• Etusivu
  • Hoitotyöt

Valoa huonekasveille

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.01.2024
202212_62014.jpg

(Kuva: Pixabay)

Suurin osa huonekasveista kaipaa ylimääräistä valoa talven pimeinä aikoina. Tämä aika on lokakuun lopulta helmikuun loppuun.

Vehkakasvit, sanikkaiset, tuonenkielo ja muut niukassa valossa viihtyvät kasvit selviävät ikkunalla ilman lisävaloa, mutta moni muu kasvi hyötyisi kahdentoista tunnin valosta. Ikkunalaudoilla tarkenevat kasvit kannattaa mahdollisuuksien mukaan pitää talvisin etelä- tai länsi-ikkunoilla, joista ne saavat eniten luonnonvaloa. Älä kuitenkaan jätä kasviasi kuuman patterin välittömään läheisyyteen, sillä kuumuus yhdessä ikkunan kylmyyden kanssa luovat ikävän paikan huonekasville.

Ikkunavalinnan lisäksi voit parantaa kasviesi valonsaantia myös pitämällä ne puhtaana pölystä. Lisävalon tarpeessa kuitenkin oiva lahja huonekasveille on kasvilamppu. Lamppu asetetaan mahdollisimman lähelle valaistavaa kasvia, kuitenkin varoen kasvin kärähtämistä. Led-lamput ovat suositeltavia, sillä ne eivät kuumene.

Kostea ilma, kuiva multa

Talvella meillä on tapana pitää sisätilojen lämpötila tarpeeksi korkeana kompensoimaan ulkona pauhaavaa viimaa ja pakkasta. Tämän vuoksi huoneen kosteus kuitenkin helposti laskee liian pieneksi erityisesti niille huonekasveille, jotka viihtyvät trooppisissa ilmastoissa. Monelle kasville ihanneilmankosteus on 60–80 %. Lämmityksen mukaan tavanomainen sisätilan ilmankosteus talvella on kuitenkin 30–40 %. Liian kuiva ja lämmin ilma ruskettaa lehdenkärkiä ja houkuttelee paikalle epätoivottuja tuholaisia. Kasviryhmässä pienilmasto on paljon suotuisampi, kuin yksinäisen kasvin ympärillä. Kokoa siis kasvisi iloiseen rykelmään, ja aseta niiden läheisyyteen ilmankostutin.

Sumutepullolla suihkuttaminen auttaa ilmankosteuden ylläpitämisessä. Suihkutus auttaa myös valonsaannissa. Sekä suihkutus- että kasteluveden on hyvä olla huoneenlämpöistä. Huomaa, että nukkapintaisia kasveja ei suihkuteta. Näille kasville ilmankosteutta voit lisätä asettamalla ruukun vesiastiaan siten, ettei ruukun pohja kosketa vettä.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Vaikka kasvit nauttivat kosteasta ilmasta, on liikakastelu suurin talvisin tapahtuva hoitovirhe. Kastelutarpeen voi arvioida ruukun painon perusteella tai esimerkiksi tunnustelemalla multaa sormella parin sentin syvyydestä. Mullan kannattaa antaa kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua.

Korvaa lannoitus merilevällä

Huonekasvien lannoitus rajoittuu niiden kasvuaikaan. Useimmilla huonekasveilla kasvupyrähdyksen aika on vasta kevään auringonsäteiden saapuessa maalis-huhtikuun aikoihin, josta se jatkuu loka-marraskuuhun.

Vain talvisin kukkivat kukat hyötyvät pimeiden aikojen lannoittamisesta. Niitä voi hoivata talvisinkin ravinnenesteillä tai -puikoilla.

Muiden huonekasvien pimeiden aikojen lannoituksen voi hoitaa sumutus- ja/tai kasteluveteen lisätyllä merileväuutteella. Tehoaineet ja hivenravinteet auttavat kasvia pysymään kunnossa helpottamalla niiden ravinteidenottoa ja yleistä hyvinvointia.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)
Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202212_45234.jpg
Miltä puutarhasi näyttää talvella?
Kylmenevät ilmat ja lyhenevät päivät sekä tuuli, sade ja lumi ajavat ahkerimmatkin kotipuutarhurit talven tullen sisätiloihin. Kuluneen puutarhakauden muistot ja mielikuvat ovat vielä tuoreena muistissa, joten niitä kannattaa nyt hyödyntää. Talvi on hyvää aikaa suunnitella omaa puutarhaa ja miettiä tulevan kasvukauden projekteja ja hankintoja.Puutarha.netistä löytyy tietoa pihan suunnittelusta, rakentamisesta ja eri vaihtoehdoista sekä tietenkin kasveista. Talven hiljaisina hetkinä kannattaa hyödyntää esimerkiksi Keskustelupalstaa,josta löytyy mukavaa luettavaa ja samanhenkistä seuraa miltei vuorokaudenajasta riippumatta.
20226_78818.jpg
Amppelikukkia moneen makuun
Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.
20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20216_71363.jpg
Mitä on bokashointi?
Japanin kielestä lainattu sana "bokashi" tarkoittaa fermentoitunutta orgaanista jätettä. Fermentointi taas tarkoittaa puolestaan hapettomassa tilassa tapahtuvaa maitohappokäymistä. Maitohappokäymisessä hyödynnetään maitohappobakteereita, hiivoja, entsyymisieniä ja muita pieneliöitä.Ilmatiiviissä bokashiastiassa biojäte fermentoidaan sekoittamalla biojätteen joukkoon EM-mikrobiseosta (effective micro-organism) eli bokashirouhetta. Bokashirouhe sisältää juuri edellä mainitut ja maaperälle hyväksi havaitut bakteerit, hiivat ja pieneliöt. Rouhe kehitettiin Japanissa 1970-luvulla kehitetty seos.
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton