TAKAISIN

Pensaiden leikkaus

Päivitetty: 25.6.2018

Istutusleikkaus keväällä

Paljasjuuriset pensastaimet leikataan keväällä, ennen silmujen aukeamista. Myös syksyllä istutetut pensaat leikataan keväällä. Versot leikataan 10 - 15 cm korkeudelta, jotta ne lähtevät haaroittumaan mahdollisimman alhaalta.

Huom.! Istutusleikkauksessa voidaan typistää myös pitkiä juuria. Se tasapainottaa juuriston ja versoston suhdetta.

Vadelman taimet leikataan istutuksen yhteydessä 20 - 30 cm korkeudelta.

Ryhmäruusujen istutusleikkauksessa jätetään vain 3 - 5 vahvinta versoa, niihin jokaiseen 3 - 5 silmua. Ylimmän silmun yläpuolelle täytyy jättää 1 cm versoa, jotta silmu ei kuivu.


Hoitoleikkaus keväällä

Huonosti haaroittuneet versot leikataan 10 - 15 cm korkeudelta maan pinnasta tai hyvin haaroittuneen kohdan yläpuolelta.

Vanhat versot (5 - 7 vuotta vanhemmat) poistetaan tyvestä asti. Tämä on tärkeää etenkin marjapensailla.

Pensaiden nuorentaminen

Alasleikkaus

Alasleikkauksen tarkoituksena on uudistaa pensas. Edellisen vuoden versoilla kukkivan pensaan kohdalla menetetään tällöin leikkausvuoden kukinta. Kaikki pensaat eivät kestä alasleikkausta, esimerkiksi alppiruusu ei juuri verso leikkauksen jälkeen.

Muutamia erikoistapauksia

Syyshortensiaa voi leikata kahdella tavalla. Voimakas leikkaus tuottaa suuria kukkia, mutta kukkien lukumäärä on kuitenkin pienempi. Tällöin edellisvuotisiin vahvoihin versoihin jätetään n. 2-4 silmuparia (mitä vahvempi verso, sitä enemmän silmupareja jätetään), heikot versot poistetaan kokonaan. Varovaisempi leikkaus tehdään parin vuoden välein, jolloin poistetaan vanhat ja heikot versot kokonaan. Tämä tuottaa enemmän, mutta pienempiä kukkia.

Neilikkaruusun versoja typistetään reilut 10 cm keväällä. Tämä edistää kukintaa. Samalla vanhat versot poistetaan kokonaan.

Tuoksuvatukasta poistetaan kukkineet versot heti kukinnan jälkeen tai seuraavana keväänä. Sen voi myös alasleikata, mutta tällöin menetetään kesän kukinta.
syyshortensiasyyshortensia