• Etusivu
  • Kasvillisuus

Härkäpapu sisältää runsaasti valkuaista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20099_18633.jpg

Härkäpapu (Vicia faba)

Härkäpapu (Vicia faba) on yksi vanhimmista viljelykasveista ja luultavasti maailman ensimmäinen viljelty palkokasvilaji. Se sisältää runsaasti valkuaisaineita. Härkäpapua on Suomessa aiemmin käytetty lähinnä ihmisravintona toisin kuin eteläisemmissä maissa, joissa se on ollut myös tärkeä rehukasvi. Pitkän tauon jälkeen härkäpapua on jälleen alettu viljellä Suomessa. Härkäpapu onkin maukas ja hyvä kotimaisen kasviproteiinin lähde. Luomutilat tuottavat sitä jonkin verran rehuksi.

Härkäpavun kasvatus

Härkäpapu voidaan kylvää hyvin vaatimattomaan maahan, ja koska se kestää hyvin kylmyyttä, se kylvetään keväällä ensimmäisten kasvien joukossa, heti kun maa on kylvökunnossa. Härkäpavun taimet kestävät n. - 3-4 °C:n hallaa

Hyvälaatuinen pavunsiemen kasvaa pensasmaiseksi. Kasvi sitoo ilmakehän typpeä syvässä juuristossaan elävien juurinystyräbakteerien avulla, joten typpilannoitusta voidaan vähentää. Härkäpavun siemenet ovat yleensä isokokoisia, ja kasvikin kasvaa varsin kookkaaksi. Vanhat maatiaislajikkeet pysyvät yleensä pystyssä ilman tukea, mutta voimakkaasti kasvavat saattavat tarvita tukemista.

Härkäpavusta syödään suuret siemenet tai nuoret, pikkusormen vahvuiset palot kokonaisina. Ne tulee aina keittää ennen käyttöä, sillä ne sisältävät haitallisia glykosideja, jotka hajoavat kymmenen minuutin keittämisen jälkeen. Härkäpavut tuovat maukkaan ja edullisen valkuaislisän patoihin, keittoihin ja salaatteihin.

Härkäpapulajikkeita

Suomessa suosituin härkäpapulajike lienee Kontu, joka on kehitetty aikaisempien suomalaisten lajikkeiden perusteella. Virolainen härkäpapulajike on Jõgeva. Muita lajikkeita ovat esimerkiksi Aurora, Divine, Gloria, Jõgeva, Kontu, Marcel, Maya, Mélodie, Mikko 1977- (Suomen ensimmäinen lajikeluettelon härkäpapu), Mireille, Ukko, sekä Victoria.

Härkäpavun maatiaiskannat ovat Suomessa monenkirjavia. Väritykseltään ne jakautuvat mustanvioletteihin, ruskeisiin ja kellanvaaleisiin. Kokonsa puolesta niitä on lähinnä keskikokoisia ja pieniä, suurikokoiset papukannat ovat harvinaisia. Kantojen aikaisuudessa ja maussa on myös melkoisia eroja. Kotitarveviljelyssä on tapana kylvää useammanlaista siementä samaan maahan. Hyvälaatuinen pavunsiemen pensastuu ja yhdestä siemenestä nousee kolmesta viiteen vartta.

Lue lisää:
Puutarha.netin Keskustelupalstalla

on runsaasti asiaa myös härkäpavusta -

lue viestiketjua ja osallistu!

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20234_49628.jpg
Nurmikon perustaminen
Nurmikon perinteinen perustamistapa on kylväminen. Laadukasta ja kestävää kylvönurmikkoa tavoiteltaessa tärkeään rooliin nousee kaksi seikkaa: siemenseos ja kasvualusta. Näille vaatimuksia sanelevat ja valintaan vaikuttavat muun muassa nurmikon käyttötarkoitus, kulutuksen keston vaatimukset, kasvupaikan valo- ja kosteusolot sekä tulevan hoidon taso.
20234_77101.jpg
Kiinanpionien istuttaminen
Pioni on perennojen parhaimmistoa, joka ansaitsee paikkansa auringossa. Sijoita pioni paikkaan, josta sen suuret kukat nähdään ja täyteläinen tuoksu huomataan. Pioni sopii niin yksittäiskasviksi, katseenvangitsijaksi nurmikolle kuin kohottamaan suurempien istutusryhmien arvokkuutta. Se toimii tarvittaessa jopa kesäisenä näkösuojana. Komeat kerrannaiskukkaiset lajikkeet ovat muhkeita, yksinkertaiset kukat ovat herkempiä ja hienostuneempia – mutta kaikki pionit ovat upeita.
202011_67384.jpg
Lasten altistumista haitallisille kemikaaleille varhaiskasvatuksessa vähennetään
Sosiaali- ja terveysministeriö sekä ympäristöministeriö kertovat tiedotteessaan 4.11.2020, että lasten altistumista haitallisille kemikaaleille varhaiskasvatuksessa vähennetään vapaaehtoisella "green deal"* -sopimuksella, jonka ovat allekirjoittaneet useat tahot. Sopimuksella pyritään lisäämään pohjoismaisen ympäristömerkinnän saaneiden tuotteiden ja palveluiden hankintaa. Sopimuksen ovat allekirjoittaneet sosiaali- ja terveysministeriö, ympäristöministeriö, Helsingin, Tampereen ja Vantaan kaupungit sekä hankintaorganisaatiot Tuomi Logistiikka Oy ja Monetra Oulu Oy.
202112_74149.jpg
Kuudetta kertaa järjestettävä Kinkkutemppu tukee joulun kiertotaloutta
Vain 10 % suomalaisista kokee ilmastokeskustelun vaikuttavan omaan tai perheen joulun viettoon. Tulos selviää tuhannelle suomalaiselle marraskuussa 2021 toteutetusta kyselytutkimuksesta*. Kinkkutempusta on muodostunut monille suomalaisille perinne, ja tänä vuonna jo kuudetta kertaa järjestettävä keräys käynnistyy perjantaina 17.12.2021. Tarkoituksena on kannustaa suomalaisia kotitalouksia keräämään ja kierrättämään joulukinkun ja muiden jouluruokien paistinrasvat hyödynnettäväksi Neste MY Uusiutuva Diesel™ -polttoaineen valmistuksessa. Tänä vuonna ympäri Suomen avataan lähes 300 keräyspistettä, jotka ovat avoinna aina 7.1.2022 saakka. Kiertotalousteko järjestetään 15 eri toimijan yhteishankkeena.
20152_42281.jpg
Anopin ikkunalla: Sineraaria
(Pericallis x hybrida) / (Sececio pericallis)Väriloistossaan vertaistaan hakee sineraaria kukkiessaan- kaamoksen keskellä valaisevat sen värit kirkkaat ja raikkaat koko kodin hehkullaan!
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Syyskaalit kauden muotiherkkua
Syyskaalit ovat varhaiskaalia kiinteämpiä ja niiden korjuuaika on pidempi kuin varhaissadolla. Syyskaalit sopivat erityisen hyvin salaattikäyttöön ja vokkipannulle, mutta myös keittoihin, pataruokiin ja uuniin. Nyt on aika tehdä kaalisalaatteja, borssia, lammaskaalia, kaalikääryleitä ja itämaisittain maustettua kookoskaalia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton