• Etusivu
  • Hoitotyöt

Bokashi-kompostointi: Mitä kompostiin saa laittaa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
20213_68980.jpg

Mikäli ison talouskompostorin hankinta ei ole ajankohtaista tai mahdollista, kompostointia voi harjoittaa myös pienimuotoisemmin. Bokashi-keittiökompostointi tuottaa ravintorikasta bokashi-kompostia läpi vuoden. Se toimii pienissäkin kotitalouksissa, joissa biojätteen määrä jää vähäisemmäksi. Bokashi-kompostointimenetelmä on kotoisin Japanista, jossa sanapari boka shi tarkoittaa käynyttä eloperäistä ainetta. Bokashi-kompostoinnissa orgaaninen aine hapatetaan eli fermentoidaan ilmatiiviissä astiassa hajuttomasti.

Bokashi-kompostointi pähkinänkuoressa:

  • Kerää päivittäin biojätteet kannelliseen pienempään astiaan pilkottuna noin parin sentin palasiksi.
  • Kaada pilkotut biojätteet korkeintaan kerran päivässä bokashi-astiaan, painele ja tiivistä tasaiseksi sekä ripottele bokashirouhetta päälle suhteessa 1 ruokalusikallinen / 1 litra biojätettä. Rouheen lisääminen kerrosten väliin nopeuttaa hajoamista. Aloittaessasi voit laittaa myös tyhjän astian pohjalle, esimerkiksi talouspaperin päälle, muutaman ruokalusikallisen rouhetta.
  • Biojätteiden lisäämisen jälkeen sulje kansi tiiviisti. Tarkista samalla, että astian alareunassa oleva hana on kiinni, jotta astia on ilmatiivis.
  • Säilytä bokashi-astia huoneenlämmössä.
  • Valuta hanasta astian alaosaan mahdollisesti kertyvää suotonestettä ulos noin 2–3 päivän välein.
  • Jatka tällä tavoin, kunnes bokashi-astia on täynnä.
  • Anna täyden astian seistä vielä vähintään kaksi viikkoa kantta avaamatta. Näin fermentoituminen jatkuu. Jatka suotonesteen poistoa hanasta entiseen tapaan. Kun jätät täyden astian fermentoitumaan, aloita toisen astian täyttäminen em. tavalla.
  • Aikaisintaan kahden viikon kuluttua tyhjennä astia eli fermentoitunut massa multatehtaaksi varaamaasi tynnyriin, paljuun tai saaviin ja jälkikäsittele se sekoittamalla huolellisesti massa käytettyyn tai muuten vähäravinteiseen multaan. Peittele lopuksi multakerroksella.
  • Huuhtele sekä bokashi-astia että sen välipohja vedellä ja aloita alusta.
20213_68977.jpg
Ohje

Ohje

Mitä Bokashiin saa ja ei saa laittaa?

Mitä bokashiin voi laittaa:

  • kasviperäiset, hiilihydraattipitoiset biojätteet, kuten vihannesten ja hedelmien kuoret sekä viljatuotteet
  • vähäisiä määriä biojätteeksi jäänyttä lihaa tai maitotuotteita
  • kahvinporot eivät fermentoidu kunnolla, mutta voi silti laittaa

Bokashi-astiaan ei kuulu:

  • muu kuin biojäte
  • runsaasti lihaa tai kalaa
  • tuhka
  • isot luut
  • eläinten jätökset
  • nesteet
  • paperi: selluloosa ei fermentoidu

Muuta huomioitavaa

  • Fermentoitunut biojätemassa ei siis sellaisenaan suoraan käy kasvualustaksi tai lannoitteeksi vaan se pitää jälkikäsitellä ns. multatehtaassa.
  • Jälkikäsittelyssä fermentoituneen biojätemassan annetaan kompostoitua vielä vähintään kaksi viikkoa, eli kunnes biojäte ei enää erotu mullasta.
  • Jälkikäsittelyn voi tehdä joko erillisessä astiassa tai sulan maan aikana vanhaan kompostimultaan sekoittaen jälkikompostorissa. Jälkimmäisessä tapauksessa on kuitenkin huolehdittava, että rotat ja muut eläimet eivät pääse jätteen kimppuun.
  • Multaantumisen nopeuteen vaikuttaa lämpötila, se on nopeinta noin +20 asteessa ja pysähtyy täysin noin +6 asteessa. Multatehdas voidaan talvella tehdä myös sisätiloissa, jonka jälkeen multa varastoidaan ulos.
  • Astian pohjalle valuva suotoneste on helpointa valuttaa hanallisesta kompostiastiasta. Suotoneste kannattaa myös hyödyntää, sillä se sisältää kasveille hyödyllistä pieneliöstöä sekä ravinteita. Liuos on niin ravinteikasta, että sopiva laimennussuhde kasveille on 1:100, taimille jopa 1:200. Huonekasveille sopivan varovainen aloitus on 1 tl yhteen litraan vettä. Mikäli ei halua käyttää suotonestettä lannoitteena, sen voi valuttaa viemäriin.
  • Liiallisen nesteen valutus pois on tärkeää, koska liiallinen kosteus voi aiheuttaa bokashin mädäntymistä ja hajuhaittoja. Oikea bokashi – kuten fermentoidut elintarvikkeetkin – tuoksuu raikkaan happamalta.
  • Bokashi-ämpärit on mahdollista tehdä myös itse, tärkeintä silloin on kuitenkin saada ne ilmatiiviiksi. Ilmatiiviys varmistaa samalla sekä maitohappokäymisessä luonnostaan syntyvien vahvojen, ei niin miellyttävien aromien kulkeutumisen huonetilaan, kuin myös estää huoneilmasta haitallisten bakteerien pääsyn bokashiin aiheuttaen pahimmassa tapauksessa koko bokashin pilaantumisen mätänemällä.
Kompostointi eri tavoin on osa luonnonmukaista ja ympäristöystävällistä elämäntapaa. Bokashi-kompostointi on ekoteko siinäkin mielessä, että se ei tuota hiilidioksidia tai metaania ilmakehään. Bokashin hiilijalanjälki on 25 kg/tonni (vrt. lämpökompostori 669 kg/tonni).
<p data-block-key="n9i6x">Lopputuloksena saat ajan kanssa käyttökelpoista multaa.</p>
Lopputuloksena saat ajan kanssa käyttökelpoista multaa.

Lähteet:

Hyötykasviyhdistys ry

Biolan Oy

Kirsi Tuominen: Kaikki kompostoinnista, Minerva Kustannus Oy

Hoitotyöt
kompostointi
komposti
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20237_82668.jpg
Kasvijätteet puutarhakompostiin
Syksy saapuu, ja moni alkaa miettimään puutarhajätteiden hävittämistä kotipihastaan. Piha ja puutarha ovat täynnä kuihtuvia kasveja, lehtiä ja oksia yllin kyllin. Maatuvat kasvinjätteet ovatkin näppärää viedä pihan perälle muuttumaan arvokkaaksi mullaksi tai katteeksi, eikä täyttämään roska-astiaa tai viereistä tyhjää tonttia. Kompostoimalla jätteet vähennät jätehuollon kustannuksia ja saat hyvän mielen sekä ilmaista maanparannusainetta.Sairaat kasvinosat ja rikkakasvien siemenet vaativat tuhoutuakseen lämpöä (yleensä 55 °C), joten ne kannattaa kompostoida vain hyvin toimivassa kompostissa tai ei ollenkaan. Huonosti kompostoituneet taudinaiheuttajat nimittäin palaavat uuden mullan mukana puutarhaan.Niinpä kompostoriin ei saa laittaa juolavehnän tai muiden monivuotisten rikkojen siemeniä, peruna-ankeroisen saastuttamaa multaa tai mukuloita, kaalikärpäsen, sipulikärpäsen tai porkkanakärpäsen vioittamia kasveja, möhöjuurisia juuria tai multaa, pahkamätäisiä sipuleita, rengasmätäisiä perunoita eikä juureskellarin jätteitä keväällä. Kompostiin ei myöskään saa lisätä tuhkaa tai kalkkia, jotka muuttavat kompostin liian emäksiseksi.
20237_26407.jpg
Kompostointi
Puutarhanhoidon ohessa kertyy niin risua kuin muutakin kasvijätettä runsain mitoin ja on suorastaan välttämätöntä kompostoida ne uudelleen käyttökelpoiseen muotoon. Myös kotitalouden biojätteet kannattaa kompostoida, jottei niillä turhaan kasvattaisi sekajätteen määrää.
20236_82369.jpg
Kompostorissa muhii muheva multa
Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille – samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa.Markkinoilla on myynnissä monenlaista kompostoria ja kehikkoa, mutta millainen on hyvä kompostori? Siihen meille vastaa Riikka Kerttula Biolanilta.
20237_82666.jpg
Talvikuivike pitää lämpökompostorin aktiivisena
Talvella komposti tarvitsee erityisen paljon energiaa ja ravinteita hajotustoiminnan ylläpitämiseksi.
20237_82670.jpg
Kompostoimalla säästät jätelaskussa
Uuden jätelain kaatopaikkakielto astui voimaan 1.1.2016. Sen jälkeen kaatopaikalle ei ole saanut enää päätyä mitään orgaanista ainesta. Pientaloasujien biojätteiden käsittelytavat vaihtelevat kunnittain. Kotikompostointi on aina taloudellinen ja ympäristöystävällinen tapa biojätteiden käsittelyyn.
20237_74080.jpg
Kompostori rakastaa kinkun lämmintä rasvaa!
Nyt on vuotuisen kinkunrasvaongelman aika. Ongelmaksi joulupöydän herkun paistorasva muuttuu, jos sen kaataa viemärin tukkeeksi tai rottien iloksi. Työläs vaihtoehto on jäähdyttää ja paketoida rasva erilliseen purkkiin laitettavaksi sekajätteeseen. Sen sijaan kompostorin pieneliöt odottavat joulukinkun rasvaa vesi kielellä. Samalla lämmin rasva tuo kompostoriin talvella tarvittavaa lämpöenergiaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton