Arkojen kärhöjen talvisuojaus
Suurikukkaiset kärhöt (clematis hybr.)
Clematis 'Ruutel'
Leikkauksen suhteen löytyy on kahta koulukuntaa: toiset leikkaavat versot matalaksi jo syksyllä ja toiset odottavat kevääseen ja leikkaavat paleltuneet versot vasta sitten.
Kuuluisa eestiläinen kärhöjen kasvattaja Taavi Kivistik suosii syysleikkausta: "Versot leikataan syksyllä 10-15 cm korkeiksi siten, että jäljelle jää 1-2 silmuparia. Lisäksi versot suojataan kuivilla lehdillä tai turpeella ja päälle levitetään muovi tai tervapaperia."
Jos köynnös on talvehtinut hyvin, siitä poistetaan keväällä tai alkukesällä vain huonokuntoiset versot. Jos köynnöksen maanpäälliset osat ovat paleltuneet talvella, ne leikataan alas, kuten Kivistik ohjeistaa syysleikkauksen yhteydessä. Tyveltä nousee keväällä uusia versoja.
Suojaaminen tehdään joka tapauksessa: kuiva talvensuojaturve levitetään juuriston päälle pakkasten alettua. Myös pakkaspeitettä voi käyttää. Tärkeää on, ettei juuristoalue kastu ja jäädy kerta toisensa perään.
Pienikukkaiset kärhöt eivät ole kovin talvenarkoja. Keväällä niistä poistetaan vain vaurioituneet ja kuivuneet versot. Kasvustoa leikataan vain sen tullessa liian tiheäksi tai epäsiistiksi. Leikkaus tehdään kukinnan jälkeen.
Keväällä roudan sulettua poistetaan talvisuojaus ja aloitetaan kastelu. Joskus uusien versojen kasvuunlähtö kestää pitkälle alkukesään, tai jopa seuraavaan kesään. Kärhöä ei siis kannata heti nypätä juurineen ylös, vaikka elonmerkkejä ei näkyisikään.
VINKKI: Kärhö pitää istuttaa syvään: paakun tyvi "upotetaan" ainakin 15 cm syvyyteen. Näin talvenkestävyys paranee oleellisesti. Myyrät pitävät kärhöistä, joten kasvit on syytä suojata myös niiden tuhoilta, mikäli mahdollista.