TAKAISIN

Pensaiden istutusetäisyydet

Päivitetty: 13.6.2018

Kesävihannat pensasaidat tarjoavat miellyttävää näkö- ja tuulensuojaa ja luovat pihaan halutun korkuisia "seinämiä". Vaikka lehdet varisevatkin talveksi, tarjoaa tuuhea pensas suojaa myös talvella keräten päälleen kauniin lumikuorrutuksen.

Pensaan kasvutapa ja -korkeus on syytä tuntea, jotta välttyy turhilta yllätyksiltä. Pensasaita voi olla vapaasti kasvava aidanne tai halutun muotoiseksi ja korkuiseksi leikattu, säännöllisen muotoinen aita. Pensasaidan perustamiseen kannattaa käyttää avojuurisia taimia, jotka istutetaan lehdettöminä keväällä tai syksyllä. Ne myydään edullisissa nipuissa. 

Pensaita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Kastele paakut huolellisesti ennen istutusta sekä sen jälkeen.
  • Paljasjuurisia aitataimia istutetaan 3-4 kpl/metri.

  • Vapaasti kasvavaan aidanteeseen istutetaan 1,5 - 3 kpl/metri. Taimet voivat olla valmiiksi haarottuneita astiataimia tai paljasjuurisia taimia.

  • Pienet koristepensaat istutetaan 50 - 70 cm välein.

  • Keskikokoiset koristepensaat 70 - 100 cm välein.

  • Isot koristepensaat 100 - 150 cm välein.

  • Herukkapensaat istutetaan 150 - 200 cm välein.

  • Karviaiset 100 - 150 cm välein.

  • Vadelmat istutetaan 50 cm välein, riviväli vähintään 150 cm.
Lue lisää istutusvinkkejä puutarhaan!

Aitataimien istuttaminen

Aitataimet istutetaan yhtenäiseen, 50-60 cm syvään ja vähintään 50 cm leveään, kasteltuun ojanteeseen. Rivin saa suoraksi pingottamalla aidan takareunaan linjalangan, jonka viereen taimet sitten istutetaan. Leikattavaan pensasaitaan taimia istutetaan 3-4 kappaletta metrille, lajista riippuen. Vapaasti kasvavaan aidanteeseen istutetaan 1-2 kpl/m.

Avojuuristen taimien juuret oiotaan kuoppaan mahdollisimman suoraan. Oja täytetään kunnostetulla (tarvittaessa kalkitulla ja lannoitetulla) kasvualustalla, tiivistetään kevyesti jalalla painamalla, jotta juuristo on varmasti mullan ympäröimä. Sopivasti tiivistetty taimi ei irtoa maasta varovasti vetämällä. Maan pinta tasoitetaan istutuksen jälkeen haravalla, jotta paikalle ei kerry seisovaa vettä. Jäätyvä vesi voi vahingoittaa taimea. Lopuksi istutusalue kastellaan vielä huolellisesti (n. 30 l/m2).

Syksyllä istutetut taimet leikataan vasta keväällä ennen silmujen avautumista. Istutusleikkauksen tarkoituksena on saada taimi haaroittumaan tyveltä.