• Etusivu
  • Kasvillisuus

Härkäpapu sisältää runsaasti valkuaista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20099_18633.jpg

Härkäpapu (Vicia faba)

Härkäpapu (Vicia faba) on yksi vanhimmista viljelykasveista ja luultavasti maailman ensimmäinen viljelty palkokasvilaji. Se sisältää runsaasti valkuaisaineita. Härkäpapua on Suomessa aiemmin käytetty lähinnä ihmisravintona toisin kuin eteläisemmissä maissa, joissa se on ollut myös tärkeä rehukasvi. Pitkän tauon jälkeen härkäpapua on jälleen alettu viljellä Suomessa. Härkäpapu onkin maukas ja hyvä kotimaisen kasviproteiinin lähde. Luomutilat tuottavat sitä jonkin verran rehuksi.

Härkäpavun kasvatus

Härkäpapu voidaan kylvää hyvin vaatimattomaan maahan, ja koska se kestää hyvin kylmyyttä, se kylvetään keväällä ensimmäisten kasvien joukossa, heti kun maa on kylvökunnossa. Härkäpavun taimet kestävät n. - 3-4 °C:n hallaa

Hyvälaatuinen pavunsiemen kasvaa pensasmaiseksi. Kasvi sitoo ilmakehän typpeä syvässä juuristossaan elävien juurinystyräbakteerien avulla, joten typpilannoitusta voidaan vähentää. Härkäpavun siemenet ovat yleensä isokokoisia, ja kasvikin kasvaa varsin kookkaaksi. Vanhat maatiaislajikkeet pysyvät yleensä pystyssä ilman tukea, mutta voimakkaasti kasvavat saattavat tarvita tukemista.

Härkäpavusta syödään suuret siemenet tai nuoret, pikkusormen vahvuiset palot kokonaisina. Ne tulee aina keittää ennen käyttöä, sillä ne sisältävät haitallisia glykosideja, jotka hajoavat kymmenen minuutin keittämisen jälkeen. Härkäpavut tuovat maukkaan ja edullisen valkuaislisän patoihin, keittoihin ja salaatteihin.

Härkäpapulajikkeita

Suomessa suosituin härkäpapulajike lienee Kontu, joka on kehitetty aikaisempien suomalaisten lajikkeiden perusteella. Virolainen härkäpapulajike on Jõgeva. Muita lajikkeita ovat esimerkiksi Aurora, Divine, Gloria, Jõgeva, Kontu, Marcel, Maya, Mélodie, Mikko 1977- (Suomen ensimmäinen lajikeluettelon härkäpapu), Mireille, Ukko, sekä Victoria.

Härkäpavun maatiaiskannat ovat Suomessa monenkirjavia. Väritykseltään ne jakautuvat mustanvioletteihin, ruskeisiin ja kellanvaaleisiin. Kokonsa puolesta niitä on lähinnä keskikokoisia ja pieniä, suurikokoiset papukannat ovat harvinaisia. Kantojen aikaisuudessa ja maussa on myös melkoisia eroja. Kotitarveviljelyssä on tapana kylvää useammanlaista siementä samaan maahan. Hyvälaatuinen pavunsiemen pensastuu ja yhdestä siemenestä nousee kolmesta viiteen vartta.

Lue lisää:
Puutarha.netin Keskustelupalstalla

on runsaasti asiaa myös härkäpavusta -

lue viestiketjua ja osallistu!

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

14_P_77005.jpg
Köynnösruusun hoito
Kysymys köynnösruusun hoidosta*Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla. Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.* Kysymys vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.
20142_37820.jpg
Terassi suojaan talven lumilta - Nyt -15%
Aloita varaamalla ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäyntiTilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti parvekelasituksestaTilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti terassilasituksesta
202210_79891.jpg
Menestyykö vuorimänty parvekkeella?
Minulla on 18 neliön parveke ja haluan sinne helppohoitoista ikivihreää. Rakastan mäntyjä ja mietin, menestyykö (kääpiö)vuorimänty länsiparvekkeella (2. kerros)? Minkä kokoisia laatikoita tulisi hankkia, kuinka monta tainta kannattaa yhteen laatikkoon laittaa ja mikä tulisi olla laatikon korkeus? Ilmeisesti mullan tulisi olla hiekkapitoista? Lisäksi, pitäisikö laatikko / laatikot vuorata jollain (ja millä) talven varalle? Ajattelin männyille kaveriksi suikeroalpia, sopinee?
20231_80696.jpg
Upeat tulppaanit
Tulppaanin uljas ja säännöllinen muoto näyttää mahtinsa suurissa ryhmissä. Ryhmä voi olla muodoltaan säännöllinen soikio tai rivistö tai epäsäännöllisen ameebamainen. Pysty, sotilaallisen ryhdikäs ja melko säännöllisen korkuinen kukkavarsi nostaa kukkameren upeiksi, tasaisiksi kasvustoiksi. Yksinkertaisen tyylikäs ryhmä muodostuu jo yhdestä lajikkeesta, mutta lisää loistokkuutta saa yhdistämällä kahta tai useampaa lajiketta, jotka sointuvat väriltään sekä korkeudeltaan yhteen – ja tietysti kukkivat samaan aikaan.
20237_44566.jpg
Komposti sopii maanparannukseen
Puutarha- ja talousjätekomposti on erinomaista maanparannusainetta. Perinteisesti kompostimulta katsotaan valmiiksi, kun kaikki jätteet ovat maatuneet tummanruskeaksi, tuoksuvaksi humukseksi. Tähän kuluu 1–3 vuotta kompostoinnin aloittamisesta.
20228_79316.jpg
Luumupuun muumiotaudin hoito? Asiantuntija vastaa
Mistä johtuu ja miten voi estää luumupuun muumiotautia? Ohessa kuva muumiotaudin näköisistä luumuista. Koska ja millä aineella torjutaan luumuihin pesiytyvät madot?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton