• Etusivu
  • Kasvillisuus

Herkkuja omasta puutarhasta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.01.2024
20119_27757.jpg

Punaherukka

Loppukesä ja syksy ovat monella kotipuutarhurilla täynnä pieniä napostelu- ja herkutteluhetkiä, sekä leivonta- ja säilöntätuokioita. Puutarhan sadosta pääsevät varmasti tulevanakin syksynä nauttimaan niin lapset kuin eläinkunnan edustajatkin - varmasti jokunen kahvivieraskin.

Makuelämysten ohella puutarhassa kypsyvä sato tarjoaa myös visuaalista nautintoa; tummanvioletit luumut, punaposkiset omenat, heleänväriset herukat tai kullankeltaset tyrnit tyrmäävät kaikki aistit!

Ihaile ja ihmettele, nauti ja napostele puutarhasi satoa ja käytä niitä rohkeasti leivonnassa. Tuorekäytön ohella satoa kannattaa säilöä, pakastaa, keittää mehuksi, soseuttaa hilloksi jne. Aromit ja ravinteet kannattaa ottaa talteen!

Puutarhan marjat, hedelmät ja vihannekset antavat vitamiinirikasta satoaan - ja lisää marjakasveja kannattaa aina istuttaa!

Gourmet -makuja ja kauniita yksityiskohtia

Hyytelöissä, jälkiruokakastikkeissa sekä tuoreena nautittuina mesimarjat hurmaavat, hilloissa ja marmeladeissa oikeuksiinsa pääsee karhunvatukan aromi ja makoisan yllätyksen tuottaa myös koristekasvina kasvatettu tuoksuvatukka. Yksi uusi, makoisa tuttavuus on myös marjasinikuusama, joka on erittäin talvenkestävä muoto tutusta sinikuusamasta. Sen kookkaat, vitamiinipitoiset marjat ovat herkullisia sellaisenaan tai hilloksi/mehuksi valmistettuna!

Juomissa ja jälkiruuissa sekä pöydän koristeena voi joidenkin kukkien ohella käyttää myös marjoja sekä kasvien lehtiä. Raikkaan keltaiset vadelmat boolimaljan pinnalla, upeat ja kookkaat karhunvatukat kakun koristeena tai muhkeat pensasmustikat piirakan päällä herättävät varmasti huomiota. Myös tutummat mansikat, vadelmat, herukat ja karviaiset täydentävät kauniisti kahvipöytää ja sen antimia. Ajankohdan satoa voi aina laittaa tarjolle myös sellaisenaan. Kokonaisia marjoja kannattaa myös pakastaa tulevaa käyttöä varten.

Mehukkaat ja makoisat vinkit

  • Vaaleisiin mehuihin saat väriä ja lisämakua lisäämällä pienenkin määrän marjatuomipihlajaa (saskatoon) tai aroniaa.
  • Hapokkaiden marjojen ja omenien sekaan voi lisätä marja- ja koristearoniaa - lisähapokkuus nostaa mehun terveydelle hyödyllisten fenoliyhdisteiden määrää.
  • Mehuihin voi lisätä myös pihlajan makeamarjaisempia lajikkeita.
  • Osa mehupuristamoista valmistaa mehua sekä hedelmistä että marjoista!

Marjatuomipihlajan

eli saskatoonin mehukkaita ja mietoja marjoja kannattaa yhdistellä ennakkoluulottomasti muihin marjoihin. Marjapiirakkaan ne antavat mantelimaisen vivahteen ja sellaisinaan ne sopivat myö vihreisiin salaatteihin sekä hedelmäsalaatteihin. Saskatoonsita valmistettuun hilloon kannattaa lisätä sitruunamehua tuomaan hieman kirpeyttä makuun.

Tutustumisen arvoinen on myös ruusukvitteni(Chaenomeles japonica). Sen suuret, tuoksuvat ja kypsänä keltaiset hedelmät sopivat hyvin hilloihin, marmeladeihin ja hyytelöihin. Loka-marraskuussa kypsyvät hedelmät sisältävät C-vitamiinia ja pektiiniä.

Runsaslajinen Ribes -suku

Mustaherukka
Mustaherukka

Meillä Suomessa viljeltyjä Ribes-suvun marjapensaita ovat:

mustaherukka (Ribes nigrum),
viherherukka (Ribes nigrum 'Vertti'),
punaherukka (Ribes Rubrum-ryhmä),
valkoherukka (Ribes Rubrum-ryhmä),
karviainen (Ribes Uva-crispa-ryhmä)
sekä herukkakarviainen (Ribes x culverwellii).

Mustaherukan (mm. Melalahti, Mortti, Ola, Öjebyn) voimakas tuoksu ja maku, punaherukka (mm. Punainen Hollantilainen, Jonkheer Van Tets) sekä niitä miedompi valkoherukka (mm. valkoinen hollantilainen) lienevät useimmille tuttuja, mutta muut herukat saattavat monille olla outoja. Esimerkiksi viherherukan, mm. ´Vertti´ on maultaan mustaherukan tyyppinen, mutta miedompi ja makeampi. Marjat ovat kypsinä kellertävänvihreitä. Väri muistuttaa siis raakaa marjaa, mutta kypsän viherherukan tunnistaa kyllä kypsän pehmeästä marjasta sekä hienoaromisesta mausta.

Karviainen oli maamme viljellyin marjalaji 1800-luvun loppuun asti. Nykyisin karviaisen suosio on jälleen kasvussa. Se on hyvä tuoreena ja sopii hyvin myös hilloksi, hyytelöksi, mehuksi tai nektariksi. Karviainen on myös varsin helppo pakastajan kannalta. Karviaisia on sekä punaisia (mm. Lepaan punainen) että keltaisia (mm. Hinnonmäen keltainen).

Suomessa kasvaa myös muita Ribes-suvun kasveja, joita käytetään koristeina.

Lue lisää:Hedelmä- ja marjakasvit Kasvikortistossa!

Lisää marja- ja hedelmäkasveja puutarhaasi

Puutarhan marjat ovat vitamiinirikkaita ja monikäyttöisiä. Niiden hyödyntäminen on helppoa ja kannattavaa - vaikka nauttisit niitä vain tuoreeltaan! Ujuta siis perinteisten puutarhakasvien joukkoon marjovia hyötykasveja; herukoita, karviaisia, aroniaa, marjatuomipihlajaa, marjasinikuusamaa, tyrniä, pensasmustikkaa, vadelmaa - hedelmäpuita unohtamatta! Maanpeitteeksi voi myös istuttaa vaikka mesimarjaa, kanadanmustikkaa tai metsämansikkaa. Puutarhan sadosta nauttivat niin aikuiset, lapset kuin eläinkunan edustajatkin.

_

Vadelmaa, aroniaa, pensasmustikkaa, mansikoita, kirsikoita... Mitä sinun puutarhastasi löytyy?
Vadelmaa, aroniaa, pensasmustikkaa, mansikoita, kirsikoita... Mitä sinun puutarhastasi löytyy?
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20237_82600.jpg
Mikä on kuvan kasvi? Asiantuntija vastaa
Mikähän tämä kasvi mahtaa olla? Leviää eikä leikkaamalla saa hävitettyä.
20226_78727.jpg
Kesäkuun kasvit pihasyreeni ja kuolanpioni
Pihasyreeni on iso, tuoksuvakukkainen aidanne- ja yksittäispensas. Kuolanpioni on yksi maailman kestävimmistä pionilajeista.
20237_82541.jpg
Inspiraatiota oman unelma­terassin hankintaan Loviisan Asuntomessuilta
Tämän vuoden asuntomessut järjestetään yhdessä Suomen kauneimmista pikkukaupungeista, nimittäin 15 000 asukkaan tunnelmallisessa ja historiallisessa Loviisassa. Loviisan Asuntomessujen Kunigattarenrannan alue on ainutlaatuinen paikka oman unelmakodin rakentajille. Jokaisessa kohteessa on merinäköala ja toinen toistaan persoonallisempia ratkaisuja toimivan arjen pyörittämiseen ja rentouttavan vapaa-ajan viettämiseen. Osa kohteista on kodin lisäksi asujansa työpiste, joten puitteet on oltava kunnossa työn, arjen ja vapaa-ajan yhdistämiseen. Kurkistetaanpa millaisia messukohteita muun muassa Lumon on päässyt rakentamaan yhdessä kaihtimia valmistavan tytäryhtiönsä Visorin kanssa.
20228_79337.jpg
Viikon kysymys: Onnistuuko vanhojen kuusien pelastaminen?
Naapurissa rakennetaan. Maansiirtotöissä vaurioitui meidän puolemme kuusien juuria. Haluamme pelastaa komeat kuuset (vanha kuusiaita, noin 10 metriä korkea). Mitä voimme tehdä? Suurin osa juurista vaurioitumatta, joten toivomme, että peli ei ole menetetty. Laitammeko lannoitetta, havumultaa?
201911_61445.jpg
Uusi sammalnappi on ikkunalautaviljelijän pelastus
Sisäkasvatus ja kiinnostus hyötykasveihin nousee jatkuvasti. Suomalaisista liki joka kolmas kasvattaa jo yrttejä, mutta vielä suurempi osuus haaveilee niiden kasvattamisesta: Peräti 39 prosenttia haaveilee yrttien ja 38 prosenttia salaattien kasvatuksesta. Hyötykasvien kasvattamisen esteenä pidetään oman pihan puutetta, kiirettä ja tilanpuutetta.
202110_72859.jpg
Roosa nauhan suunnitteli maailmanmestari
Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräys tukee rintasyöpätutkimuksen lisäksi myös muiden syöpien tutkimusta. Tämän vuoden teemana ovat suolistosyövät. Keräyksellä tavoitellaan vähintään kolmen ja puolen miljoonan euron pottia suomalaiselle syöpätutkimukselle. Roosa nauhan on suunnitellut ammattinyrkkeilyn maailmanmestari Eva Wahlström, joka uskoo, että rajat eivät ole meitä varten.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton