysyy tasaisena, eikä kerää vesilammikoita. Huolella suunniteltua ei tarvitse vuoden parin kuluttua ryhtyä uusimaan.

Nurmikko ei ole paras oleskelutilan lattia. Nurmikko kuluu, tahraa, on kostea aamukasteesta tai sateen jälkeen, ja sitä on leikattava - jopa muutaman kerran viikossa. Kivi- ja betonilaatat ovat kestäviä, mutta kylmiä ja kovia. Puu on aina lämmin ja kuivuu nopeasti, muttei kestä kuten kivi tai betonikivi.

Keskitä kukat

Kukkamaat ja kauneimmat puut ja pensaat kannattaa sijoittaa siten, että ne näkyvät ohikulkijoille, omaan oleskelutilaan ja olohuoneen ja keittiön ikkunaan. Kukkaistutuksissa ja muista koristeista on hyvä muistaa, että jokainen uusi koriste vähentää entisten tehoa. Sijoita katseenvangitsijat harkiten, ei liikaa eikä liian moniin paikkoihin. Väreissä pätee vanha sääntö: muutama perusväri ja niitä korostamaan pieninä yksityiskohtina lisävärejä. Vastavärit korostavat toistensa tehoa: punainen on punaisempi vihreää vasten, sininen sinisempi oranssia vasten.
Kukkapenkit voi viimeistellä kuorikatteella ja oleskelutilasta saa mieluisan erilaisilla kivetyksillä. Puutarha.netistä löydät vinkkejä erilaisiin ratkaisuihin.Kukkapenkit voi viimeistellä kuorikatteella ja oleskelutilasta saa mieluisan erilaisilla kivetyksillä. Puutarha.netistä löydät vinkkejä erilaisiin ratkaisuihin.

Viimeistele katteella

Kate istutusalustoilla auttaa pitämään kasvustojen alustat siistinä ja rikkaruohottomina. Toisaalta paksu katekerros hankaloittaa jatkossa lannoitteen antamista ja viivästyttää keväisin roudan sulamista.

Hoitaminen

Piha ja oleskelutila rappeutuu, ellei sitä hoida. Jos ei ole aikaa hoitaa, kannattaa kaikki tehdä mahdollisimman helppohoitoiseksi. Rehevät, isolehtiset kasvit eivät vaadi paljon perkaamista, ne pitävät varjostuksellaan rikkakasvit kurissa. Oikea kasvi oikealla paikalla vähentää myöhempää karsimis- ja muotoleikkaustarvetta ja muutakin hoitoa. Ilmastollisesti kestäviä lajeja ei tarvitse uusia kovienkaan talvien jälkeen.

Pihasuunnittelun filosofisempi tarkoitus?

Hyvin suunniteltu oleskelutila ei ehkä oikopäätä anna omistajansa elämälle uutta tarkoitusta, innoitusta ja toivoa, mutta se voi tarjota hyvät puitteet filosofisen mielenlaadun kehittymiselle. Suomalainen haluaa luontoa ja rauhaa ja luonnonrauhaa. Monet taiteilijamme saavat innoituksensa luonnosta. Oleskelutila voi olla luonnon vaatimaton korvike, jonka avulla ihminen voi päästä piirun verran lähemmäs ihmiselämän korkeimpia kykyjä: tietoisuutta, luovuutta ja myötätuntoa.

Haluatko lukea lisää pihasuunnittelusta?

Nauti pihastasi!Nauti pihastasi!