TAKAISIN

Vesiviljely - viljelyä ilman multaa

Päivitetty: 7.3.2013
Vesiviljely eli hydroponinen viljely tarkoittaa kasvin kasvattamista suoraan ravinneliuoksessa - lisäksi tarvitaan väliaine, joka tukee kasvia. Vesiviljelyssä multaa voidaan käyttää kasvualustassa myös osittain (puolihydro) tai sitä ei käytetä ollenkaan(täyshydro). Mullan sijasta voidaan siis käyttää erilaisia väliaineita, jotka antavat kasville tukea, suojaavat juuria valolta sekä kuivumiselta sitomalla ravinneliuosta itseensä. Aeroponisessa tekniikassa väliainetta ei käytetä lainkaan, vaan juuria sumutetaan suljetussa tilassa hienojakoisella ravinneliuoksella.

Vesiviljely voidaan jakaa kahteen ryhmään: passiivinen vesiviljely ja aktiivinen vesiviljely. Jako riippuu siitä miten kasvien kastelu ja ravinteiden annostelu on järjestetty. Tunnetuin passiivisen vesiviljelyn muoto on monelle tuttu altakasteluruukku.

Vesiviljelyssä kasvin juuret ottavat ravinteen suoraan vedestä, jota varten kasvit kehittävät erityiset vesijuuret. Altakastelussa vesi ja ravinteet ovat ruukun pohjalla, josta ne nousevat ylös kapillaarisesti ylöspäin. Vesitila ja kasvia tukeva väliaine ovat erillään, kuitenkin niin, että juuret voivat kasvaa myös suoraan vesitilaan. Passiivisessa kasvatuksessa väliaine voi olla miltei mikä tahansa kapilaarisesti johtava aine - eikä sen siis tarvitse olla vain multaa tai turvetta.

Aktiivisessa vesiviljelyssä vesi kiertää järjestelmässä yleensä pumpun avulla. Vesikierto hapettaa veden (mikä on tärkeää, kun kasvin juuret ovat vedessä). Vettä voidaan hapettaa myös erillisellä ilmapumpulla. Vesikierto sekä veden hapetus ilmapumpulla voidaan myös yhdistää samassa järjestelmässä, jolloin kasvatustehoa saadaan lisättyä. Aktiivisessa vesiviljelyssä kasvit kasvavat yleensä tehokkaammin, kuin passiivisessa vesiviljelyssä.
Huom.! Vesiviljelyssä vältetään monia multakasvatuksen haittapuolia, esimerkiksi homeitiöitä ja loiseläimiä. Tämän vuoksi monia hydroviljeltyjä kasveja voi suositella jopa allergikoille. Vesiviljely on siis allergiaystävällinen ja siisti tapa kasvattaa ilman multaa.

Lue huonekasvien hydroviljelystähyötykasvien vesiviljelystä tai orkidean kasvatuksesta semihydrossa Puutarha.netin Keskustelupalstalta.

Vesiviljelyn faktat pähkinänkuoressa:

  • Vesiviljelyissä vettä kierrätetään tai hapetetaan pumpun avulla.
  • Vesiviljelyssä kasvaa tehokkaammin ja nopeammin kuin mullassa.
  • Vesiviljelyssä pystyy halutessaan mittaaman ja säätämään ravinneliuoksen vahvuutta ja ph-arvoa todella helposti (tämä ei siis ole vesiviljelyssä sen pakollisempaa kuin mullassakaan). Mullasta se todella vaikeaa.
  • Vesiviljelyssä ei myöskään pysty liikakastelemaan kasveja.
  • Vesiviljelyllä kasteluväli pitenee huomattavasti.