• Etusivu
  • Hoitotyöt

Näin perustat kukkaniityn - OSA 5/5

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.08.2018
20124_30315.jpg

OSA 5: Kukkaniityn hoito

Vaikka kauniina kukkiva niitty onkin helppohoitoinen esimerkiksi leikattavaan murmikkoon verrattuna, niin kyllä sekin kaipaa säännöllistä huolenpitoa. Niittyä tulee niittää ja niittojäte kerätä pois. Näin se käy:

Ensimmäisen kesän alkuhoito

Ensimmäisenä kesänä niityllä kukkivat vain yksivuotiset kukat. Monivuotiset kasvit kasvattavat vielä lehtiruusuketta sekä juuristoaan. Pieni lehtiruusuke onkin tunnistettavissa vasta myöhään syksyllä.

Vältä rikkakasvien kitkemistä juurineen, sillä monivuotisten niittykukkien pienet taimet lähtevät helposti juuripaakun mukana maasta. Rikkakasvit kannattaa kuitenkin niittää useammankin kerran ensimmäisen kesän aikana. Kerää rikkakasvien niitetyt varret välittömästi pois, etteivät ne ehdi siementämään. Niitä yli 15 cm korkeudelta, jotta niittykukkien lehtiruusukkeet varmasti säästyvät.

Vanhoja, mutta käteviä työvälineitä
Vanhoja, mutta käteviä työvälineitä

Seuraavien kesien jatkohoito

Hoitoniitto syksyllä
Niitty niitetään kukinnan päätyttyä elo-syyskuussa. Paras niittosää on poutajakson aikana.
Jätä niittojäte maahan muutamaksi päiväksi, jotta siemenet ehtivät varista maahan.
Niittojäte korjataan pois, jotta kasvimassa ei tukahduttaisi alla olevia kukkia.

Rehevän niityn hoitoniitto alkukesällä
Niitty voidaan niittää jo alkukesällä, jos siellä on korkea heinikko tai liian rehevä kasvusto.
Alkukesän niiton seurauksena kasvillisuus jää matalammaksi.
Yli 15 cm niittokorkeus säästää kukkien lehtiruusukkeet. Niittojäte korjataan heti pois.

20124_30567.jpg
Huomio

Huomio

Niityn perustaminen lyhyesti:

Perustaminen
Kukkaniitty voidaan perustaa aikaisin keväällä tai syksyllä syys - lokakuussa. kylvettävä niittyalue muokataan ja rikkakasvit poistetaan. Siemenet ovat pieniä, joten sekoita ne esimerkiksi hienoon hiekkaan kylvön helpottamiseksi. Siemenet kylvetään pintaan, sillä useat siemenet vaativat valoa itääkseen. Siemenet itävät hitaasti. Pienet taimet kehittyvät kesän kuluessa.

Hoito ja kukinnan alku
Niitä alue syksyisin elo-syyskuussa kasvuston ränsistyttyä. Poista niittojäte muutaman päivän kuluttua. Rehevät alueet kannattaa niittää ja niittojäte poistaa myös alkukesällä.

Kukinnan alkaminen
Yksivuotiset kukat kukkivat jo 1. kesänä. Monivuotiset aloittavat kukinnan vasta 2.-3. kesänä.

20124_30316.jpg

Näin perustat kukkaniityn on 5 osainen artikkelisarja:
OSA 1: Kasvien valinta
OSA 2: Maan muokkaus
OSA 3: Siementen kylvö
OSA 4: Niityn kehitys
OSA 5: Niityn hoito

Muistathan myös, että Rakentaja.fi verkkokaupassa on tarjolla valikoima kotimaisia niittykukkien siemeniä; annospusseissa ja valmiina niittyseoksina!

Lisätietoa niittykasveista ja niityn perustamisesta: www.suomenniittysiemen.fi

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_49043.jpg
Siirtonurmi voidaan asentaa myös syksyllä!
Pihanurmikon kasvattaminen kylvämällä kulutusta kestäväksi viheriöksi vaatii pitkän alkukasvatuksen.Moni meistä kuitenkin haluaisi pihansa nopeasti ja vaivattomasti käyttökuntoon. Siirtämällä valmiin nurmikon uudelle kasvupaikalle ohuena nurmirullana, saadaan heti syntymään näyttävä nurmikko, joka jo varsin lyhyen ajan kuluttua on tallausta kestävä. Siirtonurmi on tiheä, rikkaruohoton, vahvajuurinen ja tasainen nurmimatto, jota on ilo katsella!
20237_82645.jpg
Voiko kuusen juuristo vahingoittaa perustuksia? Asiantuntija vastaa
Pihallamme kasvaa iso kuusi vain muutaman metrin päässä talostamme. Mieheni on huolissaan, että myrskyn mahdollisesti kaataessa kuusen, kuusen juuristo voisi vahingoittaa talomme perustuksia. Voiko näin käydä?
20209_66798.jpg
Puut ovat pihapiirin ydin
Puut tekevät puutarhan, antavat puutarhalle muodon ja liittävät puutarhan ympäröivään maisemaan. Puutarhaan puut valitaan kasvupaikkavaatimustensa, kokonsa, muotonsa, värityksensä sekä käyttötarkoituksensa mukaan.
20124_30325.jpg
Kuinka nurmikkosi voi?
Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka kolmannessa osassa pistetään nenä nurmikkoon ja tarkastellaan nurmimattomme kuntoa.Sarja sisältää seuraavat osat: OSA 1/6: Katse puihinOSA 2/6: Pensaat siisteiksiOSA 3/6: Nurmimatto reheväksiOSA 4/6: Hyötypuutarhan parannus OSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksiOSA 6/6: Katse kokonaisuuteen
20235_81635.jpg
Viikon kysymys: Mikä vaivaa porkkanoita?
Mikä porkkanoita vaivaa, kun kaikista porkkanoista kasvavat tämän näköisiä? Porkkanat haaroittuvat ja juurissa on nystyröitä. Porkkanoiden varret ovat vihreät ja kasvavat voimakkaasti. Kasvu näyttää siis hyvältä, kunnes porkkanat nostaa maasta. Silloin pettymys on suuri, kun ei porkkanoissa ole juuri syötävää. Samassa kasvimaassa perunat ja punajuuret kasvavat hyvin.
201810_54972.jpg
Ampiaispesäkisan voittajat
Esbau Oy:n elokuiseen ampiaispesä-kuvakilpailuun osallistui valtava määrä toinen toistaan mielenkiintoisempia kuvia pesärakennelmista. Tuomaristo ei voinut muuta kuin hämmästellä ampiaisten rakennustaitoja sekä pesänrakennuspaikkoja! Moni lähikuva myös suorastaan hurmasi kauneudellaan; ovat ne melkoisia rakentajia.Esbau kiittää kaikkia kuvansa lähettäneitä ja onnittelee voittajia. Voittajiin on otettu yhteyttä ja palkinnot lähtevät pian saajilleen. Myös Puutarha.net osallistuu kiitoksiin ja onnitteluihin!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton