• Etusivu
  • Hoitotyöt

Haaveissa oleskelupiha ‒ 11 vinkkiä oleskelupihan suunnitteluun

Tiina Painokallio
Päivitetty 18.09.2024
20222_76769.jpg

Kun oleskelupihasta on saanut mieluisan, voi kesästä nauttia vaikka avojaloin. (Kuva: Pixabay)

Oleskelutilan viihtyisyyteen vaikuttavat toimivuus ja ulkonäkö aivan samoin kuin talon sisällä olohuoneessa. Huonosti suunniteltu oleskelutila aiheuttaa myöhemmin rahanmenoa ja harmia, kun toimintoja ja istutuksia pitää siirtää, muuttaa ja korjata.

Nurmikko tai laatoitus on oleskelutilan lattia; puunlatvat ja taivas ovat katto; pensaat, aita tai muuri seiniä; kukkamaat tauluja; ja aurinko ja kuu ovat oleskelutilan lamput.

Oleskelutilan pitää olla tarpeeksi iso ja tarpeeksi pieni. Sinne pitää olla helppo pääsy. Kun siellä ollaan, seinät suojaavat melulta, pölyltä, tuulelta ja tunkeilevilta katseilta. Katto antaa sateensuojaa ja varjoa paahteelta. Lattian pitää olla turvallinen ja taulujen siten sijoitettu, että niitä on helppo ihailla. Jos osaat suunnitella kodin olohuoneen viihtyisäksi, osaat myös suunnitella oleskelutilan. Joihinkin oleskelutilan rakentamistöihin voit tarvita ammattiapua, aivan kuten voit tarvita ammattiapua talon sähkötöissä.

1. Sijoita oleskelualue lähelle ovea

Oleskelutilaan olisi hyvä voida astua suoraan talon pää- tai takaovesta. Pihan perälle ei helposti tule lähdettyä esim. kantamaan ruokia. Yksitoista metriä on tutkimuksien mukaan jo liian pitkä matka – oleilija jää mieluummin istumaan talon kynnykselle.

2. Oikean kokoinen oleskelutila

Oleskelutila ei ole sama kuin koko piha. Pihalla on muitakin toimintoja: talouspiha, jäteaitaus, ryytimaa, pelialue, leikkipiha, etupiha. Oleskelutilan pinta-alaksi riittää noin kymmenen neliömetriä. Vapaata näkymää sen ympärillä tulisi olla noin neljäkymmentä neliömetriä eli siis noin 7 x 7 metrin aukio. Kymmenen neliön ydinalueelle mahtuvat pöytä, tuolit, riippumatto ja grilli. Liian isossa oleskelutilassa ei synny intiimiä, suojattua tunnelmaa. Voimistelusalin kokoinen olohuonekaan ei ole niitä kotoisimpia.

<p data-block-key="6zcem">Oikean kokoinen oleskelupiha tai -oleskelutila kannattaa suunnitella tarkkaan pihan koko huomioon ottaen. Ei liikaa toimintoja, luota yksinkertaisiin valintoihin. (Kuva: Pixabay)</p>
Oikean kokoinen oleskelupiha tai -oleskelutila kannattaa suunnitella tarkkaan pihan koko huomioon ottaen. Ei liikaa toimintoja, luota yksinkertaisiin valintoihin. (Kuva: Pixabay)

3. Suojaa tuulelta ja katseilta

Vallitsevat tuulet voi vaimentaa tai ohjata ohi kasvillisuudella tai rakennelmilla. Tuulensuojakasvillisuus pitää muistaa valita siten, ettei se myöhemmin varjosta ja pimennä koko pihaa. Kasvia valittaessa kannattaa aina ajatella, minkä kokoinen se on isona: mahtuuko se aikuisena kasvamaan valitulla paikalla, tunkeeko se mahdollisesti ikkunoista sisään, peittääkö auringon tai tappaako lähikasvit varjollaan.

Leikattava pensasaita tai kaksinkertainen vapaasti kasvava pensasistutus on hyvä tuulen vaimentaja. Liian tiivis istutus tai aita ei vaimenna tuulta, tuuli kiertää sen yli ja muutaman metrin päässä suojasta tuulee taas yhtä lujaa kuin sen takanakin.

Kukaan ei halunne oleskella akvaariossa tai näyteikkunassa – ei ainakaan kukaan suomalainen. Kahden metrin korkuinen pensasrivi tai -aita riittää näkösuojaksi keskikokoiselle ihmiselle. Näkösuojan voi saada jo parilla strategiseen paikkaan istutetulla pensaalla tai puulla. Sijoittelussa kannattaa jälleen muistaa kasvin lopullinen koko. Nopean näkösuojan antaa sermi tai säleikkö. Sermin voi punoa esim. pajuista, lastuista, oljista, kepakoista, jopa edellisvuotisista pujon varsista.

<p data-block-key="sfkpx">Rakastatko rustiikkia ja vanhoja tavaroita? Niistä saa ihania sisustuselementtejä pihaan ja puutarhaan. (Kuva: Pixabay)</p>
Rakastatko rustiikkia ja vanhoja tavaroita? Niistä saa ihania sisustuselementtejä pihaan ja puutarhaan. (Kuva: Pixabay)

4. Auringon säätely

Jätä oleskelutila auki lounaaseen ja länteen, iltapäivän ja illan valolle. Etelässä tarvitaan varjostusta. Etelän varjostajana paras on lehtipuu, joka syksyllä ilmojen viilettyä päästää auringon lävitseen. Sopivasti sijoitettu puu suojaa myös pikku sateelta.

5. Meluntorjunta

Pienen pihan kasvillisuus ei paljon melua vaimenna. Sen sijaan se, että melulähde ei näy, on psykologisesti tärkeää: näkymätön melunaiheuttaja ei häiritse yhtä paljon kuin näkyvä. Muuri tai lauta-aita vaimentaa melua myös desibeleissä mitattuna.

6. Huomioi ilmansaasteet

Rehevälehtiset kasvit sitovat lyijyä, häkää, pölyä, rikkiä ja typen oksideja. Niitä ilmassa on teollisuuden, liikenteen ja lämmityksen sivutuotteina. Terveysriskien lisäksi ilmansaasteet syövyttävät, happamoittavat ja tahrivat. Parhaita saasteiden pyydystäjiä ovat kasvit, joissa on isot, karvaiset lehdet.

<p data-block-key="r9dm3">Kukat ovat pihan perusta ja luovat viihtyisyyttä. Ihanat kukkapenkit houkuttelevat pihaan myös erilaisia siivekkäitä. (Kuva: Pixabay)</p>
Kukat ovat pihan perusta ja luovat viihtyisyyttä. Ihanat kukkapenkit houkuttelevat pihaan myös erilaisia siivekkäitä. (Kuva: Pixabay)

7. Piilota oleskelupihan epäesteettiset kohteet

Vanha arkkitehtien kikka on peittää suunnitteluvirheet köynnöksellä. Jätesäiliö, tamppausteline, kompostori ja naapurin pyykkiteline on syytä piilottaa pensailla, puilla tai aitauksella.

8. Kiinnitä huomiota viihtyisän oleskelutilan lattiaan

Hyvin soralle perustettu ja salaojitettu oleskelutilan pohja pysyy tasaisena, eikä kerää vesilammikoita. Huolella suunniteltua ei tarvitse vuoden parin kuluttua ryhtyä uusimaan.

Nurmikko ei ole paras oleskelutilan lattia. Nurmikko kuluu, tahraa, on kostea aamukasteesta tai sateen jälkeen, ja sitä on leikattava – jopa muutaman kerran viikossa. Kivi- ja betonilaatat ovat kestäviä, mutta kylmiä ja kovia. Puu on aina lämmin ja kuivuu nopeasti, muttei kestä kuten kivi tai betonikivi.

9. Keskitä kukat oleskelupihan katseenvangitsijoiksi

Kukkamaat ja kauneimmat puut ja pensaat kannattaa sijoittaa siten, että ne näkyvät ohikulkijoille, omaan oleskelutilaan ja olohuoneen ja keittiön ikkunaan. Kukkaistutuksissa ja muista koristeista on hyvä muistaa, että jokainen uusi koriste vähentää entisten tehoa. Sijoita katseenvangitsijat harkiten, ei liikaa eikä liian moniin paikkoihin. Väreissä pätee vanha sääntö: muutama perusväri ja niitä korostamaan pieninä yksityiskohtina lisävärejä. Vastavärit korostavat toistensa tehoa: punainen on punaisempi vihreää vasten, sininen sinisempi oranssia vasten.

<p data-block-key="3onm9">Kukkapenkit voi viimeistellä kuorikatteella ja oleskelutilasta saa mieluisan erilaisilla kivetyksillä. Puutarha.netistä löydät vinkkejä erilaisiin ratkaisuihin. (Kuva: Pixabay)</p>
Kukkapenkit voi viimeistellä kuorikatteella ja oleskelutilasta saa mieluisan erilaisilla kivetyksillä. Puutarha.netistä löydät vinkkejä erilaisiin ratkaisuihin. (Kuva: Pixabay)

10. Viimeistele oleskelupiha katteella

Kate istutusalustoilla auttaa pitämään kasvustojen alustat siistinä ja rikkaruohottomina. Toisaalta paksu katekerros hankaloittaa jatkossa lannoitteen antamista ja viivästyttää keväisin roudan sulamista.

11. Tee oleskelupihasta helppohoitoinen

Piha ja oleskelutila rappeutuvat, ellei niitä hoida. Jos ei ole aikaa hoitaa, kannattaa kaikki tehdä mahdollisimman helppohoitoiseksi. Rehevät, isolehtiset kasvit eivät vaadi paljon perkaamista, ne pitävät varjostuksellaan rikkakasvit kurissa. Oikea kasvi oikealla paikalla vähentää myöhempää karsimis- ja muotoleikkaustarvetta ja muutakin hoitoa. Ilmastollisesti kestäviä lajeja ei tarvitse uusia kovienkaan talvien jälkeen.

Hyvin suunniteltu oleskelutila ei ehkä oikopäätä anna omistajansa elämälle uutta tarkoitusta, innoitusta ja toivoa, mutta se voi tarjota hyvät puitteet filosofisen mielenlaadun kehittymiselle. Suomalainen haluaa luontoa, rauhaa ja luonnonrauhaa. Monet taiteilijamme ovat saaneet innoituksensa luonnosta. Oleskelutila voi olla luonnon vaatimaton korvike, jonka avulla ihminen voi päästä piirun verran lähemmäs ihmiselämän korkeimpia kykyjä: tietoisuutta, luovuutta ja myötätuntoa.

Ohje

Ohje

Pihasuunnittelun filosofisempi tarkoitus?

Hyvin suunniteltu oleskelutila ei ehkä oikopäätä anna omistajansa elämälle uutta tarkoitusta, innoitusta ja toivoa, mutta se voi tarjota hyvät puitteet filosofisen mielenlaadun kehittymiselle. Suomalainen haluaa luontoa, rauhaa ja luonnonrauhaa. Monet taiteilijamme ovat saaneet innoituksensa luonnosta. Oleskelutila voi olla luonnon vaatimaton korvike, jonka avulla ihminen voi päästä piirun verran lähemmäs ihmiselämän korkeimpia kykyjä: tietoisuutta, luovuutta ja myötätuntoa.

Haluatko lukea lisää pihasuunnittelusta?

Hoitotyöt
kasvit
pihasuunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20201_62146.jpg
Piharakentaminen alkaa N-Y-T nyt!
Kun kolme ensimmäistä takatalvea on käyty läpi, voidaan alkaa jo pikkuhiljaa uskoa, että kevät kolkuttelee ovella ja tällä kertaa on tullut ihan jäädäkseen. Oma piha saa taas lämpimien ilmojen rooliaan takaisin: puutarha, paratiisi, lukupaikka, ulko-olohuone, -ruokailutila tai -keittiö.Millaisessa pihassa sitä tänä vuonna viettäisi aikaansa?
Pihlajanmarjaterttu oksassa
Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Erikoiskutsu sinulle, joka haluat pysyä ajan tasalla.
20174_48817.jpg
Harmittaako härme?
Härme saa uudet tiili- tai betonipinnat näyttämään ikäviltä. Pintaan ilmestyvä vaalea, laikukas tai harsomainen kerros harmittaa varsinkin uuden pihan omistajaa.
Pihakiveys puutarhaan
Kukkapenkki muurikivistä
Tasattaessa pihan korkeuseroja joudutaan tekemään täyttöjä, leikkauksia, penkereitä ja luiskia sekä viistämään maanpintaa sopiviin kaltevuuksiin. Jos tontilla on vähän tilaa tai jos halutaan erottaa istutusryhmiä muusta maastosta, se voidaan tehdä matalalla muurilla.
Tulppaaniniitty
Valmista puutarha seuraavaan vuoteen kukkasipuleilla
Kun kesää ja kaunista syksyä on vielä jäljellä, eivät ajatukset aina ulotu talven yli seuraavaan kevääseen. Talven yli kannattaa silti jo kurkistella, sillä keväällä kukkivat sipulit istutetaan syksyllä. Kun pitkän talven jälkeen ensimmäinen leskenlehti, talventähti tai lumikello osuu silmiin, ilahduttavat ne kokoaan isommin. Työntyessään varhain maasta, osa jopa lumenkin läpi, tuovat ne viestin keväästä ja kiirehtivät sen edistymistä. Siksi helposti unohdetaan, että sipulikukista voi nauttia ihan koko kasvukauden ajan. Kukkasipuleiden ihanuus johtuukin niiden monimuotoisuudesta ja soveltuvuudesta erilaisiin tarkoituksiin.
20233_81304.jpg
Puut muodostavat puutarhan katon
Piha, rakennukset ja ympäristö sidotaan yhteen luontevasti puiden avulla. Ne tarjoavat kasvaessaan suojaa ja visuaalista monimuotoisuutta luomalla kasvillisuuteen korkeuseroja. Puut muodostavat ikään kuin puutarhan katon. Oikein tehtyjen valintojen vuoksi voit vuosien päästä onnitella itseäsi kestävistä päätöksistä sen sijaan, että toteat puiden kasvaneen vaikkapa liian suuriksi, jolloin ne joudutaan kaatamaan ja aloittamaan alusta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton