• Etusivu
  • Rakentaminen

Tammikuun vinkit

Rakentajan toimitus
Julkaistu 20.12.2011Päivitetty 02.01.2024
20241_29026.jpg

Onneksi Puutarha.net viihdyttää talvellakin

Vuoden ensimmäinen kuukausi; keskellä Suomen sydäntalvea. Yleensä on kylmää, talvista ja lumistakin – mitenköhän nyt?

Loppiainen 6.1.

Loppiainen on kristikunnan vanhimpia juhlia, siis jopa vanhempi kuin joulu. Alkuaan loppiaista on vietetty Kristuksen syntymäjuhlana, ja sitä kutsutaankin joskus "vanhaksi jouluksi". Tämän lisäksi loppiaista on juhlittu Jeesuksen kastepäivänä ja Kaanaan häiden päivänä. Sana "loppiainen" kuvaa sitä, että juhlat loppuvat. Ruotsalaisten "trettondagen" kertoo, että joulusta on kulunut kolmetoista päivää.

Nykyään tuon pyhäpäivän suurin merkitys on paluu arkeen sekä juhlien ja joulunajan päättyminen. Kinkku on syöty, joulukoristeet riisutaan ja joulukuusi kannetaan ulos. Seuraavaan juhlaan, laskiaiseen on aikaa lähes kaksi kuukautta.

Ennen vanhaan loppiaisen säästä oli tapana ennustaa alkaneen vuoden säätä. Jos loppiaisena sataa riittävästi lunta hiiren jälkien peittämiseksi, ei tuona talvena ole lumesta puutetta. Toisaalta sanotaan, että "Loppiaisena on puoli talven lunta satanut". Mitenkähän tämä viisaus pitää tänä vuonna kutinsa?

Jollei tammikuu pauku, niin kyllä helmikuu helisee

Lounais- ja etelärannikolla voi joskus olla helmikuulle saakka ajoittaisia, lumettomia kausia. Yleensä tammikuun aikana pysyvä lumipeite kattaa yleensä pian jo koko Suomen, vain merialueet jatkavat jäätymistään.

Lämpötilat painuvat yhä enemmän pakkasen puolelle, Pohjois-Suomessa on tammikuussa usein kireää pakkasta, Etelä-Suomessa on leudompaa, useimmiten vain pikkupakkasta. Tammikuu on etelässä pakkaskelien ja hankien kasvamisen sekä lyhyiden ja pimeiden päivien aikaa. Pohjoisessa on kylmintä keskitalvea ja kaamoksen päättymisen aikaa.

Auringonpaistetta entistä enemmän

Tammikuussa päivät alkavat pikku hiljaa pitenemään, vaikka ne ovatkin vielä hyvin lyhyitä. Edelleen on melko harmaata, varsinkin Etelä-Suomessa. Kuitenkin yhä useampi päivä alkaa olla selkeämpi, ja auringonpaistetunteja saadaan koko Suomessa entistä enemmän. Tammikuun loppupuolella tiaiset aistivat jo Etelä-Suomessa päivien pitenemisen ja aloittavat vienon liverryksensä.

Vaikka päivä olisi harmaa ja kelikin kurainen, niin ulos kannattaa aina mennä. Hengittää syvään raikasta ilmaa ja nauttia talvesta, se on loppujen lopuksi ihmeellistä aikaa.

201912_61686.jpg

Luonto tammikuussa

Lyhyt valoisa aika, lumipeite sekä kylmyys asettavat elolliselle luonnolle erikoisvaatimuksia. Aremmat kasvit talvehtivat juurakkoina, juurimukuloina ja siemeninä – karastuneimmat ja kestävimmät, kuten puut, pensaat ja varvut, elävinä versoinakin. Ne säästävät energiaa ja rakennusaineita kevään kasvukauden alkua varten.

Voit auttaa kasvejasi selviytymään pakkasista lisäämällä niiden päälle lunta. Olethan arimmat kasvisi vienyt säilöön tai peitellyt lämpimästi pakkaspeitteellä ja havuilla?

Kasvien ohella monet eläimet pärjäävät suojaavan lumihangen alla. Vaikka ilman lämpötila laskisi 20–30 pakkasasteeseen, niin lumen alla se jää nollan tuntumaan tai jopa plussan puolellekin. Esimerkiksi kanalinnut laskeutuvat talviyöksi lumen sisään kieppiin. Myös monet hyönteiset (valitettavasti myös tuhohyönteiset) talvehtivat munina tai peräti aikuisina suojaisissa koloissa. Kovista pakkasista on hyötyä nimenomaan tautien ja tuholaisten kurissapidossa. Suomen talvi kyllä yleensä tuhoaa talvehtivat itiöt. Päästäthän pakkasen käsittelemään myös kasvihuoneesi?

Esivalmistellaan kevättä

Tuskin vuosi pääsee vaihtumaan, kun kotipuutarhuri jo alkaa heräilemään talvitorkuiltaan. Vai viipyilevätkö ajatukset vielä joulun pyhissä ja koristeluissa? Joka tapauksessa jo pieni valonpilkahdus taivaanrannassa ja kasvikuvastojen selaaminen saa sormet syyhyämään.

Mitä kylväisit tänä vuonna? Pysytteletkö tutuissa ja turvallisissa vai kokeilisitko jotain uutta ja erilaista? Jos ideanpuute iskee tai epäilet taitojasi, niin eri puutarhasivustoilta ja -kirjoista ehtii talvikuukausien aikana keräilemään ideoita.

Siemenluetteloita löytyy monelta eri yritykseltä, joten valinnanvaraa varmasti riittää ja kokeiltavaakin löytyy. Vielä tammikuussa ei kannata kylvämisellä kiirettä pitää, mutta tilata ne siemenet toki jo kannattaa.

Useimpien siemenpussien kyljestä löytyy ohjeita itämisajasta, ulosistutuksesta ja kukinnasta. Tärkeintä on, että pienet taimet saavat tarpeeksi valoa, muuten ne kasvavat pitkiksi ja honteloiksi. Vihannesten esikasvatus aloitetaan samoin kuin kesäkukkien. Ensimmäisinä voi kylvää orvokit ja pelargonit, mutta pidetään sormet kurissa vielä helmikuuhun saakka.

Valmistaudutaan nyt rauhassa; luetaan kirjoja, hankitaan siemeniä ja varmistetaan tarvikkeiden riittävyys. Onko (valoa riittävästi) ruukkuja ja kylvölaatikoita? Löytyykö jo hyvää multaa? Pian pääsemme taas työntämään sormemme multaan ja ihailemaan kasvun ihmettä.

Tästä pääset kertaamaan kylvöohjeet

Kaikki huomisen kukat ovat tämän päivän siemenissä.
(kiinalainen sananlasku)
Pian, hyvin pian, se kevät koittaa ja pääsemme kylvöpuuhiin!
Pian, hyvin pian, se kevät koittaa ja pääsemme kylvöpuuhiin!

Taianomaista tammikuuta, iloa ja valoa uudelle vuodelle!

Puutarha.net on Suomen suurin puutarha-alan palvelu. Se sisältää runsaasti tietoa ja asiaa kaikille alan harrastajille ja asiantuntijoille. Valikosta löytyy asiaa pihan suunnittelusta ja sen rakentamisesta sekä kaikesta pihaan liittyvästä. Jatkuvasti täydentyvästä artikkelisisällöstä löydät myös hakemalla tietoa useasta eri aiheesta.

Kirjautuneena pääset lisäksi hyödyntämään Puutarha.netin yli 1400 kasvilajin ja -lajikkeen Kasvikortistoa. Keskustelupalstalla käydään aktiivista keskustelua miltei aiheesta kuin aiheesta ja viikottain sähköpostiin tipahtava uutiskirje viihdyttää ja tuo ajankohtaiset asiat nopeasti saataville.

Jäsenyys on ilmainen, eikä se velvoita mihinkään. Lisäksi kirjautuneena käytössäsi ovat myös kaikki Rakentaja.fi sekä Omataloyhtiö.fi -palvelut.

Tervetuloa mukaan!

Ohje

Ohje

Puutarha.net pursuaa tietoa kasveista ja puutarhasta

Puutarha.net on Suomen suurin puutarha-alan palvelu. Se sisältää runsaasti tietoa ja asiaa kaikille alan harrastajille ja asiantuntijoille. Valikosta löytyy asiaa pihan suunnittelusta ja sen rakentamisesta sekä kaikesta pihaan liittyvästä. Jatkuvasti täydentyvästä artikkelisisällöstä löydät myös hakemalla tietoa useasta eri aiheesta.

Kirjautuneena pääset lisäksi hyödyntämään Puutarha.netin yli 1400 kasvilajin ja -lajikkeen Kasvikortistoa. Keskustelupalstalla käydään aktiivista keskustelua miltei aiheesta kuin aiheesta ja viikottain sähköpostiin tipahtava uutiskirje viihdyttää ja tuo ajankohtaiset asiat nopeasti saataville.

Jäsenyys on ilmainen, eikä se velvoita mihinkään. Lisäksi kirjautuneena käytössäsi ovat myös kaikki Rakentaja.fi sekä Omataloyhtiö.fi -palvelut.

Tervetuloa mukaan!

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_82615.jpg
Kukkamullassa vihreää kasvustoa? Asiantuntija vastaa
Kasvatan kukkia parvekkeella. Nyt siihen multaan ilmestyi jotain vihreää. Mitä se on ja onkohan se haitallista kukan taimelle?
Neljän vuoden viljelykierto kalenteri
Viljelykierto auttaa kasvinsuojelussa
Viljelykierrolla eli kasvinvuorotuksella tarkoitetaan samalla kasvinvuorottelua samalla kasvupaikalla. Monet tuholaiset ja taudit kiusaavat vain tiettyä kasvilajia. Kun kasvin viljelypaikka muuttuu vuosittain, niin kasvit säilyvät terveempinä. Viljelykierto liittyy oleellisena osana luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon. Viljelykierron ansiosta kasvisuojelutoimenpiteet kasvimaalla ovat yleensä paljon helpompia, kun taudit ja tuholaiset eivät pääse pesiytymään tiettyyn palstan kohtaan.Viljelykierron avulla parannetaan myös maan rakennetta ja viljavuutta antamalla maalle eloperäistä ainesta, joka nostaa sen humuspitoisuutta. Syväjuuriset kasvit nostavat ravinteita muokkauskerrokseen ja kuohkeuttavat maata syvältä.Tiesitkö? Kasvimaan kasvien satoa ja hyvinvointia voit parantaa myös kumppanuuskasvien avulla!Lisää vinkkejä kasvimaan perustamiseen ja hoitoon
20219_72569.jpg
Nyt vietetään valtakunnallista huonekasviviikkoa
Huonekasvi-innostus on vienyt monen mukanaan kevään ja kesän aikana. Syksyn saapuessa siirrytään hiljalleen sisätiloihin, missä kesäkausi jatkuu viihtyvyyttä lisäävien -jopa trooppisten- kukkivien ja vihreiden kasvien avulla. Syksyn valtakunnallista huonekasviviikkoa vietetään 20.‒26.09.21.
20106_22481.jpg
Varhaiskaalin sadot parhaimmillaan
Varhaiskaalikausi käynnistyi tänä vuonna kesäkuun ensimmäisen viikonlopun tienoossa ja jatkuu vielä lähelle heinäkuun puoliväliä. Varastoimatonta, raikasta kesäkaalia saadaan toki aina syksyyn saakka. Varhaiskaali on loistava salaattiaines, mutta erinomaista myös keitossa, padassa ja vokkipannulla kuumennettuna. Varhaiskaali tuo oman, mukavan lisänsä kesäruoan makupalettiin.Varhaiskaalit kylvettiin kasvihuoneisiin maaliskuun alussa, ja taimet päästiin istuttamaan huhtikuun alkupuoliskolla avomaalle harsojen alle. Ennen kotimaisen kaalin valmistumista varhaiskaalia tuotiin Unkarista.
202010_60351.jpg
Viemmekö hautausmaalle ongelmajätettä?
Kesäkukkien loiston hiipuessa ja syksyn kylmien tuulien tuivertaessa monet meistä poikkeavat hautausmaalla taimikassin kera. Kesäkukkien tilalle vaihdetaan viileyttä kestäviä ja jopa talven edustavina säilyviä kasveja - ja hautojen edustoja koristellaan havuin ja seppelein.Kukkien, kasvien ja seppeleiden vienti haudalle on kaunis tapa muistaa joukostamme poistuneita läheisiä. Lähestyvät juhlapyhät, kuten vainajien muistopäivä, adventti, itsenäisyyspäivä ja joulu ovatkin kesän ohella hautausmailla kukkien kulta-aikaa.
20238_63821.jpg
Helmililja on varhainen kevätkukkija
Pitkän ja pimeän talven jälkeen sipulikukat luovat värikkyyttä silloin, kun perennat eivät vielä ole heränneet kasvuun ja puut ja pensaat ovat paljaita. Talvenkestävät helmililjat kukkivat toukokuussa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton