• Etusivu
  • Hoitotyöt

Valoa huonekasveille kaamosaikana

Tiina Painokallio
Päivitetty 03.12.2024
202212_62014.jpg

(Kuva: Pixabay)

Suurin osa huonekasveista kaipaa ylimääräistä valoa talven pimeinä aikoina. Tämä aika on lokakuun lopulta helmikuun loppuun.

Vehkakasvit, sanikkaiset, tuonenkielo ja muut niukassa valossa viihtyvät kasvit selviävät ikkunalla ilman lisävaloa, mutta moni muu kasvi hyötyisi kahdentoista tunnin valosta. Ikkunalaudoilla tarkenevat kasvit kannattaa mahdollisuuksien mukaan pitää talvisin etelä- tai länsi-ikkunoilla, joista ne saavat eniten luonnonvaloa. Älä kuitenkaan jätä kasviasi kuuman patterin välittömään läheisyyteen, sillä kuumuus yhdessä ikkunan kylmyyden kanssa luovat ikävän paikan huonekasville.

Ikkunavalinnan lisäksi voit parantaa kasviesi valonsaantia myös pitämällä ne puhtaana pölystä. Lisävalon tarpeessa kuitenkin oiva lahja huonekasveille on kasvilamppu. Lamppu asetetaan mahdollisimman lähelle valaistavaa kasvia, kuitenkin varoen kasvin kärähtämistä. Led-lamput ovat suositeltavia, sillä ne eivät kuumene.

Kostea ilma, kuiva multa

Talvella meillä on tapana pitää sisätilojen lämpötila tarpeeksi korkeana kompensoimaan ulkona pauhaavaa viimaa ja pakkasta. Tämän vuoksi huoneen kosteus kuitenkin helposti laskee liian pieneksi erityisesti niille huonekasveille, jotka viihtyvät trooppisissa ilmastoissa. Monelle kasville ihanneilmankosteus on 60–80 %. Lämmityksen mukaan tavanomainen sisätilan ilmankosteus talvella on kuitenkin 30–40 %. Liian kuiva ja lämmin ilma ruskettaa lehdenkärkiä ja houkuttelee paikalle epätoivottuja tuholaisia. Kasviryhmässä pienilmasto on paljon suotuisampi, kuin yksinäisen kasvin ympärillä. Kokoa siis kasvisi iloiseen rykelmään, ja aseta niiden läheisyyteen ilmankostutin.

Sumutepullolla suihkuttaminen auttaa ilmankosteuden ylläpitämisessä. Suihkutus auttaa myös valonsaannissa. Sekä suihkutus- että kasteluveden on hyvä olla huoneenlämpöistä. Huomaa, että nukkapintaisia kasveja ei suihkuteta. Näille kasville ilmankosteutta voit lisätä asettamalla ruukun vesiastiaan siten, ettei ruukun pohja kosketa vettä.

<p data-block-key="iv3fn">(Kuva: Pixabay)</p>
(Kuva: Pixabay)

Vaikka kasvit nauttivat kosteasta ilmasta, on liikakastelu suurin talvisin tapahtuva hoitovirhe. Kastelutarpeen voi arvioida ruukun painon perusteella tai esimerkiksi tunnustelemalla multaa sormella parin sentin syvyydestä. Mullan kannattaa antaa kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua.

Korvaa lannoitus merilevällä

Huonekasvien lannoitus rajoittuu niiden kasvuaikaan. Useimmilla huonekasveilla kasvupyrähdyksen aika on vasta kevään auringonsäteiden saapuessa maalis-huhtikuun aikoihin, josta se jatkuu loka-marraskuuhun.

Vain talvisin kukkivat kukat hyötyvät pimeiden aikojen lannoittamisesta. Niitä voi hoivata talvisinkin ravinnenesteillä tai -puikoilla.

Muiden huonekasvien pimeiden aikojen lannoituksen voi hoitaa sumutus- ja/tai kasteluveteen lisätyllä merileväuutteella. Tehoaineet ja hivenravinteet auttavat kasvia pysymään kunnossa helpottamalla niiden ravinteidenottoa ja yleistä hyvinvointia.

<p data-block-key="jrss8">(Kuva: Pixabay)</p>
(Kuva: Pixabay)
Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20239_83147.jpg
Puiden valmistautuminen talveen
Syksyllä puutarha saatetaan mahdollisimman hyvään talvikuntoon, jotta se jaksaa jälleen kukoistaa seuraavana vuonna. Muiden kasvien ohella myös puut tarvitsevat huomiota talven kynnyksellä.
Pensaiden syyshoito on tärkeää.jpg
Pensaiden syyshoito
Kasvukauden pituus meillä Suomessa on 100‒180 vuorokautta. Syksy alkaa ja kasvien kasvukausi päättyy, kun ilman lämpötila laskee pysyvästi alle + 5ºC:en. Kasvit alkavat valmistautua tulevaan talveen jo ilmojen viiletessä ja päivän pituuden lyhentyessä. Tuleentuessaan kasvi ottaa ravinteet talteen tulevaa kasvukautta varten.
20226_78818.jpg
Amppelikukkia moneen makuun
Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.
20215_70501.jpg
Omenapuun istuttaminen
Omenapuu on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen puu. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään kasvuvyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20209_66575.jpg
7 tärkeää asiaa puutarhan syyshuollosta
Miten lisätä syyskukkien kukintaa, nurmikon hyvinvointia ja jopa ensi vuoden kukintaa sekä sadon määrää? Lue vinkit puutarhaan syyshuoltoon.
202110_73159.jpg
Luonnonsuojeluliitto vaatii ympäristövaikutusten arviointia
Uudenkaupungin Kalantiin suunnitellaan maamme suurinta aurikovoimalan tuotantoaluetta. Luonnonsuojeluliitto kannattaa aurinkovoimaa, mutta on esittänyt Varsinais-Suomen ely-keskukselle ympäristövaikutusten arvioinnin tekemistä Kalannin-hankkeesta. Liitto katsoo, että hankkeen vaikutusten arviointi ja kansalaisten kuuleminen on nyt ollut riittämätöntä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton