TAKAISIN

Kuusi vinkkiä, joilla saat tylsästä pihasta aisteja kutkuttavan kokonaisuuden

Päivitetty: 21.6.2022

"Puutarhani on tylsä ja persoonaton. Lieneekö oman mielikuvitukseni puutetta, mutta kaipaisin vähän ideoita." Kuulostaako tutulta? Miten saat pihastasi näyttävämmän - ja hauskan? 

Miten puutarhasta saisi mielenkiintoisen?Miten puutarhasta saisi mielenkiintoisen?
Joskus pelkkä perussiisti piha tavallisine kasveineen ei riitä, vaan pihasta haluaisi kaikkia aisteja hivelevän, kauniin puutarhan. Miten sen sitten saisimme aikaan - mitä voisimme tehdä?

Aloitetaanpa aisteista - ihmisellä on viisi erilaista aistia: haju-, maku- tunto-, kuulo- sekä näköaisti. Minkälaisia asioita aistimme ulkona ollessamme?

1# Hajujen puutarha

Vaikka emme omistakaan koirien hajuaistia, niin erilaiset tuoksut kyllä kiinnittävät huomiomme, niin hyvät kuin pahatkin. Karsitaan ensin pahat hajut pois ja lisätään sitten hyviä. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että omaa nenää miellyttävä tuoksu saattaa häiritä jotakuta toista. Esimerkiksi syreenin voimakas tuoksu saattaa laukaista vaikka migreenin tai kotipihlajan kukkiminen aiheuttaa huonon olon. Lisäksi pienessä tilassa, kuten lasitetulla parvekkeella tai terassilla saattaa liika tuoksujen sinfonia tuottaa tyrmäävän kokemuksen.

Pahan hajun voi pihaan tuoda esimerkiksi avokomposti. Mieti, mitä siihen laitat ja muista peittää komposti kunnolla. Kotitalousjätteille kannattaa hankkia oma kompostorinsa ja ulkokäymälässä olla astia kuivikkeille. Jos paha haju tulee vaikka naapurin kompostista, niin asian voi ystävällisesti ottaa puheeksi naapurin kanssa. Haju voi toki tulla myös lähiympäristöstä, esimerkiksi paperitehtaan hajupäästöt saattavat olla ajoittain epämiellyttäviä.

Hyvältä tuoksuvia kasveja:

 • Heliotrooppi (vanhanajan ryhmäkasvi. Sen tuoksu on vaniljainen)
 • Hieta- ja sulkaneilikka (tuoksuvat voimakkaasti neilikalle. Matalia kivikkokasveja.)
 • Jasmikkeet
 • Kelta- ja syyspäivänlilja (iltapäivällä avautuvat kukat tuoksuvat sitrukselle ja kielolle)
 • Kiinan- ja jalopionit (tuoksuvat useimmiten hyvälle, ainakin valkoiset ja vaaleanpunakukkaiset lajit)
 • Kaukasianpitkäpalko (kukkii varhain keväällä ja tuoksuu hunajaiselle. Ainavihanta kivikkokasvi)
 • Mausteyrtit (tuoksuvat kaikilta osiltaa, jotkut vasta kosketeltaessa)
 • Narsissit
 • Tuoksuherneet
 • Ruusut (ruusuja löytyy hajuttomia, miedon tuoksuisia sekä voimakastuoksuisia)
 • Valko- ja narsissitupakka (kukkii valkoisin tuoksuvin kukin iltaisin)
 • Tuoksumiekkalilja (hyväntuoksuiset kukat, kestävät myös maljakossa!)
 • Lisää tuoksuvia lajeja löydät kasvikortistosta:
  Ainakin valinnanvaraa riittää: tuoksuvat puut, pensaat, perennat, köynnökset, kesäkukat, hyötypuutarhan kasvit, sekä luonnonvaraiset

Lempituoksujaan kannattaa etsiä kaikessa rauhassa, jotta löytää varmasti miellyttävät aromit puutarhaansa. Tuoksuvat kasvit kannattaa sitten sijoittaa oleskelualueiden läheisyyteen sekä kulkuväylien viereen, niin niistä pääsee nauttimaan mahdollisimman usein.

Monet tuoksuvat kukat houkuttelevat myös kasveja pölyttäviä hyönteisiä ja perhosia.

2# Makujen puutarha

Vaikka et suurta hyötypuutarhaa kaipaisikaan, niin sisäinen nautiskelijamme iloitsee pienistä makupaloista ja maistiaisista.

Puutarhaansa voi tilan salliessa istuttaa hedelmäpuita ja marjapensaita, vaikka antaisikin lintujen täyttää kupunsa niiden antimilla.
Maista, maista mansikkaa...Maista, maista mansikkaa...

Pienemmässä pihassa tilaa saattaa riittää rungolliselle marjapensaalle, mansikka-amppelille ja yrttiruukuille. Seinää vasten voi kasvattaa myös omenapuun tai tukea marjapensaan. Astioissa tai avomaalla menevät myös pensasmustikat ja -vadelmat. Nauti siis kulkiessasi kypsä luumu, pari karviaista ja kourallinen vadelmia - nappaa punaposkinen tomaatti, haukkaa pala omenasta ja puraise porkkanaa.

3# Kosketa ja nauti

Kulje paljain jaloin aamukostealla nurmikolla, auringon kuumentamilla kivillä ja soralla, lämpimällä puulla - tai istahda vesiaiheen ääreen ja laita varpaasi veteen. Erilaisten pintamateriaalien käyttö puutarhassa tuo vaihtelua - ja tuntuu mukavalta. Voit vaikka jättää jonkin vähemmän kuljetun alueen sammalpeitteiseksi.

Tunnustele kasveja, hipelöi ja hivele. Joillakin kasveilla on pehmeä, nukkainen pinta - toisilla kova ja karkea - kolmannella jotain siitä väliltä. Jokin kasvin osa voi tuntua tahmealta tai vaikka..piikikkäältä. Ole siis varovainen, mikäli pihassasi on piikikkäitä tai kenties allergisia oireita aiheuttavia kasveja.

Kasvikortiston allergiaa aiheuttavat kasvit

4# Nauti puutarhan erilaisista äänistä

Myös puutarhan äänimaailmaan kannattaa panostaa. Sulje siis hetkeksi silmäsi ja kuuntele, mitä ääniä kuulet.

Lintujen laulua, hyönteisten surinaa, puiden huminaa - ja kenties ohiajavien autojen ja naapureiden ääniä? Ensiksi mainittujen äänien lisäämiseksi voit houkutella puutarhaasi lisää lintuja laittamalla linnunpönttöjä puutarhaasi, ruokkimalla niitä (talvella siemenillä ja loppukesällä marjoilla ja tuoksujen perässä tulevilla hyönteisillä) sekä istuttamallla erilaisia kasveja. Muistathan esimerkiksi haavan lehtien havinan? Kaunista ääntä pitää myös pienikin vesiaihe - suuremmasta suihkulähteestä puhumattakaan.

Ikävämpien ja ei-toivottujen -äänien vähentämiseksi voit lisätä rajakasvillisuutta. Tiivis ja riittävän korkea kasvusto vähentää niin äänien kuin katupölynkin määrää puutarhassa. Se suojaa myös tuulelta ja luo kasveille otollisen pienilmaston.

Tunnetko pihan linnut?
Tee-se-itse lintujen ruokintapaikka
Tee-se-itse linnunpönttö
Kuuntele lintujen sirkutusta ja liverrystä.Kuuntele lintujen sirkutusta ja liverrystä.

5# Kauniissa puutarhassa silmä lepää

Useimmat meistä arvostavat eniten näköaistimuksen luomaa vaikutelmaa. Miltä kokonaisuus näyttää, miellyttävätkö väriyhdistelmät silmää, onko hyödynnetty erilaisia kasvi- ja lehtimuotoja - tarjoaako näkymä jotain erilaista ja yllättävää?

Pihapiirin tulee ensinnäkin olla siisti. Onhan nurmikko leikattu, rikkaruohot kitketty ja niin edelleen? Tavaroilla tulee olla omat paikkansa: pyörät telineissä, työkalut varastossa, lasten lelut leikkialueella. Puutarhassa on siis kaikki kohdillaan, kulkureitit selkeät ja jokaiselle toiminnolle oma tilansa. Tässä suhteessa olisi hyödyksi se, että pihan perussuunnittelun tekisi alan ammattilainen. Koulutettu pihasuunnittelija osaisi suunnitella alueen käyttäjän tarpeet sekä toiveet huomioiden. Hyvä suunnittelu maksaa myös itsensä takaisin, sillä virhehankinnoilta vältyttäisiin paremmin ja aikaa säästyisi.

Nappaa 10 vinkkiä pihasuunnitteluun

Persoonallisuutta ja hauskuutta puutarhaan voi saada hauskoilla pienillä ideoilla.Persoonallisuutta ja hauskuutta puutarhaan voi saada hauskoilla pienillä ideoilla.
Puutarhaan saa yllätyksellisyyttä myös tekemällä sinne erilaisia tiloja. Esimerkiksi pensaiden takaa löytyvä kaunis yrttipuutarha, polun päässä sijaitseva patsas tai vaikkapa vesiaihe, jonka ääreen voi istahtaa. Isolla pihalla erilaisia tiloja ja kauniita näkymiä voi olla useampiakin. Tietystä kohtaa, kun katsoo, niin voi nähdä vaikka järviveden välkehtivän. Polun mutkan takaa voi puolestaan paljastua vaikka nuotiopaikka, jonka ääressä grillatessaan voi nauttia hiljaisuudesta ja makkaran tuoksusta. Sinne tänne voi asettaa myös ruukkuja. Ruukkuja voi laittaa paikkoihin, joissa muuten ei kasva mitään - tai sijoittaa paikkoihin, joissa kaivataan lisäpiristystä. Puutarhassa voi vapaasti leikkiä erilaisilla materiaaleilla ja siitä voi huoletta tehdä oman näköisensä.

6# Valoilla luot tunnelmaa ja korostat yksityiskohtia

Illan hämärtyessä puutarhaan luovat tunnelmaa erilaiset valot: kynttilät, aurinkokennovalaisimet sekä sähköllä toimivat valaisimet. Kynttilälyhdyillä voi korostaa vaikka oleskelualuetta tai sisääntuloa, kunhan huolehtii ettei ympärillä ole mitään palavaa. Esimerkiksi kelluvat kynttilät piha-altaassa ovat silmiä hivelevän kauniita.

Nykyään on myynnissä mitä erilaisempia aurinkokennovalaisimia, sekä pimeässä hehkuvia hahmoja. Ne lataavat akkunsa päivän valoisina tunteina ja luovat tunnelmaa illan hämärtyessä. Valon määrä ei ole iso, mutta ne toimivat viehättävinä yksityiskohtina niin kukkaistutuksissa kuin kulkureittien äärellä.
Valolla korostat istutusryhmiä.Valolla korostat istutusryhmiä.

Pihapiirin valaiseminen on toki jo turvallisuusnäkökohtien vuoksi tärkeää, mutta myös pihan yksityiskohtien korostamisessa ulkovalaisimien käyttäminen kannattaa. Esimerkiksi puuta kohden suunnattu kohdevalaisin korostaa upeasti puun pintaa ja oksia luoden miltei majesteettisen tunnelman. Myös erilaiset perenna- ja havuryhmät, suihkulähteet ja muut yksityiskohdat pääsevät oikeuksiinsa valon nostaessa niitä esille.